INSTAGRAM

Tuesday, May 25, 2010

Perihal kawan baik

as salam

bile bercerita tentang persahabatan/friendship/ BFF ke hape...

selalu orang sgt gumbira bercerita perihal mereka.....

sy dan orang yang baik dengan saya jarang (cam x pernah jek) cakap kaulah sahabat aku yang sebenar-benarnye..

bagi saya keikhlasan dlam persahabatan lebih penting (hati mahu ikhlas)

bukan sebab ko kayer, ko glamer, ko pandai, ko berpengaruh atau cantik ke hape

dan kawan-kawan yang kawan dengan saye mestilah berkawan dengan saya bukan atas sebab2 di atas.. (berape byk kawan dah), sebab aku sedarlah wei, aku x punyai semua kriteria yang di atas


               yelah ko x cukup hot lahkan sampai nak buat pertandingan sape layak jadik bff  ko


dan sesungguhnya saya bersyukur bila mempunyai kawan-kawan yang sangat bagus..
Allah telah turunkan kawan-kawan yang sangat baik kepada saya yang kurang baik ini  dan saya tak perlu sampai nak buat rintihan atau pertandingan best friends forever..
sehingga saya rasa mereka x sepatutnya jumpe dengan orang yang macam saya...
sentiasa menolong saya walau saya x punya apa-untuk diberikan.....
saya buat post ni bukan kerana ape-ape
kalaupun saya x selalu contact ke hape...
tapi yang pasti saya sentiasa ingat anda dalam doa saya, InsyaAllah....
itulah pemberian yang saya rasa terbaik yang saya dapat berikan..



 Jamilah Tubari dan Noriah Abd Kader, kenal sejak umur 22 tahun sehingga kini sudah 36 tahun persahabatan mereka


walau x berjumpe, tapi taste yg same( tengok kaler suar dieorg) dan mangkuk design same brand Claytan.



md::: hehe....bile lagi nak jumpe si kawan-kawan yang baik ni, nak tunggu berpuluh tahun jugak ker..

Sunday, May 23, 2010

oh, lelaki! ...muda?!


as salam

sejak sudah dikatakan dewasa...walaupun x bekerja lagi


sering diasak soalan berkaitan jodoh..... (ok, asak itu tipu)

sehingga emak menyuruh membaca buku-buku agama tentang rumah tangga agar diketahui hukum-hukum dan hak seorang isteri ( walaupun die cakap bukan nak suruh kahwin sekarang...eh, apakah?)

untuk itu....bagaimana kalau suami jauh lagi muda dari diri kita

owh, saya masih rasa asing........
walau pun perkara ini memang tidak asing lagi terjadi...
  1. rita rudaini dan aidil zafuan ( beza 11 tahun)
  2. joe radzwill dan aida rahim ( beza 13 tahun, aida dah mohon fasakh)
  3. linda jasmine dan Que haidar (beza 7 tahun)
  4. ashton kutcher dan Demi moore (beza 16 tahun) *angka mungkin tak tepat
oklah, itu antara cerita org ternama....
tapi bukan sesenang jek sang lelaki nak pilih isteri yang lebih tua.....
si isteri yg berusia mestilah cantikkan...


Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari ,"Seorang wanita itu dinikahi kerana empat perkara: Kecantikkannya, keturunannya, hartanya dan agamanya. Maka dapatkanlah wanita yang mempunyai agama, berdebulah tanganmu." link

hal tu memg tak dapat disangkal lahkan semua org mesti nak yg terbaik untuk jadi pasangan memasing
tapi dari segi realitinya.... adakah ia atas dasar cinta dan keikhlasan...
mungkin wanita-wanita berusia juga suka lelaki yang muda
(wanita2 ini diistilahkan sebagai cougars) link


cougars=
=older women dating younger men
= puma concolor also known as puma, panther, catmount, mountain cat or mountain lion (wiki)

aummmm (versi manje)

orang ckp lelaki muda ni.........

  • kebanyakkan nye tak matang
  • banyak bergantung kepada isteri (dari segi keputusan dan kewangan)....yelah isteri dah berharta lebih
  • manja lebih.. (auww....)
tapi itu terpulang...kepada siapa sang lelaki itu...kadang-kadang lelaki yang bagi kita rasa sudah sempurna siftanya pun bila sudah berkahwin ...tak lame lepas tu cerai... (owh sgt takut dengan perkataan itu) ...umur tidak menentukan kematangan..
  • kaki pukul
  • tak bayar nafkah
  • main kayu tiga
  • panas baran
sebab tu mak suruh baca buku agama....

owh, macam fobia plak aku (jauhkan berfikiran negatif).. .....jangan fobia ok....

kerana tak kiralah jodoh yang bagaimana,;statistik atau kajian melibatkan penceraian bagi pasangan lelaki jauh lebih muda tidak saya jumpai lagi......hehhee..

taklah teruk sangatkan kalau laki 20 tahun berpasangan dengan wanita berusia 22 tahun
(wanita berusia?)
mawi ngn ekin pun beza 2 tahun aper...

md:::: tertanye2 ..lagi bagus jadi andartu ke...dari berkahwin tapi tanggung derite..(teringin lak nak tengok andartu terlampau)

Friday, May 21, 2010

tabik dekat diri

AS SALAM

nak main teka teki boleh x? ( adekah terlalu kurang kerje?...)

OK...kalau anda juga kurang kerje...layankan saja teka teki ini......

perhatikan gambar2 di bawah ini...






ini adalah teko kaca , saye x tau brand aper, tapi yg pastinye bukan jenama corelle mahupun vantage

ni adalah koleksi tempayan.....ok tipu
ni nama nye bilik air okeyh... tiada jakuzi, semulajadi sejuk...


manekale sesiapa yang hanya tau sterika stim , ini adalah sterika arang yer........
brand juga tidak diketahui



owh, ini adalah imej seorang manusia pelik dalam chermin meja solek yg klasik

okeyh2.... apakah objektif mahupun motif gambar di atas ?

teka tekinya ialah: dimanakah lokasi gambar2 tersebut di ambil?

siapa dapat teka peringkat ini, harus tepuk tangan untuk diri sendiri ..bravo2

okey, bagi sesiape yg masih blur2 ayam....

ni pembayang yg seterusnya

ni adalah sijil mati pemilik lokasi...
Tempawan bte Hanapi

ha, dah tau lum......
oklah bagi lah jawapan.....


ha... ni nah bagi jawapan dah..
kalo tak tau gak mari buka buku teks darjah 5 kajian tempatan ( ade kaitan e?)



ha....sila beri jawapan sesiapa yang dapat teka di mana lokasi gambar-gambar kat atas ditangakap...



huhuhu..hadiahnye ialah...


tabik spring king koil untuk diri sendiri....hehehe



md::: salute lagik kat diri sebab pernah jejak di lokasi ini...

Thursday, May 20, 2010

kalau begini takdirnya



as salam

macam ni ke rasanyer

beginikah jadinya

seperit inikah

kalau beginilah

.....................................

kalau mendengar perkataan pisang menjadi alergi (termasuklah banana split)






kalau perkataan thesis menjadi kudis (baru tengok cerita abandon, mase interview kerje , ade tanye tajuk thesis, ouchhhhh!)


beginikah jadinya


.......apabila terlibat dengan projek tahun akhir




pengubatnya hanyalah



doa kepada Allah


dan


apabila bersama keluarga yang tercinta......

'' apabila Allah menguji orang Islam dengan tragedi, maka mereka mesti melihat dengan mata hati, dan memikirkan dengan akal, agar tercungkil hikmahnya. Jika tidak, itu petanda penglihatan hati tidak jauh, akal yang pendek''



sumber::: Solusi.isu no.19

md::: tulis reference pun , format salah
md::: ink printer habis

Saturday, May 15, 2010

tak tahan


salam,


aku dah tak tahan
tolonglah....
siap kerja....
dan lepas tu boleh jumpa mak....






md: dah tu asal kau ngadap bende ni lagi
md: sebab aku dah tak tahanlah
md: kalo sedar kerje x siap, x reti2 lagi nak buat
md: .................

Thursday, May 6, 2010

deadline



I am 22 years old today....

22 years for me ..nothing much that I have achieved...

I still ask my parents for a money....

not graduate yet

never been working yet

still not good in writing and speaking in English

still do a last minute job

and so many2 still....


when is the time that I can

say that I have buy my mom a Coach handbag or Tiffany & co ring

or to give my dad four wheel drive car...


yeah i dare to dream....


but my life become shorter.....

the deadline is coming soon........

may be a minute more, tomorrow, a month, a year.... i never know


but thank u Allah for air that I have breath ...and give me a chance to live in this world after 22 years since I born to this world




I`m too scared that i cannot laugh until all the gum shown like in this pix ( sakit jiwa?)

md:: ..my thesis is still not done yet.. the deadline is tomorrow and I just have 3000 words... the target is 10 000!!!