INSTAGRAM

Wednesday, January 23, 2013

Fasal hutang!

As salam,



sebelum ni , saya memang tak da kereta,
ada kereta pun bapak punya...
apa lagi berian kawin sama kamu....


Seperti biasa dari gunakan saya terus tukar kepada ganti nama aku


Abang aku kena beli kereta baru, sebab nak bagi Kancil, sebijak anda ni kat aku,
haiwan tunggangan turun temurun ko, dari siapa tah, bapak aku beli, bagi akak aku, pass kat abang aku, pastu pass kat aku,
Tak pelah anak last memang selalu dapat barang berhand-hand, tapi elok sangat lah,
sebab biasa nye bila sampai kat aku awalnya masih elok, tapi bila dah makhluk JB  gangster ni yang gune .. harem ( ceh, jay bee konon, tak sedar orang parit, penghujung benua asia)



Aku rasa rock jek guna kancil, walau dah banyak duit habis, bukan sebab modify kepada kancil turbo. tapi lebih kepada betulkan benda rosak.

Gear box ar yang paling besar rm1000

Hampir semua kenalan aku, suruh aku beli kereta baru,
Huiiiii,

Kalaulah setiap sorang yang suruh aku beli tuh, bagi aku RM1000 sorang, kan bagus, memang dah selamat keluar Volkswagen Beetle sebijik.huhu, tipu.



Kenapa tak beli kereta baru ? (setakat saat ini)




blia org tanya, apepasal aku akan cakap, 
aku malas nak hutang lah,
jawapan abang aku,
''Memanglah kena hutang,
hidup ni mana ada tak hutang''.


Hutang dah jadi macam kemestian dah,
 kalau tak hutang memang tak boleh nak hidup,
aku bukan bangkang hutang, dalam Islam pun hutang tu harus.


Tapi,
sedarkah kita tentang beratnya tanggungjawab pikul hutang?

sampai bila kita mati, nanti tok imam ke, tok said ke akan cakap,


Jika si mati ada hutang, mintaklah dihalalkan .


Kalau tak hutang macam mana,
Nak start bisnes kene hutang dulu buat modal.
Kalau tak nak hutang bila boleh meniaga,
bila boleh kaya kan?


Pasal hutang juga yang menjadi bahan debatan dan rungutan setiap makhluk yang bergelar mahasiswa di Malaysia ini.  Yang biasiswa tak payah  cerita.

#Listen #Listen #Listen.

PTPTN!

kenapa negara kita tak bagi pendidikan percuma macam negara maju seperti Finland?

“Eleh baru subsidi 90.8% dah poyo, kerajaan poyo! Finland bagi free education kat rakyat dia!” Hewhewhew awak comellah! Awak tahu ke cukai diorang 53%? Cukai maksimum kita rakyat Malaysia hanyalah 26%? Kalau tahu baguslah, bagitau pokcik mokcik sekalian.

sumber: Hanis Zalikha


Kenapa pulak bila hutang kereta bayar bulan-bulan paling kurang RM400 tak bising,

bila bayar hutang , duit tu guna untuk kebaikan diri kita, kita pinjam duit , tak kiralah untuk apa pun, beli susu ke beli top up ke wajib bayar, dan tujuan untuk belajar tidak menyatakan yang duit tu tak perlu dibayar

 



 

''Wei, ko gilah tengok kat showroom Perodua tu tengok kereta.
Tak semestinya kena downpayment 10%.''
''Mun, ko belilah Myvi''.

''Mun ,  belilah Viva''

''Mun, belilah swift''.



Bilang teman -teman ku, yang kemain memasing , macam beli pisang goreng jek lagaknya.
Wa bukan tak nak,
wa nak beli gak, tapi tak mampu
perasaan membuak-buak tu bila,
wa tekan minyak nak potong,
tak lepas-lepas.
Bunyi kemain kuat.


Sungguh.
Aku malu.
 Dengan driver kereta ke lori yang wa berhasrat nak potong.


Tapi apa kan daya. Wa memang takut nak hutang.
Wa rasa tertekan nak tanggung hutang selama 7 hingga 9 tahun .

Kalau umur wa tak panjang . Acaner.
Kos nak gali kubur, kain kapan, kenduri arwah semua ....

Setakat ni biarlah aku dengan kereta kancil sebijak anda aku nih.

Kalau esok atau lusa , korang nampak aku pakai kereta lain.
Korang lupakan jelah intisari entri nih atau sekurang-kurangnya buat-buat lupalah di depan aku.







Malu aku.






Tuesday, January 15, 2013

Kisah Temuduga

As salam,


Bila kita kerja makan gaji , kita sibuk mengharapkan gaji yang lebih banyak, cuti banyak, senang kata banyak benefits.
 
Sibuk siapkan diri agar diri ikut syarat yang ditetapkan.

Huhu, kalau bisnes sendiri pula, kalau nak pinjam kat bank kena siapkan kertas kerja.
Modal, dan displin yang kuat, melainkan bisnes tu tok ang punya, ang tukang kutip hasil buat perabih.

Kalau MLM (bukan maharaja lewak mega eh) , sure tak payah semua tu, tak perlu sijil, tak payah temuduga, tapi perlu kesungguhan dan kerajinan dan masih perlukan duit untuk modal.

Kalau MLM(maharaja lewak mega) perlu pandai buat orang gelak, dengan impersonate gaya orang lain, pakai baju perempuan, buat gaya terencat, atau macam-macam lagi. Ingat senang nak buat orang ketawa?.


Semua bidang kerja perlukan cabaran, tiada yang mudah, duduk tunggu duit kat jalan pun susah,
kerja apa yang senang, dapat duit banyak?
Jual dadah?
Kena tangkap. Innalillah.



Aku adalah golongan  manusia yang memilih untuk makan gaji,  maka haruslah kita gigih  cari kat jobstreet , siapkan resume, dan perkara-perkara normal lain.






soalan - soalan temuduga


Awak suka masak tak?

Apa makanan yang bila awak masak, semua orang kata sedap, ichiban?

(aku jawab ikan rebus, sebenarnya aku mana lah reti masak pelik-pelik, resipi paling hebat aku masak ialah ikan masak singgang, hahaha, tu yang aku main taram ikan rebus)

Cuba awak cerita , dari permulaan awak beli ikan , hingga awak hidangkan ikan rebus tu.

Okay, sekarang awak bukak kedai, dengan resipi awak tu, awak memilih untuk membuka cawangan atau
awak nak bangunkan sahaja satu kedai tu?

Kalau ada 2 tempat, macam mana awak nak uruskan?.

awak, memillih untuk menjadi taukeh, goyang kaki kutip hasil je, atau awak tukang masak, ke atau awak ada buat tugas lain?

awak hadapi situasi ini dalam masa serentak;
-Perkerja awak kata semua lot ikan busuk, macam mana ni bos?
-Pekerja awak report nasi sudah habis, pelanggan ramai tengah tunggu.
-Pelanggan pula suruh awak kira, cepat!

Macam mana awak handle?, mana yang awak nak buat dulu.

Satu hari yang lain,
Awak hadapi situasi ni serentak;
-Pekerja awak masak nasi, 3 periuk; satu periuk, nasi jadi bubur, satu periuk, banyak batu, satu periuk lagi,   pekerja awak masak guna air basuh pinggan.
-Awak punya resipi ikan, pekerja awak salah sukat  gula 10, garam 1 , jadi Garam 10 gula 1.
Dan sekarang sudah mahu pukul 12 tengah hari, pelanggan mahu datang. adakah awak akan teruskan mahu jual, atau tak?

Dan banyak lagi soalan sampingan,
Seperti dia menjadi watak pekerja bangla/Nepal dan aku jadi taukeh, dia suruh aku marah dan cakap bila situasi pasal nasi jadi bubur, semua tuh.

Aku : Saya potong gaji awak. Awak masak tak betul.

Penemuduga :  Ha. Tak boleh. Ini 500 kena bagi, tak boleh potong. Same same. Tak boleh potong ( style cakap ikut orang bangla )

Aku : Kalau tak nak , awak bagi sedara  awak makan lah (nasi)
time ni aku dah penat nak jawab soalan.

Dia langsung tak mintak sijil-sijil aku. Dia ni percaya ke aku ada degree.


Kena buat ujian tukar unit.(tanpa guna calculator, aku lupa nak guna phone, aku kan jujur:P)

2400 mL   =  _______ L

5%  + 3400mL = ______ L

45200  gm - 9% = _________ KG

2400L = ________ Gallon

Soalan lebih kurang ar, giler aku ingat semua benda.


Kena buat ujian buta warna

Komen penemuduga:

'' Awak seorang yang bijak" (ayat amik hati )

" Pasal ikan rebus tu awak kena improvelah"

''Kalau tak da orang guide awak,
Ini zaman internet (buat gaya tekan keyboard)
saya yang macam ni pun still learning
I bukan ini macam (buat gaya tekan keyboard macam expert )
tapi ini macam(buat gaya tekan keyboard satu-satu macam lembap)''

''Masa saya  universiti dulu,
first year is my honeymoon year,
second year , boleh lah...
third year baru insaf, tapi dah terlambat''

'' Masa saya dulu, subjek Kimia, ingat I, A? B, bolehlah ... C? Jangan Cakaplah"
 (Patutlah dia tak mintak transcript aku:P)


tapi ada satu Prof, dan nasihat dia saya ingat sampai sekarang

If you don't know the answer it's okay,
but do you know how to find the answer?

If you know how, then you already know the answer.


Temuduga :

Post : Chemist. (Ya bukan tukang masak restoran seafood)
Company : Sebuah syarikat cat dari Korea.


Ini Atul 
Last jumpa 7 tahun lepas time amik result SPM. Amik Master. Sekarang dia kerja kilang. Lu jangan memain, walaupun pakai macam tu, dia bukan kerja operator kilang sarung tangan terkemuka di Malaysia. Minah kilang gaji ribu riban.


 Lu orang nampak tak kondo kat belakang tu, Tu tempat dia tinggal, yang kagumnya dia park kereta dia tak jauh dari aku tempat aku diri nih. Tak nak jauh pulak kan.Maka, sebagai denda dia kena amik gambar aku..lala
Sebab aku tau kerja macam aku sure pakai jeans ngan tshirt jek, jadi ni kira habis smartlah kan nak gi interview.


Beg aku tu , yang aku beli juga khas untuk dipakai waktu interview jek, aku sumbatkan se gala jadah dalam tu, ngan kasut bersawang sekali aku taruhkan.

 
Expectation : Aku tak dapat job tuh, sebab 
1.  sepanjang soalan untuk ikan rebus tu dia asyik gelakkan jek jawapan aku. Baiklah, aku patut gi ujibakat MLM.
2. Aku tak tahu conversion Litre ke Gallon

Meh aku bubuh :


Liters US Gallons Imp. Gallons
1
0.264172052
0.219969157


 md : Entri ini disiapkan di tempat kerja. Ampun bos. Saya saja je jalan-jalan nak spy kilang orang lain.

Thursday, January 10, 2013

Raikan Cinta

As salam,


Salam 2013,
Tahun ni manusia yang lahir pada tahun 1988
masing-masing berumur 25 tahun!

25 tahun !!!
suku abad dah kau hidup!

Alhamdulillah masih bernafas.
Apa jasa yang boleh dibanggakan?!.
berapa banyak binasa yang telah dilakukan?!.

25 tahun,
Berapa banyak dah duit dalam tabung kau?!,
Banyak mana harta kau?!,
Berapa banyak pula hutang kau?!


Umur 25 tahun juga, umur memang sedap-sedap lah nak kahwin.
Maka jemputan kahwin dari kawan sekolah rendah hinggalah zaman pekerjaan pun cam biasalahkan.
Dulu dok ikut mak bapak jek gi jemputan kahwin.
Sekarang pergi sendiri.


Kalau kawan sekolah rendah bolehlah pergi, sebab duduk kat Pontian memasing.
Kawan sekolah menengah , mula lah jauh sikit tapi masih dalam negeri Johor,
Kawan universiti dan kerja, mak aih, satu Malaysia.... Kutub utara, Pantai Timur, Pantai barat nasib baik belum ada jemputan dari Kepulauan Borneo lagi.
Aku bukan tak suka berjalan, suka...
Tapi yolah cuti mak sikit nyahh...
Kerja Sabtu pulak , Ahad kadang-kadang pun mak kerja .


Jadi, kalau yang tak dapat pergi, hanya doaku mengirimu ... 
Tak kiralah macam mana korang bertemu dengan pasangan korang,
Sama ada jumpa masa beli buku ke, jumpa kat kedai makan ke,
Kawan kenalkan ke, raikan lah cinta mu dengan ikatan perkahwinan yang suci

(ececeh, mulalah tu nak feeling)

Macam kawan sekolah rendah saya nih, Qawiem , seorang enginner dan isterinya , Ummul seorang doktor.

bila aku tanya bini dia dah pregnant?
belum , dia cakap, sekarang mereka proses bercinta,

Nak tahu macam mana mereka boleh kahwin, ni aku copy dari facebook dia, jangan marah e Qawiem dan ummul , saja nak share dengan pembaca setia (perasan :P) belog aku perkenalan korang yang sweet nih

Boleh la tengok synopsis kisah perkenalan aku dengan zawjah sebelum kami bernikah! =)

1 Sept 2011 – First time aku kenal dia time tu members ajak beraya rumah dia.
 4 Mac 2012 –Aku jumpa parents dia konon merisik. 
5 Mac 2012 – Dia accept lamaran aku yang mana memang aku terkejut sebab memang tak pernah kenal and rapat even lepas aku gi beraya rumah dia. Time ni baru parents aku tahu pasal ni sebab aku cakap aku nak nikah dengan dia.
16 Mac 2012 – Kami bertunang. Simple sangat. Aku pergi dengan mak ayah bawak 1% daripada total hantaran sebagai duit tanda, cincin and sebakul buah. Just bincang2 dengan family dia untuk dapatkan persefahaman and bila dah faham terus tunang la =P 
16 Jun 2012 – Kami nikah. Even tempoh bertunang boleh dikatakan kami jarang jumpa and sepanjang tempoh tu aku banyak mengenali bakal zawjah aku melalui parents and kawan2 dia.






 


Hiasan meja, bunga hidup tanam dalam pasu lagi ko.. tahu ar duk kuarters Mardi kan..

Aku mulut yang insurans lebih ni siap cakap , macam pekerja resort jek baju kau..
 Haha , jangan marah, nanti kena jual..
Tahniah kepada uollss dan kawan-kawan saya yang bakal mendirikan rumah tangga.
Alhamdulillah, jodoh korang sampai dulu.
 Jemputlah aku tau, buat nak sibuk raikan cinta korang,
kalau diizinkan aku datang bawak duit salam kaut (kalau duit tabung lebih:P)


Siapa yang dah sunat dan wajib kahwin tu cepat-cepatlah kahwin.
Senang nak kahwin ni. Jangan rumit-rumitkan bak nasihat Ustaz Azhar Idrus dan Ustaz Kazim.
Raikan Cinta.




25 tahun,
Berapa banyak anak kau?,
haha,

Siapa suami kau?
haha ..

Sudah bertemu si imam muda pujaan?
~sighhh.