Wednesday, July 4, 2018

Bercuti di Sabah


As salam,


Ya bersiaran kita sekali lagi, ibarat ikan dugong , ikut mood nak timbul kalau tak bertapa lah kite di
laut china selatan.

Apakah relevan laut china selatan di sebut dalam kisah ni?... nak cerita lah kita naik kapal terbang merentas laut pi Sabah...

Alhamdulillah, bila difikirkan adalah tempat yang aku berangan nak pergi beberapa tahun sebelum ni, masa zaman  Sabah tengah viral dulu.  New Zealand Malaysia, Kundasang dan pantai Sabah yang crystal clear tu, apa lagi melonjak riang hati ni nak pergi.

Sebagai rakyat Malaysia kita hampir wajib pergi lah tempat ni,  macam seumur hidup kau mesti kena jejak Melaka  dan Langkawi sekali.

Kalau tak pernah jejak tu dia cam , What, like seriously?. #walaupunakutakpernahjejakAfamosa #jejakjonkerwalkje


Macam biasa google pengalaman orang pergi Sabah dan copy paste jelah nak oi tentatif depa.

Kami punya tentatif kelibut sikit because I kan busy (sangat) ..hahaha


Group ditubuhkan 23 Disember 2017.
Dengan nama Ke mana kite ni?
We really want to go travel, but we have tight budget... So, it's whether locals or negara jiran dengan mata wang yang lebih rendah daripada RM..  Daaa...Mencabar  ke tidek...

Sebelum aku gebang lebih masalah yang macam aku sorang ade, kita sambung cerita.
Kami beli tiket ketika AirAsia buat promo 20% diskaun untuk beli tiket gune mobile apps setelah beberapa kali percanggahan tarikh, harga,  seat habis dan berbagai drama #bagisedapsikitcerita
Bulan Januari kita beli. 20-24 April kita bercuti..

Ha, bila dah beli tiket, 70% masalah kau hilang  dan kebarangkalian kau nak pergi bercuti meningkat sebanyak 90%.

Flight pukul 7.40 pagi , aku tidoq tak hingat dunia pasai aku tak tidoq  malam tu, balik rumah nak dekat pukul 1 pagi, sampai rumah baru gelabah nak kemas beg, mak aku bebel lagi pasai balik lambat, lepastu merengek kat mak aku tak de beg, tukar beg 2 kali, tak de baju nak pakai lah. Pastu tak tahu sejuk ke kat sana, nak pakai cardigan ke sweater, tak sempat nak shopping. Nasib baik mak ade ibarat pari-pari dalam cerita Cinderella , #nakcakapkauCinderellalahtu bagi pinjam beg, bagi pinjam sweater.  Well, you know, bagi lah 10 tahun pun masa persediaan, 10 minit terakhir jugak baru kau nak start fikir. #dasarlastminute

Pukul 3 pagi mandi, pukul 4.30 pagi Nisak amik kat rumah.

Hari Pertama;

- Turun kat Airport Kota Kinabalu
- Kereta Sewa , NH Rentacar ambil kat airport.
- Mulakan perjalanan ke Kundasang,dalam perjalanan tu kita singgah
- Rumah terbalik,
- Jambatan Tamparuli
- Pekan Nabalu (Pusat Kraftangan)
- Check in Hotel


Aku gerak dari Senai dengan Nisak,  jumpa Ijah dengan Tikah yang gerak dari KL kat Lapangan terbang Kota Kinabalu.

Hari tu juga, birthday Tikah. Hehe, dan hadiah istimewanya adalah kehadiran aku.. Haha 😂
Lepas mengecek makanan depa dua kat Old Town kita pi jumpa orang kereta sewa kat airport seperti yang dijanjikan.

Kereta Sewa Sabah 

Syarikat Kereta sewa famous NhtrentaCar banyak artis depa taja termasuk Abil si Kupu-Kupu yang travel cara nomad di Sabah, sangat professional sehingga Nisak dok puji melambung  kat diaorang. Respon pantas, kereta elok dan orangnya baik.
Kami angkut kereta Myvi 1.3 2016.
Minus nya kunci kena manual , dan tayar terlebih angin. Tikah yang perasan. Aku rasa okay je...#terlaluflexible 😂. Singgah kedai tayar masa dalam perjalanan , mintak tolong dia check and keluarkan angin sikit... Free sajo.



Jalan pi Kundasang yang berbukit bukau, bergunung ganang, kebanyakkan kereta semua four wheel drive, kalau naik basikal , turun balik.

Perjalanan ke rumah terbalik Tamparuli , orang kat situ sopan dan baik.. Setakat aku pergi sana, orang Sabah memang cakap baik dan lembut ke camne..

Rumah Terbalik Tamparuli

Dia adalah rumah terbalik pertama dibina di Malaysia, dan milik persendirian.
Dalam rumah tak dibenarkan ambil gambar, mungkin takut mesin jahit besi yang klasik jatuh tertimpa. Ya lah, orang hipsater kan aneh-aneh, sekali dia bergambar bergayut kat siling mampuihh...Kat luar kau bergambarlah macam mana pun, ada set-up terbalik juga, nanti pekerja pakai kain batik kat situ cerita dan baik offer tolong ambil gambar.






Secara jujurnya, kitaorang bukan reti pun bergambar dan berlakon konon-konon terbalik,
kakak ke adik ntah yang baik budi pekerti pekerja kat situ tolong tolong jadi photoshoot director pada model noob. 



Maka kucing di depan tu pun pelik.



Inilah rumah terbalik.



Tiket setakat tarikh 20 April 2018  ialah RM12.70


Jambatan Tamparuli

Jambatan ni dekat dengan pasar jual hasil tanaman,
Jambatan ni laluan penduduk tempatan .Kita bergambar lah sekeping dua, buat modal cerita bila kita dengar lagu jambatan Tamparuli berkumandang.





Jalan separuh sahaja, sebab rasa sama je kann? haha.
Tapi aku baru tahu kalau  jalan sampai hujung sana, dia ada signboard cerita pasal Jambatan Tamparuli ni. Aku pun google  kisahnya. Tragis jugalah. 





 J



Perjalanan diteruskan ke Pekan Nabalu, kat sini ada pusat kraftangan Nabalu, tapi  kalau tak nak beli kat sini pun tak pe untuk buah tangan, boleh beli kat Kota Kinabalu nanti. Plus, harga kat sini mahal sikit.


Aku suka seluar-seluar ala-ala pantai tu, aku pun rembat lah satu RM25 nak buat pi pulau nanti.



Nisak peminat durian, beli durian kat sini. 
Rasa dia,? Kemon, durian kampung kat Johor iz ze best

Di kawasan sini, kami lapaq nasi, tapi kedai makan agak sedih, ada anjing dan takut tak halal. Jadi , kami beli mee segera kat kedai runcit situ, banyak betul borongnya, macam tak de langsung sumber makanan lain. Harga barang runcit dia tak mahal sangat , tak jauh beza dengan kat semenanjung,
Haha, mana tahu sampai ke Pekan Kundasang, ada KFC, signboard KFC kemain besaq.
Terima Kasih ya Allah dan syarikat KFC kerana melebarkan sayap anda di sini, kat semenanjung  ko tak hargai pun.


Masa nak cari hotel Crystall View, kami ikut waze, dan dia bagi jalan yang meragukan,  dah lah berbukit-bukit, yang jenis kalau jalan kaki, pungkok mesti tonggek tak leh kata lah habaq hang sampaikan kami tersangkut kat jalan berbatu , masa kita orang nak u turun

Nisak driver kami ketaq lutut, kami dok kaluit. Nisaklah yang memandu sepanjang kami di Sabah, aku adalah bawak dalam 30 meter, nak alih kereta.

Orang sekitar datang, sebab tengok apa kelibut sangat perempuan helpless semua ni..
Lepas depa datang, kereta dapat lepas pula.
Kalau tak, campinglah 4 dara pingitan,  tepi jalan  di Kundasang.



Kaluit tangkap gambaq.
#orangutarajangankecam #Tikahmestisakithati.
(lagu Jeng jeng anjeng berkumandang)

Lepas beberapa siri, dan tanya kat orang tempatan.
Akhirnya sampaiiii
Sampai waktu nak maghrib, kabus punya tebai, tak nampak pa.
Kau punye maintenance kebersihan HANCURRRR #pitchtinggiMasIdayuplease

Selimut kotoq, langsir kotoq.
Lantai berpasiaq.
Sabun hotel belah dua.
Tuala bagi dua sahaja , untuk bilik berempat.
Penjimatan operasi gila-gila ni.

Sebab kami macam redha orangnya, nak kekwat pun, kau bukan che ta.
Tapi, semua tu kita maafkan dan halalakan, sebab view kitaorang dapat memang Cans giler.




Kasi chance lah feeling.


Gambar  tidak memberi keadilan kepada pemandangan sebenar kawasan ni.





Sekitar kawasan hotel.



 Hari Kedua;

- DESA Dairy Farm
- Kundasang War Memorial
- Fish Spa, Tagal Sg Moroli
- Poring (Canopy Walkway)
- Sabah Tea, Ranau
- Seafood Dinner Kg Nelayan, KK
- Pasar Filipina, KK

Agenda yang ingin kita perjuangkan banyak pada hari itu.. #gitucopyayatNurulzzahAnwar




Pagi tu kami sarapan hot chocolate, amplang dan  maggi high class. Well semangkuk maggi sekarang harga macam sepinggan nasi goreng ayam kat kedai ala carte (ditemani angin sepoi-sepoi dan pemandangan pergunungan) *Imagine documentary in NatGeo People Channel.

Kalau tak nak jadi macam kitaorang, ada Pasar Pagi Kundasang yang jual pelbagai jenis makanan  halal, ada nasi goreng kuih muih, buah semualah.


Lepas bergambar, check out semua, kita bergerak ke DESA Dairy Farm.

DESA Dairy Farm;

Inilah dia, tempat wajib mandatori. Bukan pergi Kundasang lah jawabnya, kalau tak bergambar dengan lembu-lembu  yang kus semangat.

Pengalaman aku hari tu, tahap sejuk dia below my expectation.  Dia nice je. Aircond kat kereta korang lagi sejuk. Suhu 21 darjah celcius. Tapi, kan kita kat luar,  bergerak dan matahari pun muncul, tak berapa berangin. Jadi, memang tak perlu sweater pun.

Lepas bergambar dengan lembu ni,  apa lagi kita serbu lah nak beli gelato dan susu yang diuar-uarkan tu. Sedap sangat ke?

Gelato sodap, kami beli perisa coklat dan original.

Susu dia pada aku okaylah, tapi susu cekelat HL sedap lagi kot.

Tempat cantik datang pepagi pukul 8.00 just nice (buka pukul 8 pagi), sebab dengarnya takut gelato habis kalau ramai orang dan nak dapat view elok waktu dhuha, gunung yang cantik, matahari dah naik, jadi gambaq hang elok lah nanti #priority




Kebanyakkannya berwajahkan rakyat Malaysia.





Rezeki, pemandangan sangat indah bila tengok depan mata, mengubati kekecewaanku ketika pi Langkawi 2 tahun dulu , cuaca mendung dan hujan.







Gambar tak memberi keAdilan! 
Sila redho kualiti gambo nan hado.




Walaupun, dekat kawasan rumah aku, ada kandang lembu, idoklah aku bergambar dengan depa.
Lagipun kat sini baka New Zealand, saiz depa besaq.

Dekat-dekat bau lembu . Well, what do you expect? Bau Syampu?





4 gadis riang di kandang lembu.



Pilihan susu yang ada. Ada putih, perisa kopi, dan coklat. 
Harga, mampu milik.
Kami share je, buat-buat rasa. 
Rasa lebih nikmat bila dikongsi. Cehh


 Ada cheese juga kalau korang minat.




Lepas jalan-jalan sekitar sini, posing puas-puas, bagi anak lembu minum susu semua.
Kita gerak pi  Kundasang War Memorial.


Singgah beli buah kat pasar.

Kundasang War Memorial

Kami sesat juga bila follow waze nak pi tempat ni. Sekali, sebelah je dengan Pasar Pagi Kundasang tu. What the..







Landskap dalam ni cantik , boleh lah buat OOTD.
 Dia bukan kem tentera macam kat muzium Perang kat Penang.



Yang ni apatahlagi #cantiknya #MasyAllah #luls












Suka gambar Ijah comel cikeboom yang ni, bersama cahaya keimanan.








Ape lagi selain tempat ootd para Instagram freaks, boleh juga sewa buat backdrop pelamin konsep hutan rimba flora fauna bak Yuna. Kihkih.

Kalau pijak rumput alarm bunyi bingit. (Bukan weolls eh yang pijak, ada golongan BBNU yang saja pijak)




Setelah round dan pose seperti yang dilihat dalam gambar-gambar tak larat nak buh caption kita move on jauh sikit menuju ke Ranau.




Sebelum tu,  masa dalam perjalanan, ada nampak orang jual strawberry, berhenti kereta beli dari tingkap je. Ingat nak pergi strwaberry farm, tapi cari tak jumpa, dan tengok macam kecik dan sedih je. Kami cuba rasa, hmm masam dan agak mahal, tapi aku makan habis, daun-daun sekali kalau boleh sebab tak nak membazir. heh.






Poring Hot Spring & Poring Canopy Walkway;

Kami masuk sini  lalu je kat kawasan kolam air panas, kami tak pi cuba pun. Maka suhu ayaq tak dapat dirasai sendiri.







Kami jalan kaki terus, sebab target kita dan keinginan Nisak nak pi Canopy Walkaway.







Memerlukan kita hiking 'sikit'... hihi.. #menyesalketidekk
Nasib baik ada beautyfilter , boleh menipu diri sendiri muka licin tak berminyak dan liang roma terbuka. kihkih



Sebab camera ada charges kan, maka wajib amik gambar banyak-banyak.








"Ada ikan besar tak?
Jom Memancing"
#PisauCukur




My Maya Karin dan Fazura 
#Apo


Kami tak gayat. Kami Okay.



Kitaorang macam eh, nak pergi air tejunlah.. dah penat-penatkan.
Eh ni, koma ke titik ni.
Takkanlah 3.45 m , 3 kangkang kera je lagi.
Well, sebab semua jenis yang ah, koser aku nak jalan 3.45 KM 
Moh lerr kita beli aiskrim Solero.

Fish Spa Tagal Sungai Moroli, Kg Luanti Baru, Ranau;

Tak pelah nak, tak dapat air tejun, kita pi sungai ni, ha barulah dapat  ikan besar bapak.



Ikan ni gigit-gigit kaki.
Aku geli gilerr... haha
Asal dia gigit je aku kalih.



Masa kitaorang datang, Nisak je yang jerit sebab kegelian, tapi dia gigih tahan..
Ye lah nak sangat ikan besar kan..
Aku gelak je.


Bila lama sikit, ramai yang datang , pesta jerit oiii geli.
Tapi, memang terbaik lah pengalaman kat sini.


Kami dah start lapar.
Makan kunyah-kunyah kuih cincin dan Amplang tak memuaskan nafsu cacing kat perut kami.
Hujan renyai dan aku nak menikmati teh tarik dan waffle.

Sabah Tea, Ranau.

Kami terus pergi restoran kat situ, dan order makan .
Ijah sebelum tu, cakap dia nak teh tarik ais.
Aku cakap, mana ada teh tarik ais, kalau teh ais ada lah.

Guess who win?




Ya Munirah, wujud ya teh tarik ais.
Air kemenangan Ijah paling kiri.
Nisak order teh tarik halia, aku teh tarik kayu manis, Tikah, ice lemon tea.
Sebab dia macam ada bau wangi, aku prefer teh tarik mak aku lagi dan teh pantai timur.. rindunyeer.



Tak order pun waffle bagai.
Makanan dia agak okay rasa dia,  dan harga mampu beli. Kira sedap juga,
Sebab aku tak expect tinggi makanan kat sini sedap sebab ada kawan dan mak aku komen makanan kat Sabah tak berapa sedap. Yelah, mana kau nak banding masakan kat kampung kau kan? Orang Sabah datang semenanjung belum tentu kata masakan kita sedap.



Nasi goreng pacak daun teh.



Gunung Kinabalu tak masuk frame.





Kawan aku pernah cakap, kat ladang Sabah Tea kalau nak bandingkan dengan Cameron Highland memang sedih sikit.

Tapi, sebab aku tak pernah pergi Cameron Highland , *Tutup muka dengan tangan
Aku rasa okaylah, cuma dia punya pokok dan landskap tak segebu Cameron.



Punya nak dapat background yang nampak 'penuh' pokok tehnya.




Behind the scene.

Who needs an Instagram husband, if you have Instagram bestfriend.


Balik dari Sabah Tea, kami kena terus ke Kota Kinabalu.
Yeay, selamat kembali line UMobile.
Risau kalau balik lambat, sebab Sabah kan malam cepat, nanti kabus dan jalan gelap , tahulah kan jalan Kundsang yang curam.

Malam tu, depa lapaq dan salahkan aku pasai tak arrange makan malam dalam schedule.

So, kami google Halal Seafood Kota Kinabalu, keluar Kampung Nelayan Floating Seafood.
Masa sampai, macam eh , betul ke nih? Sebab ada komen, dia ada jual alkohol.
Emmm..tapi ada orang pakai tudung?
Emmm..Yakin Halalan Toyyiban.

Suasana selesa, atas laut, lepastu ada persembahan kebudayaan , sumpit dan tarian.





Aku dalam fasa suka makan ikan goreng atau ikan bakar kosong , nasi dengan kicap. Jadi, aku banyak makan ikan ja.
Aku amik bahagian yang rangup rangup. dok makan macam chips.

Depa kata rasa ikan yang dicadangkan oleh waiter ni macam rasa kuah tomyam.. neyyy..




Masa makan dinner ni aku  tak berapa bernafsu sangat nak makan.
Kita orang teka harga dia, Tikah teka paling tepat RM210.


Apa menu paling mahal?

Yap, ikan yang aku makan sirip tu, 91.20 hinggit!
Udang RM39, Sotong RM42.30 Sayur RM25, Chinese Tea RM4 , Nasi RM9 (3/plate), Service charge: RM18.04, GST RM11.92 (apakan daya, sudah menjadi sejarah)= RM210.50

Kalau pergi makan kat restoran ni , hang nak order ikan pikir dulu.
Hang sabaq sat, makan kat kat restoran tom yam Thai kat semenanjung.
Kalau tak nak makan sini, suka hati hang.

Lepas makan, depa tak letih lagi oii, masa bercuti harus dipenuhi dengan aktiviti

Jalan lagi pi Pasar Filipina. Banyakkkk gila seafood.. What the Fish?



Pada yang tak kisah makan street food , boleh try.




Malas nak check harga. 
Kitaorang fikir, esok malam punya dinner lah lepas jalan pulau.



Makanan kudapan Amplang, kuih Cincin,
Ikan kering buat buah tangan.


Kat bandar Kota Kinabalu ni, dia punya tanda harga pun tulis bahasa Korea.
Kedai Bersignboardkan bahasa Korea pun banyak.



Rindu Kancilku.
Mampu Sportrim berkerawang lagu ni?

Ada jual aksesori Mutiara yang banyakkkk gila.








Singgah convenient store , terjakun pulak tengok rambutan punya jajan.



erk, sorry, I prefer it fresh.


Apa lagi budak food tech ni cuba lakukan?
Cukuplah perisa coklat , vanila dan strawberry dalam dunia ni.
#sukarmenerimainovasi


Akhirnya, katil.
Dapatlah kita tidoq dengan lena di Hotel Traveller ni. 
Nasib baik bersih, selesa, dapat 4 tuala, tv ada channel. hihi

Hari Ketiga;

-Sarapan
-Pulau Sapi dan Pulau Manukan
-Lokan Bakar


Hari Ketiga , kita pi pulau.. yay



Jalan-jalan cari  arah pi McDonald nak breakfast. Saya follow je ya kak. 



Kami pergi jeti , Jesselton Point, pulang kereta sekali. Kat situ ada beberapa kaunter agen dan kita cari pakej yang menarik. 





Kita pi Pulau Sapi dan Pulau Manukan ja, sebab orang kata tak yah bebanyak pi pulau, sebab letih dah lepas pulau kedua.

Guess what? Itu adalah pengalaman pertama aku snorkeling sejak lahir di atas muka bumi yang fana ini.

Well, there is always a first time kate ko.



Datin Kerry feeling naik Kapal Equanimity ..hiks














Pertama kali juga dalam hidup,  parasailing. Best, walaupun aku ngantuk. luls.
Sebab Ijah tak nak buat aktiviti ni. Nisak, naik 2 kali, sebab kena pairing.


"Kami tak bersalah, tuan. Jangan tangkap kami."

Ni 2 orang budak terlepas kena tangkap kat sempadan.
Tak tahu aku pasaipa depa posing lagu tuh.



Loker penuh, sewa tikar RM10 , hamekk. 



Di Pulau Manukan, orang kurang ramai berbanding di Pulau Sapi, ada resort kat sini.
Tapi, menurut pengalaman snorkeling aku, kat sini susah nak jumpa ikan berbanding kat Pulau Sapi.
Selam punya selam ikan bilis je jumpa, tu pun payah.



Yay, nak balik... Pengalaman aku dari blogger lain, baik pi 2 pulau je sebab kau dah penat dah lepas tu dan lapaq.








Nak tunggu bot, muka dah terbakar memasing, tapi kena amik gambar jugak.



Lepas turun ke tanah besar, dengan baju basah. Pasal kita dah pulang kereta. Kita call Grab car, bawak pergi makan Lokan Panggang yang dicadangkan oleh Nisak.
Tempat ni agak jauh dari pusat  bandar Kota Kinabalu. Tak ingat lah , 2 bulan setengah punya ceritakan . Kalau tak silap lebih kurang RM40 pi balik.




Ada banyak kedai berderet seumpamanya di kawasan ni. Tapi, dah grab tu dok turunkan kitaorang depan Gerai Kelapa Salut ni, dia kata okay maka, kami pun masuklah. Ada beberapa gambar artis dalam tu . Yang aku ingat Azharina je.. huhu




Katanya bakar atas arang, kena bersabar sikit tunggunya.



Harga pun mampu beli. 
Yang lapaq boleh order lain dulu.
Nisak order nasi goreng kampung, Ijah order bi hun sup.
Rasa dia boleh tahan lah , bi hun Ijah rasa sup PAMA.






Pengalaman aku, jangan beli kelapa bakar..haha, tapi kalau hang nak rasa suka hati ampa lah.   
Dia punya isi putih tu macam kelapa tua, ke memang kelapa tua ntah


Sedap gila lokan panggang ni, plus lapar gila. Kami makan ni, sorang lima, lepas tu tak cukup, order lagi satu set. Rela tunggu. 
Rempah dia, macam rasa rempah sate.


Jumlah kitaorang bayar,;
2 pinggan nasi (1 nasi separuh), 
2 set lokan panggang (satu set-20 keping ), 2 kelapa bakar, 2 kelapa biasa, 1 nasi goreng, 1 bi hun sup = RM62 

Malam tu aku tidoq tak ingat dunia kat hotel , depa pi basuh baju kat dobi, dan jalan-jalan pi pasar.


Hari Keempat;

- Pasar Kraftangan
- Check out
- Johor , here I come.

Pagi tu, kami sarapan kat mamak, aku order roti dan telur setengah masak , orang kedai tu lupa telur setengah masak. Hmm, rembat maggi goreng Ijah. Sedapnya, makanan orang.



Kau memang awesome Jah. #bodek

Pi Pasar Kraftangan, Nisak terpikat dengan kakak baik ni, terus dia  stuck sini, dia tak survey kedai lain.







Love yang ni.
Tapi idoklah beli.
Sejak bila pulak kau suka mende-mende macam ni kan.




Pandora katanya.


Nisak borong brooch.



Aku beli ni jelah, sepapan ada 12 pasang, RM60.
Nasiblah sapa yang dapat.



Kakak ni bagi set sampul comel dia buat sendiri. 
Sayang kakak.
Walaupun umur dia lebih kurang aku je. :P
#forever17 #indenial



Ijah cari tshirt.
Tapi design alahai.

\
Kedai brother misteri berbaju hijau ni elok sikit design dia. huhu. Bias.




Ijah shopping ikan kering.



Geng tak shopping, jom bergambar.






Hotel Traveller, dari pasar ni kena jalanlah. Bersenamlah kita.




Lepas balik hotel, refresh sikit, repack barang, check out. Telefon Grab Car hantar pi airport.
Makan. Peluk-peluk. Laga pipi. Hati sedih percutian berakhir.


Kesimpulannya , semua okay, tapi kalau ada benda yang kalau boleh ubah,
ialah, kami pergi lokan panggang tu waktu kami ada kereta sewa masa kami balik dari Kundasang, masa tu ingat kedai lokan tu tutup petang jadi kami tak pergi sebab dah lewat petang, rupanya masa pergi esoknya, tuan kedai tu kata tutup pukul 9 malam.

Tikah ni pernah komen masa kitaorang bercuti ke Langkawi 2016. 
Dia cakap nanti ajak dia kalau jalan-jalan. Sekali, pi Sabah jodoh kami dapat sekali pergi. 
Dia terkejut perangai aku macam tak betul.
Apalagi, si Nisak dan Izzah cerita lah aku punya gila masa bercuti kat Pulau Pinang 2014. 


Btw, aku dan Tikah pernah bercuti bersama ke Melaka  2012. Tapi, dia kata dulu perangai aku tak macam ni.
Whatttt?!! Lupa lah tu. :P



Bila lagi nak bercuti bersama?
Tahun 2020 ke?
Destinasi?

Saya tak kisah destinasi kita, asal awak bersama saya.
Tiberr.

Hahahahha. Kbai.

Bawah ni bajet lebih kurang aku, dekat sana kami kumpul RM400/sorang untuk perbelanjaan tiket petrol +makan+lain-lain perbelanjaan bersama. Kira bajet lebih kurang RM1000 diperuntukkan.



md: Kat sana,  Nisak paksa aku jadi PA dia,  aku kena amik video instatory dia.
        Video highlight Sabah kat Ig @nisakahmad