INSTAGRAM

Thursday, January 29, 2015

Cinta dari Korea membawa ke Felda


As salam,


Cinta.

Sangat universal.
Tapi, bila bercakap tentang cinta yang membawa kepada perkahwinan,
setiap pasangan ada ceritanya.

Gitewww.


Dan cinta yang ini  berputik ketika di Korea Selatan,

Berkongsi payung tanpa dirancang, ..dan seterusnya


Kuch kuch hota hai.. Hindustan di Korea , hado?

Walaupun dengan jejaka yang bukan berwajah Korea kegilaan remaja zaman sekarang..
(Nasib baik I minat jejaka Jepun .. Hoi tak de lelaki dari negara lain yang kau minat, bangsa penjajah tu jugak yang kau gilakan... Oh, cinta itu derita.. .. Sumimasen, bahana tengok dorama banyak sangat)



Eh , ni nak cerita pasal cinta angan-angan kau ke hape ni?
Okay,ini adalah cerita cinta memori payung di Korea,  Zawani a.k.a Tubeng dan pasangannya Azri.

Idoklah teman sangka secepat ini, kerana kedua-duanya adalah anak manja ibu bapa masing-masing,





Pelamin sendiri, baju sendiri, make up sendiri , sungguh berbakat bakal pengusaha butik pengantin ni.

Oleh sebab,   mak buyong, si Fatma datang lambat, Wani nak ambil aura ibu mengandung dengan baby bump tidak kesampaian.

Lalu, aku kan mudah kasihan orangnya. Maka aku relakan ehem ehem bump aku ni di jadikan prop.




Hasil sisa-sisa betik, tempoyak, mee goreng, soto dan cemil-cemilan berkilo-kilo.





Amboi, macam nak amik gambar pasport !





Dengan dia punya signature  , her pimples dimples ihiks . I baik tau coverkan . Ihiks.




Bunga di no 372, blok 16 , Felda air tawar 5, sudah dipetik orang.




Ok, petik diri sendiri.







Pandang kanan



Pandang kiri.




Pandang bawah





Pandang atas.







Pandang depan.




Okay, dah boleh lintas jalan.





Senang kau buat kerjakan. Jalan tengah-tengah jalan .. Jalan raya memang favourite spot. huhu.






Dengan Hakeem comel, muka chinese look, nasib baik aku dah bertaraf  mak cik ..Kalau tak dah ngorat. Euwwww.. Tak, bukan  I tulis ni.






Last and special edition of Haji Mohd Rohani and hajah Tuminah.






Okay, Hakeem boleh main jauh-jauh, bagi mak cik  ni pulak masuk gambar. 
 Yelah , tangan jek boleh masuk frame.
ootd jap
Top : baju raya dari SuriSara  (sama dalam entri : Salam Syawal)
Skirt : sebenarnya dress,  beribu kali pakai Forever 21 (sama dalam entri dolu-dolu)
Shawl : By'u Scarf  



Geng datang lambat jugak.




Manja sungguh ini anak buah Wani ni dengan Cik wan dia, kena amik gambar laju-laju tanpa dia interframe.







                                            Bunga sudah menjadi kaktus, tidak boleh kacau. Zon bahaya.



Dah selesai majlisnya.

Esoknya, marilah kita berkelah sekali dengan bridal shower dan  baby shower terus.. haha





Sejenis muslimah pergi pantai. 
Air ada pasang dan surut, Namun, kasihku padamu  tiada surutnya.

Kih kih.





Masa kita disini pada ketika itu tahun 2012, hanya kita berempat. Masihkah korang ingat?
Apa,  tak ingat?!
Glad that I have this blog ! 

 Pada tarikh gambar ini diambil 25.1.2015, Fatma sudah bersuami dan bakal melahirkan anak. Tubeng sudah bertunang.

Okay, fine aku dan Nisak menyulam kasih bersama.




Nisak nak dapat aura dari budak dua ni. 
Tak pe, Nisak aku ada.
*nangis






Ni pengaruh makan chicken wrap masa pergi Singapura kat entri lepas Berangan dan berjalan di USS.  Kalau dulu bawak makanan siap masak dari rumah , kali ni kita main pondok-pondok ,bungkus  kobis, mayonis, Nachos (dari Chacos) , ayam  dengan tortilla.





Advance tak  tahun 2015 punya picnic banding dengan tahun 2012 punya.. ada BBQ . 
Teka , siapa yang gigih buat ni ? 
Untung Fatma dah berlaki, dia yang buat, kalau aku yang buat ni, sampai sudah tak berbara arangnya.




Sungguh romatik bakal ibu dan ayah ni.





Alhamdulillah, jumpa dengan kawan sekolah kami yang aku rasa sejak SPM aku tak jumpa, dah hampir 10 tahun.., bakal pengantin jugak nih, Dr. Farah Nadzirah .





Kedut itu , beg mata itu , senyuman itu, dan manusia-manusia itu   adakah masih sama 3 tahun lagi, 13 tahun lagi mahupun 30 tahun lagi?


Monday, January 26, 2015

Berangan dan Berjalan di Universal Studio Singapore

As salam,


Sebab aku  terpaksa tinggalkan perkara-perkara lagha (walau tidak sepenuhnya) ketika tengah melalui proses pembelajaran di universiti, maka sebulan cuti semester ini, orang sekeliling aku , akan nampak aku melingkar depan TV, handphone (stalking) dan dihadapan laptop (aktiviti berfaedah, seperti mempelajari budaya orang Jepun . Baca: menonton drama jejaka cantik mata sepet .. ihiks)


Okay, masa study week tu aku berkobar-kobar, untuk pergi ke USS , kononnya untuk meraikan perjalanan aku yang penuh berliku sepanjang semester satu di UTM. Haha, alasan.. wei, semua orang sekeliling pernah pergi Singapura, secara khusus , USS. Rakyat Johor dan student UTM , takkan tak pernah jejak USS kot . Ya, saya manusia mudah terpengaruh.


Maka, aku gigih buat pasport , di UTC , saja je kan, kat Kukup ada, kau nak buat kat UTC dan pada hari Ahad. Amik nombor pukul 10.30 pagi. 4.30 petang baru dapat.. Amek kaw.

Tiba hari dijanjikan dengan semangat berkobar-kobar, pergi hari Isnin (19.1.2015) sebab hari kerja, jadi orang tak ramai, aku telah bergerak ke Terminal Kotaraya 7.30 pagi sampai, kerana dijangkakan ada bas straight pergi USS.

Guess what? 

Terminal tu kosong dan dah tutup.

Nasib kaulah Munah.

Tunggu kawan-kawan, cari parking sehari, sarapan-mamak-mahal-gila, pukul 10 ada lagi kat JB.

Naik bas dari JB Central ke Queen street-penuh gila-jam kat check point-cek pasport-  Kranji-naik MRT -tukar kat Outram Park- ke Harbour City-monorail Resort World of Sentosa.  Berliku gak perjalanan nya. Tetapi , untuk pengalaman , ia sangat berbaloi, kita naik public transport negara itu, kita belajar sistem dia, tak jauh beza dengan kita.







Tak de baju nak pakai, lepas tu fikir eh, nanti nak naik rollercoasters, kang terangkat baju. Kengkonon pakai  jumpsuit selamat lah .. Excited kau.. masa nak exam tak de mood nak study, sebab tak sabar nak naik rollercoasters. Buruk perangai.


Setelah lari-lari anak ke sana ke mari.

Akhirnya, ku melihat ada benda keduniaan di hadapanku. 




Gambar hasil pengaruh lambakan gambar manusia-manusia yang pernah jejak ke sini.





Ooo La la. Saya nak masuk ni..








Seperti yang diketahui ramai, banyak prop dan latar belakang menarik untuk bergambar. Tapi kalau tak de orang kacaulah. Masih ramai jugak , kalau weekend , tak tahulah berapa ramai lagi nih.





Pandai betul diaorang nih, bina bangunan- bangunan nih, tak hairanlah, diaorang punya filem, cakap jek nak buat kat mana, latar belakang apa, prop apa, kacang berangan uolls diaorang buat.






Mainan kat sini sesuai untuk budak-budak kecil dan budak-budak besar. Yang best, of course Transformers: The Ride.  yang lain aku naik hari tu , Jurassic Park: naik bot atas sungai ada sikit thrill, Madagascar-naik ride atas air , tak thrill langsung dan lain-lain tak hingat.. lemah daya ingatan sungguh.


Dah nasib I, siapa suruh berharap benda yang tak pasti,  rollercoasters idamanku.....

tak bukak....




Kau rasa berbaloi ke, kau punye-tak-boleh-study-sebab-berangan-naik-rollercoasters







Nampak bangunan yang kat Far far Away.. ni , I jatuh cinta. So real.
Lepas zohor, dengan panas, dan tudung dah ke mana-mana serabutnya, pakai style bawal lagi senang..huhu, tukar selipar, sebab nanti takut kasut basah, naik ride berair,





Mana putera raja berkuda I ni ? kata nak jemput I kat sini.




Gambar tak memberi keadilan akan kecantikannya.




Masa ni nak tengok satu teater , pukul 4 diaorang perform,  Menarik, tapi masa persembahan aku tak keluar kamera, sebab diaorang simbah-simbah air okay.
Nanti ada aksi lasak, api -api, letup-letup dan kapal terbang pun keluar ..huhu





Hasil ride kat Jurassic Park , lecun !
Mengapa kamu ? Mengapa jadi begitu? Inilah  nasiblah ku.
Macam lirik lagu jek.




Sajalah tu bagi sebab nak suruh datang sini lagi. I hate you. Tiket 74 SGD okay.
Bila ringgit nak naik nih!

Kalau korang jenis tak shopping dan jimat, tukar 100 SGD sudah cukup . Makanan dan air bawak dari Malaysia, makan kenyang-kenyang.  

Siapa nak senang pergi USS dari Johor, guna pakej lah, tapi tak best sebab kena ikut masa diaorang.
Pergi sendiri lagi bebas.

Tempat sembahyang pun ada disediakan dalam ni, terletak antara  roller coasters yang aku nak naik tapi tak boleh ni dan Mummy. Tanya jeklah orang kat situ, sejadah disediakan tapi tidak telekung.

Cuma masa maghrib, sembahyang dekat nursing room. kat luar USS, sebab dia tutup pukul 7, jadi keluarlah kita.

Sebelum balik Johor  kita pergi Bugis Station, sebab nak naik bas balik Johor kat sini, jalan sekejap kat Bugis Street. Suka tempat macam ni atau pasar, harga lebih mampu milik, dan kita dapat tengok budaya orang sini juga, banding dengan Malaysia ku terchenta.






Lapar dan penat, kalau tak de makanan , kita balik JB lah baru makan.



Dengan perut lapar, nampak kebab or chicken wrap, orang pakai kopiah ni.. woohoo... satu SGD 4. 3 bungkus 10 SGD.



sampai amik gambar dia buat, macam sesuatu yang rare sangat kau kan, Laparrrr




Inilah kebab yang paling gerek  sehhh  aku pernah makan dalam dunia ni. haha..



Aku duduk dan makan dekat kaki lima, malam-malam tu orang sibuk menyapu, kutip sampah.. orang-orang duduk kat situ, dia peduli apa kan, pada aku macam, Eeh, Aku tengah makan kot! Plastik aku, dia tanya, nak pakai lagi tak, dia nak buang, pada aku, macam, aku tahulah nak buang nanti bukan aku nak tinggal jek., Aku tengah makan kot. Dah dua kali dah aku sebut. 
Nampak macam aku salahkan? 
Aku duduk kat situ, bukan tempat khusus untuk makan,
 Dia nak buang sampah aku, tapi aku macam rasa dia bersifat sarcasm. 

Well, kita kat negara orang, walau Singapura dan Johor dekat. Budayanya lain. 
Jangan masuk kandang ayam, mengembek.  Memang mintak kena patuk


Thursday, January 22, 2015

Apa yang anda perlu hadapi jika menjadi pelajar semula?


As salam,

woahhh... rasa berzaman dah tak taip kat sini,
sebelum ni selalu taip kat microsoft word buat assignment  yang aku ..perghhhh, tahap anoyying dia...

Semua nak kene citation
kena align
kena grammar betul
kena format

Oh, rindunya nak merepek,
tak de siapa kisah aku membohong pun dalam ni......Tapi,  biasanya,  I jujur okay..hehe

Entri tahun  lepas pun tulis tajuk jek... nampak tak, nak tunjuk diri ni sibukkkkkk sangat.. Fine, kan kau sorang jek tengah belajar... Orang lain belajar tak kepoh pun...

Dah tahun baru , baru boleh menceceh kat sini... K,  tu je azam 2015 kau...

Okay, setelah melalui satu semester penuh cabaran dan liku.. ye, kenapa over? Kena faham akak ni dah tinggal 4 tahun zaman belajar ni... 27 tahun you I tahun ni ... maka, inilah kejutan yang dihadapi oleh seorang pekerja sepenuh masa bertukar menjadi pelajar sepenuh masa.





Baca Journal Sampai Meluat

Ini adalah perkara wajib  , tak boleh elak proposal , thesis dan ini memerlukan pecarian, penghadapan journal yang memang tahap menyampah dia tu... herghhh! Korang suka, aku tahu.. lepas tu 
writing pulak, dah lah kena ade citation , mana boleh goreng style mamak  ke style USA sesedap rasa.. masa time degree dulu, copy wikepedia pun jalan. Erpp, ni rahsia okay..huhu.

Kena bagi reason setiap pernyataan kena bagi huraian. Macam dah tulis kat intro, pastu tulis kena kat literature review, pastu macam benda sama jek aku tulis kat method..pastu kena betulkan balik jangan ceritalah . Only god knows how much I hate writing . Hairan gak apasal wujud belog nih... nampak sangat tak de orang nak dengar cerita bohong kau selama ni.




Ya, saya amat akui dalam hal ni..orang lain buat 9000 words selamba, aku dah habis idea, dah  penat belit .. 3000 words jek. Ohmy.





Berembun Sampai Pagi


Ni bergantung, ada orang kata kalau tidur lewat ni orang yang rajin, tapi dalam kes aku ni, selalu tidur paling awal dalam dunia. Bila nak kena hantar assignment, baru kelam kabut nak buat, pastu time tulah rasa, idol mata sepet menarik pulak, time tulah nak check benda tah pape kat internet. Itu yang asyik bergantung kat neslo kaw,  wonda coffee , nescafe mocha untuk mata bertahan sebab melanguk kat library. Jerawat beranak dan eyebags beribu masuk pakej yek.







Bila kita rasa terlalu sibuk, kita terlupa adakah kita produktif? Kesibukan tak bermakna kita sedang maju ke depan. Ia cuma membawa maksud kita tidak reti menguruskan masa dengan baik. #YoungGuns#TakeThisAdvice

Kredit Instagram @Hanis Zalikha.



Bila baca ayat-ayat yang membunuh , rasa diri macam loser, time tulah mencari 9gags..haha.. harem , sangat jalan penyelesaian kau.

Tapi tulah, bila nak belajar tu kemain, segala dugaan muncul. Jadi, kira kalau jenis korang melayan macam aku nih... ni jadiknya.






Tak fikir pasal makanan , fikir  pasal boyfriend I mata sepet kat Jepung tuh..huhu

Termasuklah zaman sekarang ni, dugaan lebih lagi dengan wujudnya instagram, kerja stalking lebih mudah dan 9gag memahami sangat Iolls ... bila rasa diri down sangat kat dalam dunia.







Bila kau pegang buku, sambil ngadap TV bila kat rumah, lepas tu, rasa nak menyalahkan TV sebab wujud, baliklah kita ke hostel sebab rasa tempat tu lebih kondusif. Tapi , dengan adanya internet dan laptop, kau rase?



Tapi, setiap hari kita berazam.. azam baru setiap pagi yek kawan - kawan






Kadang-kadang , bukan apa, makin aku baca, makin bebal  rasanya . Tu memang lumrah alam. Sebab tu bila kita tak belajar benda baru, kita rasa kita pandai, tahu semua benda... Masalahnya, bila kawan-kawan kau , bila lecturer tanya,  dapat jawab, tapi kau masih mengimbas memori dalam otak kau , aku pernah belajar ke menatang nih?








Lepas tu sampai tahap, macam redha pasrah menyerah jek bila nak exam... 








Tapi, weh, belajar guna duit weiiiii...kena grad on time, giler!





Tapi, I choose a life... I need to entertain my eyes...



by sleeping. After read 3 words.






Time tu jangan haraplah kau nak score berjuta A macam Amalina si gadis pintar (yang kini sedikit nakal) or si Adi Putra kanak-kanak genius. 

Yang kau leh lakukan time tu adalah bukak carta permarkahan then bajet-bajet, mampu tak kau untuk, at least, LULUS. Lulz
#komiksengal #naabellahijabis #truestorybro #exam

Haaaaaaa rasa nak meroyan tahap filem Aishah 50 Sen ni haaaa! Esok nak kene submit essay tapi abang ada 100 juta words lagi untuk ditulis. Tatau lah kenapa susah sangat kali ni.

Maybe ilmu academic writing abang dah terbang melayang ntah kemana kot.. tu yang dok cek grading scale ni. Harap-harap lah lepasssss.

kredit instgram @faizdickie

sehati sejiwa sangat dengan Faizdickie tapi dia belajar oversea. Kbai.






Terlepas kenduri kahwin

Bila masa kerja, kalau masa cuti, boleh pergi kenduri kahwin ataupun segala keraian di dunia ni. Tapi, bila kau tak perlu pergi kelas, tapi kerja kau belum siap, hermmm ia seperti kerja 18jam sehari, masa lebih aku kena spend seperti aktiviti asas, termasuk tengok tv beberapa ketika.... (kita jangan seksa diri sangat , okay) haha. Maka, walaupun kenduri kahwin kaum kerabat mahupun kawan-kawan yang dekat kampung kau pun, kau tak dapat nak tayang muka. Nasib baik, rukun nikah , tak de senarai mesti ada aku, kalau tak semua majlis tak jalan. eh, rukun nikah ade aku sebagai senarai, jadi pengantin dah leww..






Kesengkekan

Walau dulu tak kaya, tapi dulu masa kerja, dapat gaji, ni siapa yang nak bagi kau? Mak pak, biasiswa?K, uolls bertuah...

Oleh itu, bila memilih untuk menjadi pelajar, komitmen hutang kena fikir baik-baik. Anda akan miskin beberapa ratus hingga ribu sebulan. Kalau buat full time memang lagilah papa kedana. Pepandailah mu cari dana, hutang ke atau tambah pendapatan...








Walau dengan apa yang aku repekan kat atas ni, aku sangat enjoy ,
Bila rasa susah, aku selalu ingat masa kerja dulu, ini yang aku cari, belajar benda baru, suasana baru, dan ini yang aku rindukan selama ni

Jadi, aku menikmatinya, dan masa berlalu sangat pantas. Dah habis pun semester 1 uolls. Result dah keluar , takut nak check . Jadi masih ketaq lagi,... Tapi, I redha. Yang penting ilmu dengan amal.

Walau apapun, yang kita hadapi, atau secara khususnya untuk aku dan sesiapa yang sekapal untuk sambung belajar , sekolah ke, diploma, ijazah, master, PhD, waima mengaji dan hafaz Quran , bersabarlah bila hadapi masalah;