Friday, July 14, 2017

Raya Ku Sendu

As salam,

Hai, masih hidup  lagi ke tu?

Amboi, soalan meminta sangat.

Ucaplah, Alhamdulillah,  syukur kita kepada Allah
#insertlaguRaihanbesertakompang

Dah lebih separuh tahun 2017 ni berlalu.
Amacam? Masih di jalan yang benar? Atau termasuk simpang lain?
Atau kena u-turn , start semula?

Takpe.

You're a winner even before you're born. 
You finished first when close to a billion were running after the same spot. You won in spermatozoids’ race to the egg, the mother of all competitions. 

#hahaha  #mampuih #orangnakquotediapunnakquotejugak #copypaste

Aku? Tak payah cerita. lol.. Nanti akhir tahun , aku buat kesimpulan.. huhu ke haha , kita tengok di hujung rancangan.

Tapi, yang penting aku kena update pasal raya, sebab raya setiap tahun, aku tak pernah miss nak buat entri.

Bukan apa, sebab sebelum ni, simpan dalam laptop, laptop rosak, simpan kat facebook, facebook aku hilang, simpan kat instagram susah nak scroll, simpan dalam belog jelah setakat ni tak pernah hilang, harap janganlah, aku terdelete..choi.
Walaupun raya kali ni agak sendu sikit.

Kenapa?



1.Baju raya

Oh My mahalnya..  Semua kat instagram yang aku follow range rm200 ke atas.. #tastetinggibajetrendah

Ingat nak redah pergi mall ke, jakel ke,   shopping last minute.. pasal aku fikir, mesti diaorang bagi kaw kaw diskaun.. Haram der, malas fikir ramai orang #iamanoldlady

Sempat beli satu baju kurung kain kapas bawah RM100 sebelum pembelian online ditutup sebab pos cuti raya.


2. Duit Raya

Duit raya tak tukar langsung, nasiblah, tukar duit dengan duit RM5  tabung kakak aku .. mujur ada. Siapa yang dapat, nasib lah. Tak dapat,  kita tengok  tahun depan insyaAllah kalau masih bernafas lagi.

3. Gambar Raya

Gambar raya tak banyak yang helok.
Aku tak boleh belog tanpa gambar, aku tak pandai mengarang ayat-ayat yang menarik.
Sebab tu aku selalu tipu letak gambar banyak, tu yang nampak belog aku macam panjang.. Mihihihi

Kamera antik kesayangan aku rosak, handphone pun nan hado.

Maka , apo yang ado ja lah jang oi.

4. Feeling raya.

Ketiga-tiga sebab di atas berpunca dari feeling dan roh nak raya tu tak berapa nak mai.
Mungkin sebab kau punya puasa tak berapa nak all out.. #insaf


Aktiviti raya aku sejak azali, memang sama, tapi aku tak pernah bosan.
Aku suka pergi rumah Pak Noi, sebab rumah dia Cans angat, selalu photoshoot raya.
Tapi, kali ni, pak aku nak balik cepat. Gambar nan hado ni jek lah, lighting teruk, kualiti ala-ala kamera VGA.
maka terpaksalah di black and white kan.




Maka, terimalah gambar keluarga Pak Daud  ala-ala tahun 1971 pada tahun 2017 ini.




Si Iman Tariq ni kak aku tak habis-habis kata anak dia handsome..Haha
Sementara dia kecil ni aku selalu dengki dia.. sebab oh my baby why you so cute?!
#Dahbesarajakbergustijekmacamabangdiakatbelakangtu



Iman Haidar dan Iman Tariq, memang biasa berebut perhatian 


The only niece, Kamilia Iman. Dah anak dara, oh my, selalu kacau dia masa kecik, video dia masa nangis dulu hilang ..Sedih! #shoulduploadinyoutube #nasisudahdimakandubuk



Ziarah kubur Atuk aku, Arwah  Abd Ghani bin Saat

Yang ni Mohamad Saad, dia konon macam kerabat dirajalah, ulang-ulang nama keturunan.. luls





Kubur arwah tok perempuan aku, Jamilah







Iman Haidar dengan idola dia, my hero, Daud Abd Ghani



Nasib baik, sepupu aku, skill fotografi ade, boleh lah amik gambar helok sikit.
Iman Haidar tergolong dalam golongan kanak-kanak yang jenis asal bergambar jek buat perangai.
Mengimbau betul zaman kanak-kanak aku, mesti kena marah bila bergambar.
Orang besar ni pun satu ek, budak mana boleh suruh-suruh, suruh dok diam , suruh senyum elok-elok, tapi dalam nada marah.
Apa lagi, nangis lah budak tu. Kan?
Kenapa wahai kanak-kanak, Kenapa???!! Kang dah besor gila pulak bergambar..hahaha


Inilah satu-satunya baju raya aku. 
Walaupun, gambar senget, mata tak berapa nak bukak , baju renyuk dan pose KAYU aku tetap suka baju kain kapas ni.. #ehem #nakjugakayutu #ifyouknowwhatImean #ohsayangakumalu

beli kat Petaleaf , kebaya peplum katanya.
Tudung ni pun aku suka, walaupun harga dia RM25, tapi dia punyak effect drape tu nampak macam tudung uhuk uhuk yang ratus-ratus korang beli tu  kan. #feelingsangatkauMun

Gambar dengan kawan-kawan tak banyak, sebab kawan aku muka sama jek siaran ulangan ala Astro. Haha, but I love them all. Laga pipi ciked.
Beriya sebelum raya, nak pergi rumah kawan-kawan sekolah rendah.. Nan Hado der, biasalah kita kan, semangat kat laman sosial je.

Jom lepak, jom jumpa , jom raya... kat facebook jeklah lepaknya.. hahaha


Dah lama gila rasa, tak ambil gambar feeling Msphotographer I Love You.
Nasiblah Nisak jadi mangsa aku, raya rumah dia dua kali, pergi mana-mana terpaksa jadi my other half ..sampailah dia kahwin nanti.








Jumpa Tubeng paling sekejap, janji jumpa. beraya dekat helipad dekat masjid UTM, masa dipenuhi dengan ambil gambar sahaja, tiada sesi melantak makanan. Dia ada Huawei P9, apa lagi, kita posinglah.


Sebab diaorang colour coordinate dengan langit, aku tak nak interframe



Suka gambar ni, walaupun kabuq, Suka angat mak hang tu gelak. 
Pertama kali jumpa baby Amar, anak Tubeng ni, oh my.. how time flies.


Baju tak ingat raya tahun berapa punya dah 2008/09 kot.
Konsep reuse diamalkan.
Rakyat tak kisah der, kau punya baju raya tahun berapa. Kau jek fikir deep.



Dulu, kamilah si bongsu yang spoiled, bermasalah , hopeless.
Sekarang tinggal aku jek hopeless.. luls







Tips untuk perasan diri lebih elok dalam gambar :

Kalau nak nampak muka cerah, pakai bedak dan jangan amik gambar dengan orang yang lebih cerah, kalau nak nampak tinggi, pakai kasut tinggi dan amik gambar dengan orang yang lebih rendah.
Kalau nak nampak muka kecil, atau kurus duk belakang, dan chin up sikit, jangan rapatkan dagu ke leher, seperti yang dibuat Tubeng ni.. #haha #lesungpipitmahal



Pergi kenduri kahwin kat Kota Tinggi, Syima, kawan masa kat UTM pun angkut Nisak, jadi partner aku. Cantik kan gambar ni, kalau aku pakai baju biru bedak.
Sepanjang perjalanan dari Pontian -Kota Tinggi-Skudai-Pontian ,aku dok bercerita pasal LoFattZura sampai dia suruh aku stop, sebab pening. Hahaha.
Aku lebih tahu perkembangan mereka daripada perkembangan diri sendiri.
Ya Allah, please guide me.





Geram sangat anak Imod ni, nak geget.
Aku lupa lah nama anak kau ni Mod.
Noah jek aku ingat. 
Gambar ngan kau, dan Cik kiah,  aku terdelete, nasib lah.
Lagipun ade ke patut, si Imod ni tak bagi kitaorang raya rumah dia.
Hampeh tol mak ko ni Noah.. 
 #harapImodtakbaca
#kalaubacaakumintakmaaflagisekalilah 

Konsep baju, apa yang ada dalam gerobok, pakai kemeja dengan kain baju kurung raya tahun 2012/13 .



Dengan sweet couple ni.  Bakal lahirkan genius Mathematik negara .
#gambarkualitirendahkitabuatapa?






Pau , Atul sekeluarga, #matamanamata dengan my idol aka my mother, Cikgu Jamilah.
Tengok, nama mak aku sama tau dengan nama mak mentua dia, a.k.a emak kepada suami mak aku a.k.a emak kepada ayah aku a.k.a atuk perempuan  aku

Aku tak panggil nenek, aku panggil arwah nenek aku, tok.




Sekian entri raya aku, terimalah gambar gorgeous aku hasil tangkapan Tubeng.









YPC 



Yang Paling Comel. I know.
😂😂😂
Terima Kasih.
 Minta Maaf Zahir dan Batin
Semoga berjumpa lagi raya tahun depan InsyaAllah.

Lots of Love, Less of Hate
#nakjugekk
💗💗💗💗💗💗