INSTAGRAM

Tuesday, June 24, 2014

Tunang orang

As salam,



kalau ikut turutan upacara yang perlu dilalui sebelum menjadi  suami isteri, ikut adat melayu

Perghhhh ... sakit palo , bak ang

Pi hantar merisik dulu

Pastu Tunang

Dah tunang,

Kang ada yang nak bersiram 

berinai (curi, kecil, besar)

Pastu Nikah

Dah walimah

Pastu bertandang


Okay, maka setiap orang kena ada bakat event management yekk

Kalau tak, ang pi bayaq kat wedding planner, buh duit, diaorg pi settle

awat cakap utagha la ni ?

Ni semua pengaruh operator comel cakap kedah ..Kbye


Ok, tak jadi  bye.. mari dekat mari dekat




Oklah, kalau tak mau tunang atau dah tahap wajib kahwin sungguh-sungguh , kalau tak kahwin cepat , memang tak tahan aihhh

toksah tunang pi nikah teruih

 Tapi, nanti biasalah jiran-jiran , mak cik-mak cik kata apa pulak..

" Aih, tiba-tiba ja nak kawin teruih, napa dah ada isi ka?"  memang nak mintak perang saudara.


Tapi bila nak bertunang ni lecehlah sikit , sebab nak buat majlis, kalau nak buat kecik , sarung cincin jek, pastu makan kuih raya , pastu balik tak pe.



 
 Orang rajin  dan rela bersengkang mata memang depa buat semua sendiri.



Kang, nak fikir nak bagi makan apa, nak kena bajet tetamu, nak solek, nak pakai baju apa, nak mini pelamin, hantaran,  nak goodies , nak senyum dengan ayu.. nak control sopan dengan saudara-saudara.




kang telekung nak bentuk apa, sejadah pulak, sirih jungjung untuk belah lelaki kena tinggi.. . 
kalau kreatif tak pa cam depa nih , ni nak upah orang buat pulak aishh...








Nak masak lauk apa, nak kena tempah ke nak masak sendiri ke, keluarga belah sana tu taste mat salleh ke  , ke geng jawa, geng bojan  (ko ingat bojan hodak ke? ) boyan lah gile, 
suka makan sambal belacan ke, sambal totok ke, sambal kicap ke, cabai melaka ke, budu ke, cencaluk ke, sambal kacang ke, sambal tempoyak ke, dah tu nak kena senaraikan segala jenis sambal ke camne ?


 

Dessert nak kena ada candybooth ke , nak kuih omputih ke kuih tradisional.

Tak payah nak poyo sangat, sebab ada mok cik-mok cik malaih makan nasi , makan kuih ja.
Siapa yang cakap nak jaga diet , tak makan nasi tapi makan kuih sedulang, meh sini nak  babap meh.


 


seri muka , bagi menambah seri  lemak muka



Ni nak  habaq lah pasaipa kena tunang ;



Bagi tanda , si gadis  sudah dibooking

 


Maka jangan mengganggu tunang orang, si tunangan orang ni pulak jangan buat pasai  sudah ada komitmen.Kira confirm ni nak kahwin.



Majlis pertunangan membolehkan kedua  belah keluarga berkenalan






bagi tahu sekali berapa duit hantaran





Tunang asalnya, supaya bakal pengantin dapat berkenalan (tapi ang jangan dok tibai pi halalkan apa yang haromm)




 kenal budi pekertinya, nak hidup lama kot ngan orang tu...








Tengok tangan dia , putih ka , sama tak dengan gambar selfie, kang tengok muka, tak tengok tangan , 

"Eeeee macam dayang senandung..muka je putih tangan hitam"

bertambah lagi promo free terlajak laris





Nak tempel bulu mata pulok





Ya, dulu kadet remaja, legam, serkop ke depan, itu memang style , aku tahu, cuma dah menginjak belia ni, berubah kepada Puteri Islam. alhamdulillah...hihi.. cuma tak sempat nak cuba produk peninggi tuh..








kalau ada keluarga belah sana kenan kat pokok , mintak biji benih ka, pasu ka, 
bagi lah untuk eratkan silaturrahim.





Kira bila keluarga belah sana balik, dah settle kan... yeayyy




 
sebab time nilah nak bedal makanan  hantaran.
 Idoklah nak sangat , tapi kenan gaklah, kat cekelat ataih tu...






Time tu jugak baru tuan rumah dan tema-team nya tunjuk muka  pasai nak  makan hihiks...





Lepas tu buat signs tu jangan dok untuk depa yang tunang ja, sebab kawan-kawan dia yang nak ambil gambar lebih...

sediakanlah lebih ni 2 keping ja tuk kawan-kawan dah kawan tu kena pegang I'm single walaupun dah kahwin, sebab kawan lagi satu nak feeling gorgeous jugekkkk.




Amboi dah  tunang  macam menang world cup gamaknya.





 'Aku ada, Kau ada?



Sebab, tak da, aku kena jugak masuk frame





sebab macam terkena pulak warnanya.





banyak lah gambar kita




 tanpa sengaja, padahal  ni jelah orangnya yang nak bergambo.





Kesimpulannya, betunanglah.. haha..

Sungguh Bahasa Melayu kau , A beli.

Selamat betunang untuk kawan sebilik ku Nur Zahirah, dari orang asing, kini jadi kawan. Semoga bertambah kasih sayang dan insyaAllah walimah akan datang,  berjalan dengan lancar.



 


 Ye dah tahu, tunang orang , jaga diri baik-baik ,sentiasa perbaiki diri,  sila gelabah tuk kenduri kahwin





OOTD Ira :
dress : beli kat Pasar Borong SMART, Johor
Tudung : Bawal beli kat pasar malam Desa Jaya RM8 kot.
Veil : mak andam


Ittew  punya dress detail kat sini.
Tudung : Bawal Kangaroo RM5 
Nak juga kkk


Wednesday, June 18, 2014

DBSB Siri 17 : Kasih Fauzan dan Fatihatul


As salam,


Entri berkaitan : DBSB : siri 14: kalau dah jodoh tak ke mana



Berjumpa lagi kita sebulan sekali.

Kenduri kahwin adalah punca kita update belog ke camne



Sebagai orang yang agak konservatif , maka aku  tayanglah pelamin pengantin dulu barulah yang lain-lain , tapi tak terfikir pulak aku nak jenguk bilik pengantin... datang dah lah lambat....segan aihh. displin cemerlang sungguh..padahal Pontian jek pun, satu daerah.





 
 Bertemakan teal green , menarik gak .





 Datang lambat , makanan banyak lagi, tapi kalau aku layan makan , kang maghrib pulak baru outdoor photo shoot nye.




 Marketing A+ si  Nitasmah Canopy nih.








 Kek kahwin dia cantik kan, rupanya kawan sekolah agama aku yang buat, jumpa masa pergi klinik gigi bulan lepas kot. Mintak FB dia. Tengok-tengok  buat bisnes kek dia nih.


berniaga pakai facebook :  Norashikin Ismail


 

Aku pun tak tahu pasal apa , aku rasa cam sweet jek laki amik gambo bini.
Aishh, touching lebih betul..



 Sebab datang lewatkan, pengantin pun dah tukar baju , cuaca pun dah gelap, ni pasal tunggu kawan dia datang lambat ke apa.




Sudahlah datang lambat, siap nak tapau bangkit cheese atas meja



.
Bukan aku, budak dua orang nih.
Sebab aku jual bangkit cheese, depa tak mau... depa nak free ...





Pengantin baru nak masuk 3 bulan, diphotobombed oleh 2 budak terlebih keju.
 Si Fatma pengantin hindustan adalah  penyampai surat untuk si Fauzan (Pau ) ngan Atul masa sekolah dulu. Untung Imod bawak laki dia , boleh amik gambar kami.



 

Jangan tunjuk rupa kasanova sangat Pau, haha
Dah dapat Cinderella kan..




 Amboi Cinderella nih, jangan lupa tugas berat menanti



Sila  mop lantai satu rumah tau! Cinderella kan.. haha








Biarlah apa-pun orang kata, yang penting mereka bahagia.
Putera raja sudah bertemu puteri hatinya..
 haha.. geli pulak aku baca ayat sendiri..

Selalu posing kurang kuat motifnya yek.





nak copy 9gag  , fail jugak ...hmmm




 Ok, grammar freak sila betulkan..







Ala-ala pose macam  Pau nak bawak Atul terbang, yang kawan-kawan busy body dia tak bagi ke atau nak ikut sekali? Diri sendiri pun tak pasti motif sebenarnnya.








best  betul dah halal ni kan.




Satu lagi posing tanpa motif.




Jaga Atul baik-baik okay, sebab nampak tak team dia tuh.. tang tangan, kalau elak kiri dapat kanan.. Fatma robocop sangat.






okay, nak buat L.O.V. E tapi cam fail, yang pengantin tu lagi nak buat F , ada rupa F tak (Fatihatul Fauzan)?
Baiklah aku yang bersalah sebab suruh buat F, lainkali  awak berdua buat love yang tangan cantum dua tu eh? . Bilalah lain kali tu?





Kami ada jumpa seminggu lepas kenduri Pau ni, kita  2 orang Pontian selalu lepak tepi laut , makan cendol jahhh.


Secara jujurnya ,  perbualan kitaorang meyakinkan aku yang Pau boleh membahagiakan Atul, secara kasar, aku tengok diaorang jauh beza, tapi perbezaan  mereka itulah  melengkapi satu sama lain. 

Gitewww haaa...




Pernah aku tanya kat Atul , kau tak nak pergi oversea ke, student cemerlang kot time sekolah.
Dia kata, tak

Aku bertanya, kenapa?

Atul cakap, sebab , Pau ada kat sini kot.

Sila terharu, Pau.



Guna phone  hantaran ..



Bila, sekali tu , Nisak bangkitkan kenapa, dekat dulang hantaran, ada 2 set dulang  handbag, wallet, kasut .

Pau cakap, kau tengoklah, Atul ni seorang yang setia.
dari dulu, dia pakai beg satu jekkk...
Jadi dia bagilah 2 set sekali untuk hantaran.

Aku doa korang bahagia melayari hidup berumah tangga  dan berkekalan hingga ke Firdaus.
Untung Pau dapat Atul yang setia nih.
Atul pun untung dapat Pau yang memahami Atul nih.
Okay dua-dua untung.
Korang bahagia, aku bahagia



Barang siapa memberi karena ALLAH, menolak karena ALLAH, mencintai karena ALLAH, membenci karena ALLAH, dan menikah karena ALLAH, maka sempurnalah imannya.” (HR. Abu Dawud)



Sambil-sambil tu,  Pau boleh pulak cerita  imej lampau aku masa sekolah kat Atul ngan Nisak.

Dia kata aku pengawas, yang tudung nya dah kebelakang nampak serkop ..

Hei, fesyen okayyyy....




Aku sebenarnya rasa tak best sebab aku tak datang kenduri Atul kat Muo, pastu kenduri belah Pau aku datang lambat pulak..masa majlis pertunangan dia tahun lepas pun aku datang lambat... maafkan aku...

Atul walaupun nampak cool, tapi dia mesti sedih, lebih-lebih lagi kalau aku yang tak datang....

haha...ok..puiii sikit

Untuk menebus rasa bersalah aku, aku tempel gambar Pau sebelum baligh..











Pakej sekali, budak rongak pakai tudung merah labuh dari dulu sampai sekarang pakai tudung carca marba bukan chacha maembong. #hambar