Friday, July 14, 2017

Raya Ku Sendu

As salam,

Hai, masih hidup  lagi ke tu?

Amboi, soalan meminta sangat.

Ucaplah, Alhamdulillah,  syukur kita kepada Allah
#insertlaguRaihanbesertakompang

Dah lebih separuh tahun 2017 ni berlalu.
Amacam? Masih di jalan yang benar? Atau termasuk simpang lain?
Atau kena u-turn , start semula?

Takpe.

You're a winner even before you're born. 
You finished first when close to a billion were running after the same spot. You won in spermatozoids’ race to the egg, the mother of all competitions. 

#hahaha  #mampuih #orangnakquotediapunnakquotejugak #copypaste

Aku? Tak payah cerita. lol.. Nanti akhir tahun , aku buat kesimpulan.. huhu ke haha , kita tengok di hujung rancangan.

Tapi, yang penting aku kena update pasal raya, sebab raya setiap tahun, aku tak pernah miss nak buat entri.

Bukan apa, sebab sebelum ni, simpan dalam laptop, laptop rosak, simpan kat facebook, facebook aku hilang, simpan kat instagram susah nak scroll, simpan dalam belog jelah setakat ni tak pernah hilang, harap janganlah, aku terdelete..choi.
Walaupun raya kali ni agak sendu sikit.

Kenapa?



1.Baju raya

Oh My mahalnya..  Semua kat instagram yang aku follow range rm200 ke atas.. #tastetinggibajetrendah

Ingat nak redah pergi mall ke, jakel ke,   shopping last minute.. pasal aku fikir, mesti diaorang bagi kaw kaw diskaun.. Haram der, malas fikir ramai orang #iamanoldlady

Sempat beli satu baju kurung kain kapas bawah RM100 sebelum pembelian online ditutup sebab pos cuti raya.


2. Duit Raya

Duit raya tak tukar langsung, nasiblah, tukar duit dengan duit RM5  tabung kakak aku .. mujur ada. Siapa yang dapat, nasib lah. Tak dapat,  kita tengok  tahun depan insyaAllah kalau masih bernafas lagi.

3. Gambar Raya

Gambar raya tak banyak yang helok.
Aku tak boleh belog tanpa gambar, aku tak pandai mengarang ayat-ayat yang menarik.
Sebab tu aku selalu tipu letak gambar banyak, tu yang nampak belog aku macam panjang.. Mihihihi

Kamera antik kesayangan aku rosak, handphone pun nan hado.

Maka , apo yang ado ja lah jang oi.

4. Feeling raya.

Ketiga-tiga sebab di atas berpunca dari feeling dan roh nak raya tu tak berapa nak mai.
Mungkin sebab kau punya puasa tak berapa nak all out.. #insaf


Aktiviti raya aku sejak azali, memang sama, tapi aku tak pernah bosan.
Aku suka pergi rumah Pak Noi, sebab rumah dia Cans angat, selalu photoshoot raya.
Tapi, kali ni, pak aku nak balik cepat. Gambar nan hado ni jek lah, lighting teruk, kualiti ala-ala kamera VGA.
maka terpaksalah di black and white kan.




Maka, terimalah gambar keluarga Pak Daud  ala-ala tahun 1971 pada tahun 2017 ini.




Si Iman Tariq ni kak aku tak habis-habis kata anak dia handsome..Haha
Sementara dia kecil ni aku selalu dengki dia.. sebab oh my baby why you so cute?!
#Dahbesarajakbergustijekmacamabangdiakatbelakangtu



Iman Haidar dan Iman Tariq, memang biasa berebut perhatian 


The only niece, Kamilia Iman. Dah anak dara, oh my, selalu kacau dia masa kecik, video dia masa nangis dulu hilang ..Sedih! #shoulduploadinyoutube #nasisudahdimakandubuk



Ziarah kubur Atuk aku, Arwah  Abd Ghani bin Saat

Yang ni Mohamad Saad, dia konon macam kerabat dirajalah, ulang-ulang nama keturunan.. luls





Kubur arwah tok perempuan aku, Jamilah







Iman Haidar dengan idola dia, my hero, Daud Abd Ghani



Nasib baik, sepupu aku, skill fotografi ade, boleh lah amik gambar helok sikit.
Iman Haidar tergolong dalam golongan kanak-kanak yang jenis asal bergambar jek buat perangai.
Mengimbau betul zaman kanak-kanak aku, mesti kena marah bila bergambar.
Orang besar ni pun satu ek, budak mana boleh suruh-suruh, suruh dok diam , suruh senyum elok-elok, tapi dalam nada marah.
Apa lagi, nangis lah budak tu. Kan?
Kenapa wahai kanak-kanak, Kenapa???!! Kang dah besor gila pulak bergambar..hahaha


Inilah satu-satunya baju raya aku. 
Walaupun, gambar senget, mata tak berapa nak bukak , baju renyuk dan pose KAYU aku tetap suka baju kain kapas ni.. #ehem #nakjugakayutu #ifyouknowwhatImean #ohsayangakumalu

beli kat Petaleaf , kebaya peplum katanya.
Tudung ni pun aku suka, walaupun harga dia RM25, tapi dia punyak effect drape tu nampak macam tudung uhuk uhuk yang ratus-ratus korang beli tu  kan. #feelingsangatkauMun

Gambar dengan kawan-kawan tak banyak, sebab kawan aku muka sama jek siaran ulangan ala Astro. Haha, but I love them all. Laga pipi ciked.
Beriya sebelum raya, nak pergi rumah kawan-kawan sekolah rendah.. Nan Hado der, biasalah kita kan, semangat kat laman sosial je.

Jom lepak, jom jumpa , jom raya... kat facebook jeklah lepaknya.. hahaha


Dah lama gila rasa, tak ambil gambar feeling Msphotographer I Love You.
Nasiblah Nisak jadi mangsa aku, raya rumah dia dua kali, pergi mana-mana terpaksa jadi my other half ..sampailah dia kahwin nanti.








Jumpa Tubeng paling sekejap, janji jumpa. beraya dekat helipad dekat masjid UTM, masa dipenuhi dengan ambil gambar sahaja, tiada sesi melantak makanan. Dia ada Huawei P9, apa lagi, kita posinglah.


Sebab diaorang colour coordinate dengan langit, aku tak nak interframe



Suka gambar ni, walaupun kabuq, Suka angat mak hang tu gelak. 
Pertama kali jumpa baby Amar, anak Tubeng ni, oh my.. how time flies.


Baju tak ingat raya tahun berapa punya dah 2008/09 kot.
Konsep reuse diamalkan.
Rakyat tak kisah der, kau punya baju raya tahun berapa. Kau jek fikir deep.



Dulu, kamilah si bongsu yang spoiled, bermasalah , hopeless.
Sekarang tinggal aku jek hopeless.. luls







Tips untuk perasan diri lebih elok dalam gambar :

Kalau nak nampak muka cerah, pakai bedak dan jangan amik gambar dengan orang yang lebih cerah, kalau nak nampak tinggi, pakai kasut tinggi dan amik gambar dengan orang yang lebih rendah.
Kalau nak nampak muka kecil, atau kurus duk belakang, dan chin up sikit, jangan rapatkan dagu ke leher, seperti yang dibuat Tubeng ni.. #haha #lesungpipitmahal



Pergi kenduri kahwin kat Kota Tinggi, Syima, kawan masa kat UTM pun angkut Nisak, jadi partner aku. Cantik kan gambar ni, kalau aku pakai baju biru bedak.
Sepanjang perjalanan dari Pontian -Kota Tinggi-Skudai-Pontian ,aku dok bercerita pasal LoFattZura sampai dia suruh aku stop, sebab pening. Hahaha.
Aku lebih tahu perkembangan mereka daripada perkembangan diri sendiri.
Ya Allah, please guide me.





Geram sangat anak Imod ni, nak geget.
Aku lupa lah nama anak kau ni Mod.
Noah jek aku ingat. 
Gambar ngan kau, dan Cik kiah,  aku terdelete, nasib lah.
Lagipun ade ke patut, si Imod ni tak bagi kitaorang raya rumah dia.
Hampeh tol mak ko ni Noah.. 
 #harapImodtakbaca
#kalaubacaakumintakmaaflagisekalilah 

Konsep baju, apa yang ada dalam gerobok, pakai kemeja dengan kain baju kurung raya tahun 2012/13 .



Dengan sweet couple ni.  Bakal lahirkan genius Mathematik negara .
#gambarkualitirendahkitabuatapa?






Pau , Atul sekeluarga, #matamanamata dengan my idol aka my mother, Cikgu Jamilah.
Tengok, nama mak aku sama tau dengan nama mak mentua dia, a.k.a emak kepada suami mak aku a.k.a emak kepada ayah aku a.k.a atuk perempuan  aku

Aku tak panggil nenek, aku panggil arwah nenek aku, tok.




Sekian entri raya aku, terimalah gambar gorgeous aku hasil tangkapan Tubeng.









YPC 



Yang Paling Comel. I know.
😂😂😂
Terima Kasih.
 Minta Maaf Zahir dan Batin
Semoga berjumpa lagi raya tahun depan InsyaAllah.

Lots of Love, Less of Hate
#nakjugekk
💗💗💗💗💗💗

Sunday, January 1, 2017

2016 dalam lipatan sejarah. Hai, 2017!

As salam,

Orang kata barang lepas jangan dikenang. Tapi, hat yang lepas tu elok di jadikan panduan. Tak gitu?

Okay, sebab aku malas dan korang pun bukan jenis rajin membaca kan..

Aku buat ringkasan 2016  sebab kata nak buat panduan tapi jenis yang kurang ikhlas.

Januari:
Hantar hard cover dissertation tapi nipis,  malas nak menulis kan... Tak faham lah,  kan benda nya sama jek, dok nak ulang-ulang bagi panjang. Bukan orang nak baca pun pepanjang tu.. Padia ntah
Pergi temuduga Aeon Management Trainee akhir bulan ni.

Februari: 
Tarikh rasmi tamat belajar 15 feb 2016. Cari kerja sebab nak duit.. Duit habis dah. Tak de rezeki lagi.

Mac: 
Tak de rezeki lagi. Pergi beberapa karnival kerjaya, open interview. Interview junior chemist di Senai, tapi tak de jawapan. Hiking di Gunung Arong, Mersing.

April:
Akhir bulan, Khamis, pergi open interview Jabatan Perangkaan Johor di Menara Tabung Haji. Walau mula-mula dia macam ragu-ragu nak amik sebab ada master. Tapi dia amik juga. Lepas tu Sabtu pergi konvokesyen, sedih sebab masa tu tak dapat kerja yang betul-betul lagi. Aku kerja kan sebab orang suruh. Jadi, malas nak fikir, konvo master,  tapi menganggur.

Mei:
Jawatan Pekerja Harian Sambilan.  Kerja banci orang kata. Gaji rm54 (kelayakan SPM) dan Hiking di Bukit Pasir, Sungai Pelepah Kiri.

Kat Jabatan Perangkaan , baru tahu proses banci  agak leceh dan kos nya agak tinggi nak sediakan borang, yang berhelai-helai dengan buku panduan, lepas tu nak dapat data lagi. Masa aku, buat Banci Ekonomi perkhidmatan,  tapi aku sempat buat industri makanan je lah.. Duk pergi kedai makan,  restoranan,  nak survey. Dah lah masa tu panas, pakai kereta kancil tak de aircond,  nak cari alamat, tak jumpa, alamat sama, tapi kedainya tak de, tuan kedai tak bagi kerjasama. Nama kedai, tapi alamat rumah, alamat tadika. Lepas tu balik jam,  aku buat kat kawasan Johor Jaya dan Masai.

Sekitar minggu ketiga bulan Mei, dapat interview di Kilang Plastik recycle.  5 minit lepas habis interview,  terus dapat jawapan diterima.

Berhenti jadi PSH. Sebulan je kerja. Masa hari aku cakap aku nak letak jawatan tu, Pegawai Perangkaan panggil aku, dia tanya ada mintak kerja lain tak, aku cakap ada. Laa, sayang.  Sebab dia kata kesian aku ada master tapi dapat gaji SPM. Dia cakap ada kekosongan PSH jawatan diploma gred 29 (kot) gaji RM74 sehari. Dia nak offer post tu.
Dia pujuk jugak. Tapi, dia faham. Aku suka sangat kerja kat situ, tak stress,  kawan baik-baik. Tapi apa boleh buat semua sebab faktor material. Gaji. Sebenarnya, sebab nak raya, aku kena jumpa sedara mara, jadi bila aku cakap aku dah kerja yang kononnya setara dengan pendidikan,  kira orang tak risau lah.. Lol #relativesarescary #butIlovethem 😂😂

Jun:
Agak sadis sebenarnya aku kembali ke kilang. Sebab,  antara tujuan aku berhenti kerja atas alasan untuk aku sambung belajar ialah aku stress kerja kilang, jaga quality.  Siapa yang pernah kerja kilang tahu, kena buat keputusan, kena selesai masalah, kena jawab dengan customer, kena hadap perangai pekerja, kena marah dengan bos. Jaga kualiti,  senang untuk dikata sukar untuk dikota. Gitu.

Ironinya, aku kembali ke kilang. Haha. Siapa suruh kau amik course Industry gile? Amik kursus industri tapi tak nak kerja kilang.
Aku sekali lagi kena jaga kualiti,  kali ini ikutkan kerja aku lagi susah dan stress. Tapi, aku tak buat pun.  kerja kilang aku sebelum berhenti sebab stress dan sambung belajar hanya 10% tahap stress dia berbanding kat sini.

Setiap hari pergi kerja sedih. Banyak faktor sebenarnya, manusia dan tempat.

Sebulan tahan lagi. Btw, aku sewa dekat Bukit Dahlia, kerja kat Tanjung Langsat. Kadang-kadang aku rasa homesick, aku balik rumah kat Pontian,  esoknya pergi kerja balik. Banyak kali gak aku ngantuk dan terpejam mata sambil drive, mujur tak accident.

Julai:
Aku cuba untuk bulan kedua,  tapi aku tak tahan dah. Tapi tak tahu pasai apa tahan lagi, mungkin sebab nak gaji.  Haha.

Ogos:
Minggu pertama bulan ketiga, aku terus berani kan diri hantar surat.
Yang kelakarnya, aku tak payah beritahu manager aku. Dia datang tempat aku, tengok aku tengah syok borak sambil, dok buat sampul surat pakai kertas A4, PC terpampang resignation letter, atas meja bersepah surat letak jawatan 😂😂

Dia borak dengan aku consultation lah kan.
Lama jugak, dia cerita pengalaman dia, bukan mudah dia cakap, dulu dia lagi susah. Tapi, ada faktor yang buat dia bertahan. Aku cakap, aku tak nak jadi macam dia. Aku nak hidup yang seimbang dan gembira. Dia bagi aku masa fikir.

Besok, aku jumpa dia, aku cakap aku dah buat keputusan.
Aku nak berhenti jugak. Dia tanya kenapa?
Aku cakap,  sebab aku tak happy.
Dia tak cakap apa. Dan suruh aku bagi sendiri kat Managing Director.

Sekali lagi aku ada sesi soal jawab, pendek cerita, aku tekad dengan keputusan aku, aku tak share same visi dengan dia. Aku tak sanggup. Aku ingat nak sambung belajar. Aku tak boleh teruskan kerja tu, dan aku tak nak buang lebih banyak masa dia dan masa aku.

Ya, mungkin aku silap, tapi yelah, aku pun tak tahu, yang aku memang tak boleh tahan langsung.  Huhu.

Lepas berhenti,  aku lah manusia paling happy di alam semesta.

September:
Haha, takkan nak masuk balik kerja banci kan,  nak ke orang terima balik. Tak malu ke? 😂 Aku memang target nak cari kerja yang tak tension, gaji tak banyak tak pe. Aku tak kisah orang nak cakap apa. Cuti mesti dua hari seminggu. Kalau kerja hujung minggu aku tak mau.

Bercuti ke Langkawi dan Perlis. Ini hasil duit kerja dua bulan setengah tu.. Huhu.. Sedar diri duit tak banyak, bercuti tetappp..

Oktober:
Hiking di Terengganu, bukit Keluang dan Gunung Tebu. Best dapat jumpa kawan-kawan,  jalan kat Terengganu. Tenang jek darul Iman ni.

Aku masuk Coway, jadi aku pernah join booth sekali selama sejam lebih je.. Hehe.. Sales tak de lagi.
Aku pergi banyak interview.

Interview di kilang plastik di Skudai. Quality Officer, pertama kali interview untuk  industri dalam bahasa Melayu. Tiba-tiba macam tak reti kau..huhu puiih.
Gedebak gedebuk. Last sekali dia tanya, sanggup tak kerja shift. Kerja 365 hari. Tak de cuti. Boleh cuti kalau mintak.

Kau rasa? Baik kau tanya soalan ni first sekali. Hmmmm, aku dah keberatan dah apa lagi.
Tak de panggilan lepas tu, tak dapat lettew.

Kerja kilang quality assistant supervisor, tak jauh dari kilang aku kat Ulu Tiram dulu.
Pergi je lah buat isi masa lapang, (hobi aku kat biodata: menghadiri temuduga kerja :P).
 Esoknya, dapat panggilan, aku dapat jawatan tu.
Tapi aku tolak, sebab mak aku tak berkenan, lagi pun aku ada rasa tak best, kang jadi macam dulu,  kerja tak happy, berhenti, lepas tu kang kena sewa rumah lagi semua. Gaji dan bidang kerja pun macam hmmmm.

Lepas tu pergi temuduga product specialist kat bukit Indah, lambat datang luls.
Kenapa nak kerja sales, kenapa berhenti kerja dua bulan je, kenapa???

Ada interview kedua di Shah Alam untuk product specialist ni. Gigih pergi. 3 orang interviewer, semua macam okay, last sekali HR tanya, awak muslim, mesti ada restrictions, kalau kami suruh awak jual barang dekat non-halal, Carlsberg ke, awak jual tak? Aku cakap tak. Kemudian, interviewer tu kata, okay, done.

Maka, agakan aku pada jawatan tu, mestilah tak dapat.

Pergi pulak interview Chemist kat kilang cat company Jepun. Ada 4 orang interview aku. Aku rasa tu paling banyak kot setakat ni dalam sejarah temuduga aku. 2 orang Jepun,  2 lagi orang Cina. Tanya banyak soalan. Agak meyakinkan.
Biasalah tanya soalan sama, kenapa berhenti dua bulan. Dia tanya nak sewa rumah atau berulang alik Pontian-Senai. Aku cakap aku ulang alik. Well, aku dah buat keputusan, aku akan cari kerja yang aku boleh ulang alik Pontian. Sebab Pontian tak nak amik aku bekerja, aku consider satu jam perjalanan tu okaylah. Kerja banci tu, aku ulang alik okay, bangun macam orang nak pergi noreh, kerja Pontian-bandaraya Johor Bharu tu.  Sebelum ni,  memang aku tak tahan, aku kan tak suka bawak kereta, jadi pada aku dok drive lama-lama setiap hari,ulang alik pergi kerja, buang masa tidur aku dan duit. Tapi, aku pun dah tak larat nak duk sewa bilik. Mak aku, walaupun dia asyik gaduh je dengan aku, tapi dia suka sebenarnya aku dok umah...😁😁

Interview di syarikat cat itu nampak macam ada harapan, tapi bila soal gaji dia agak keberatan sedikit.
Tapi aku berharap kat syarikat ni jugak. Sebab, ni peluang aku untuk kerja dengan orang Jepun, dan waktu kerja dia 5 hari je, dan bukan jaga production. So, kira okaylah kan walaupun kerja kilang..hehe.

Dalam masa yang sama juga, aku dapat panggilan temuduga dekat Batu Pahat sebagai RnD engineer di syarikat plastik injection molding.
Aku memang keberatan lah nak pergi,  sebab memang bukan kepakaran aku. Yelah, korang tahu lah kepakaran aku cuma merepek selain tu boleh tidur di mana-mana.

Jadi, aku berharap sangat-sangat aku dapat untuk salah satu jawatan,  sama ada product specialist atau chemist. Alhamdulillah,  product specialist yang aku ingat tak de harapan tu, offer aku.

Tapi, aku buat hal... Diaorang tanya aku, aku cakap terima. Lepas tu, dia orang bagi offer letter,  dekat situ ada tarikh bila kena return. Aku cuak, sebab, kilang cat tu tak bagi lagi jawapan. Aku memang pening, walaupun aku tak nak kerja kilang, tapi bidang sales juga agak menggerunkan. Huhu.

Aku beranikan diri mintak tangguh untuk return,  aku kan jujur orang nya, aku cakap sebab aku ada tunggu offer lain dan aku tak mahu kalau aku tak fikir betul-betul nanti aku kerja sekejap lepastu berhenti.

Korang kalau jadi company yang offer tu, korang nak tak lagi amik aku?

Tak nak kan.

Tapi, diaorang tak macam korang, dia terima penangguhan aku.

Kilang cat tu? Last-last dia tak amik aku pun hewhewhew. Aku tanya ejen, dia cakap mungkin faktor gaji dan lokasi aku, yang jauh pada diaorang.

Oh ya sementara aku pergi interview tu, aku jadi babysitter anak buah aku Iman Tariq,  berbakat jugak aku rupanya cebok berak budak. Bakal zauj, notice me please. Luls.

November:
21hb aku mula latihan di Shah Alam, berkorban sikit 2 bulan.  Lepas tu balik Johor yay. Masa ni juga kejadian pilu di PLUS

Disember: 
Sebulan dah duduk rumah mak cik ku,  Mak Cah. Terima kasih Mak Cah dan keluarga bagi anak sedara bermasalah dia ni tumpang.. huhu. Pening tak ingat latihan banyak gile produk weiiiii. Yang biologi lab lagi lah,  biol otak aku. Bila boleh balik duduk Pontian ni...

Cepat je kan masa berlalu, tahun 2016, bagai jalan masuk Felda, ada selekoh, ada naik bukit, turun bukit dan ada lurus  buat aku, dari pelajar, pemetik anggur, pembanci, QA, ejen penapis air Coway, pengasuh budak dan akhirnya Lab and chemicals sales trainee .


Boleh aku katakan, berjaya untuk dapat ijazah sarjana dan dapat kerja yang aku impikan (bukan kerja kilang, kerja 5 hari seminggu) adalah klimaks untuk  tahun 2016 bagi aku.


Hari ini 1 Januari birthday ayahku, panjangkanlah umur ayahku , Ya Allah, agar dapat aku menikmati tahun baru pada masa akan datang dengannya.Walaupun aku belum mampu beri dia apa-apa lagi. Ye lah kerja habiskan duit pak hang jek. Sabar ya ayah, anak tu kan ujian. Hehe.


Korang doakan lah jugak, agar aku bertahan dengan kerja aku sekarang, sebab tahun ni juga catat sejarah , aku pertama kali buat loan bank .. Arghhhhh



Siapa nak bayar ni  tiap-tiap bulan selama 9 tahun, kalau tak kerja #hambabank #kerjauntukbayarloan

Kata nak ringkasan tak ringkas jugak ni, berjela jugak aku merepek. Gambar pun dalam sejarah bubuhh dua je.


  1. Baiklah unuk tahun 2017, entah apa cerita pulak nanti. Entah Allah masih pinjamkan umur kepada kita lagi atau tak. Semoga kita dikuatkan iman, untuk perbaiki amalan dan berusaha mencapai kejayaan. Masa berlalu mendekati mati. Selamat menempuh cabaran mendatang.



Thursday, December 15, 2016

Anugerah buat Munirah

As salam,

Nak berpantun jap..

Walau tajuk mintak kene sumpah,
Sila jangan menyampah. 😂😜

Sering kali bila kita dalam keadaan susah, yang rasanya kita tak tahu nak mohon pertolongan siapa.

Akhirnya, datang makhluk Allah yang kita tak pernah kenal,  yang kita tak pernah memberi manfaat dari segi material mahupun fizikal pada dia. Nama dia pun kita tak tahu.
Tapi,  Allah telah hulurkan pertolongan kepada kita, dan dibukakan hati mereka itu untuk membantu insan tak berdaya seperti kau dan aku (of course).

Mari aku membawa kau sebentar kepada masa silam aku yang tak berapa nak silam lebih kurang  2 minggu yang lepas.

Suatu hari yang damai, di ceruk pedalaman, tiba-tiba ada suatu penempatan yang bernama Puncak Alam. Sebagai seorang gadis bujang yang tampak kurang komitmen tidak seperti wanita berumah tangga yang tak menang tangan melayan kehendak suami dan anak-anak. Kang kejap nak kopi, kejap nak nescafe kejap nak milo.. Ingat kat mamak, kemain order.. #bertabahlahwanita #syurgaitubukanmudah

Okay, sebenarnya nak cakap, aku pi dobi, sebab you know, kita punya komitmen terlalu tinggi,  mana ada masa nak cari hanger, nak risau nak letak bawah bumbung ke nak sidai kat luar baju tu, lepas tu nak kena terkejar-kejar pulak kalau hujan,  nak alihkan baju.. Sekali setelah 20 nanosaat kau alihkan semuaaaaa baju kat bawah bumbung. Tiba-tiba, matahari dengan megah menyinarkan cahayanya saja untuk menambah panas hati kau.
Jadi,  untuk menyokong bisnes dobi layan diri yang bagai cendawan tumbuh selepas hujan atau buih-buih di lautan. Dengan duit yang tak berapa nak ada, bak kata mak aku, saja nak mengayakan orang..aku apalagi.. basuh baju kat dobi lah.
Apalah masalah kau, nak corner baring buat u turn, semata-mata nak cerita kau basuh baju kat dobi.

Okay, berbalik kepada cerita asal, aku dah habis basuh, tiba-tiba datang seorang jejaka yang mengingatkan aku pada ketika kali pertama aku menggunakan khidmat dobi khidmat sendiri pepandai kau lah camne. Dia berdiri di depan mesin tukar duit syiling dan bertanya kepada aku, tukar duit kat sini ye?

Aku pun berilah panduan,  alah bukan susah sangat kan, cer tanya aku pasal sparepart kereta, tak payah bagi masa fikir, aku surrender.

" Saya lama tak basuh baju, baru balik dari Hong Kong."

Respon aku,  apa lagi sengih je lah.

Dia bawak barang dari kereta dia, dan...
"Pilihlah mana nak, cenderahati dari Hong Kong, sebab tolong.. ."

Lepastu......

Korang nak macam mana seterusnya...

Tak de yang seterusnya,  aku pun blah..meneruskan kehidupan.

Aku tersenyum, kerana terasa bestnye kalau kita dapat tolong orang,  kadang bila kita senyum, satu aura positif datang..  Mungkin hari kita menjadi lebih baik pada hari tu.. Contohnya, tak de lah aku harap dapat duit ke apa kan kalau tolong dia.. Tapi, tak semena-mena aku dapat chop stick.  Oklah kan dari tak de ko ni kan.

Ini anugerah yang nampak.
Kalau korang tolong orang, lagi besar nikmatnya yang mungkin kita tak nampak dengan mata kasar.

Mari, aku ceritakan kisah 2 minggu sebelum kejadian di dobi tu berlaku.

Buat pertama kalinya aku memandu kereta mak aku pergi ke Selangor.  Julung-julung kali ya. Paling jauh aku pernah pandu dari Pontian  sampai Muar je.. Yang lain aku jadi penumpang Yang Berhormat.

Best jugak bawa Proton Wira yang berusia 15 tahun tu, buatan Malaysia oh tanah airku. Patut lah Proton wira ni 🔥 orang buat lumba... Tapi, bukan itu masalahnya,  sebelum nak bawa kereta tu, mak aku ada pesan, pergi kat bengkel, tengok okay ke tak. Tapi, macam biasalah,  jiwa rebel aku tak berubah.

Dalam perjalanan di Lebuh raya utara Selatan tu. Aku tengok ada kereta berhenti di tepi jalan.  Ada masalah.  Dalam hati aku, tolonglah jangan aku.

Aku berhenti untuk isi minyak di Petronas Air Keroh.

Meneruskan perjalanan, aku tekan minyak, rasa panas pulak, mungkin air cond problem.. Aku bawa lagi laju..

Boommmm

Korang rasa ape jadi?


Meter temperature aku, jarum dah dekat H nak terkeluar radar dah.

Aku gigihkan bawa sampai hentian sebelah pedas linggi.

Not good.
Nak masuk je parking. Kereta aku berhenti.
Lebih kurang 5.00 petang ke pukul 6ptg

Berasap.
Minyak hitam bersepah.
Aku macam biasalah,  blur blur muka tak bersalah.
Apa yang terjadi di tahun 2016  ini??
Siapakah PM Malaysia sekarang?
Omg, omg, omg.

I make a 📞 tu Plusline.. Sebab orang kat situ recommend kan,
Ada suruh telefon insurans.
Ada suruh telefon kawan.
Ada suruh telefon emak.

Btw, dalam kereta aku tu, penuh dengan barang dan baju. Esok,  aku kene lapor diri untuk hari pertama bekerja pukul 8.30 pagi.

Well, dalam tempoh waktu tu, aku tak dapat berfikir dengan baik..

Aku beritahu kawan aku Ijah yang baru balik dari Cameron Highland (aku menuju ke rumah dia di Serdang).#sorryIjah sorry 🙏

PLUS datang lambat sepatutnya setengah jam. Sebab hari tu Ahad, kereta banyak breakdown.
Tapi,  plus cuma boleh recommend untuk isi borang W.O.W untuk Towing  ke mana kita nak bawak tu, bayaran bincang nanti.
Plus tak tarik ke tol terdekat sebab, dia kata kereta aku dah di tempat selamat.

Dan masa tu aku baru teringat aku punya kawan,  Seseng, suami dia mekanik.
Aku cuba call dia. #kesiannyakawankawanaku dia terpaksa kejutkan suami dia tengah tidur.
Aku tanya dia boleh tak tolong, sebab aku punya duit dalam wallet,  ade RM150.  #wellberapabulanmengangguryangberhormat
Bayangkan kalau aku kene towing kereta,  berapa pulak kena bayar.
Sebab semua orang kat situ yang datang melawat aku cakap, ni kena towing ni, kene overhaul ni, tak boleh jalan ni.

Ada pulak seorang makhluk tuhan ni, offer saya boleh tolong buat, bawak dekat bengkel dia kat mane tah, kat Seremban kot, dia boleh buat dalam 2-3 jam.. Bayar dalam RM300 #agakagakjevalue #akumemangadamemoryproblem
#minumairterdedah

Tapi, adik jual aiskrim, abang jual buah habaq kat aku.. Jangan...

Bahaya, manusia kan macam-macam
Sebab ada pengalaman sebelum ni.

Abangku sayang dari Pontian (dia nak balik Segamat) datang kat situ jugak,  mak aku suruh.

Izzah dan housemate pun datang jugak. Kesian budak ni..#rasabersalahtakhilanglagi

Dipendekkan cerita,  sahabatku Seseng,  suami dia, Andy dan dua anak dia datang lepas maghrib..

Andy dok masukkan air, hidupkan enjin tengok apa puncanya ntahh.

Pastu habaq kat aku bawak X trail, dia sorang bawak kereta aku tu.

Dengan kekuatan yang senipis kulit epal, aku pun bawak lah kereta tu, dia habaq lebih 4 kali lah berhenti,  dok isi air dan minyak hitam semua, dari Hentian sebelah pedas Linggi tu ke RnR Dengkil.

Aku bermalam di rumah Seseng selama seminggu dan pakai kereta Chevrolet Seseng untuk pergi kerja. Sementara, Andy betulkan kereta aku.
#Ioweyoubothforever #IcantpayyoutillIdontknowwhen

Aku rasa sangat tak berdaya.

Hidup perlu diteruskan.

Seseng cakap, kalau aku jadi kau, aku tak berhenti kerja tu, sebab belum kerja banyak dugaan. Kalau aku dah nangis dah.

Well, this is not the first time..kalau nak cerita pasal kereta kancil sebijak aku dan tragedi boleh buat buku setebal buku kanak-kanak sang kancil dan buaya
.Aku pernah lalui dugaan yang hampir sama masa aku kerja sebelum ni. Akhir tahun 2011, 14 Disember 2011.Esok nak lapor diri hari pertama, petang tu kereta rosak kat highway Pasir Gudang di dalam hujan.

23 Mac 2013 Aku juga pernah dalam perjalanan nak jadi pengapit kepada sahabatku,  Rafhana, dengan bergaun putih Love To Dress kononnya,  boommmm aku langgar kereta orang depan berdekatan dengan City Square,Johor Bharu.

Kereta kene tow.
Tak ingat berapa lama, dua atau 3 minggu.  Patah kaki nak pergi kerja. Jalan sejam bila nak pergi kerja hujunh minggu, sebab tak de orang masa tu. #wellkerjakilangkan #kerjaweekeend #areyouwillingtodoOT #myinterviewquestion

Cerita yang hat dua atas ni, dah berapa tahun aku tangguh nak buat. Sebab aku jenis yang pelupa teruk, sebab tu aku gigih lagi buat belog.  Aku tak nak aku lupa jasa setiap orang yang tolong aku.

Terima kasih atok kat Ulu Tiram tumpangkan kita duduk 2 malam, walaupun masa tu tak kenal kita ni siapa.

Terima kasih mak, Mak Inah, Mak Sal, pak cik Dollah tolong bantu kita uruskan kereta kancil sebijak anda (bukan milikku lagi).

Terima kasih Ira dan Epi tolong carikan towing kereta. Hantar/amik balik kerja.
Ayu tolong hantar/amik kerja.

Terima kasih wani @ Tubeng dan kawan dia Aida tolong amik aku kat kenduri kahwin, pergi tempat kejadian bagi pinjam duit nak bayar saman, report dan towing.

Terima Kasih Izzah sebab datang teman walaupun sekejap dekat Pedas/Linggu tu dari Serdang, dahlah jauh baru touch down dari Cameron Highland pulak tu.

Terima Kasih adik jual aiskrim kat Pedas/Linggi tolong kakak, risaukan kita kalau sorang-sorang dengan abang jual buah dan air kat lori. Serta, orang lalu2 dok tanya khabar.

           
Adik jual aiskrim belanja, walaupun akak tak lalu dah dik oi nak makan eskrem. Bagilah waffle dip n dip pun.

Terima Kasih abang, alah apa guna adik-beradikkan,  bagi pinjam ke bagi ntah duit buat bayar duit kereta dan belanja. Pecut laju sebab nak tengok aku ni dok tersadai kat tepi jalan ke tidok.

Terima kasih Seseng, Andy dan keluarga,  bagi tumpang duduk rumah uolls, bagi pinjam kereta, betulkan kereta,  belanja makan. Hmmm..






Terima Kasih, ya Allah, walaupun aku selalu cuai, leka dan selalu buat silap, Kau sentiasa bantu aku dan anugerahkan orang-orang yang baik dalam hidupku.

Kadang bila kita ditimpa musibah, kita bertanya apa dosaku.
Bila kita ditimpa perkara indah, mungkin kita juga tertanya apa kebaikan ku.

Kita tidak tahu amalan kita yang mana yang membantu kita masuk ke syurga.


Itulah anugerah Allah.
Semoga kita semua dapat membantu orang bukan kerana kita mahukan pembalasan, tapi semata-mata kerana tuhan.
Anugerah Allah lebih besar berganda-ganda dari emas berjuta.

Sesungguhnya orang-orang yang berbuat kebajikan minum dari gelas (berisi minuman) yang campurannya adalah air kafur.
(Iaitu) mata air (dalam syurga) yang daripadanya hamba-hamba Allah minum, yang mereka dapat mengalirkan dengan sebaik-baiknya.
Mereka menunaikan nazar dan takut akan suatu hari yang azabnya merata-rata di mana-mana.
Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan.
Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah,  kami tidak mengkehendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.
Sesungguhnya kami takut akan (azab) Tuhan kami pada suatu hari itu,  dan orang bermuka masam penuh kesulitan.
Maka Tuhan memelihara mereka dari kesusahan hari itu, dan memberikan kepada mereka kejernihan (wajah) dan kegembiraan hati.
Dan Dia memberi balasan kepada mereka kerana kesabaran mereka (dengan) syurga dan (pakaian) sutera.

(surah Al-Insaan: ayat 5-12)







Friday, November 18, 2016

Isnin Berdarah




As Salam,

Cara untuk buat hati kebanyakan manusia tersentuh adalah dengan melibatkan keluarga.
#makayahjanganmaineh #namaatukjanganmaineh huhu
Cerita,  gambar dan drama berunsur kekeluargaan yang menayat hati boleh buat aku nangis tapi kalau kisah kekasih tak dapat bersatu, hmm tak dak jiwa ar nak feeling. #teamjomblo

Bila aku diberi kesempatan untuk duduk rumah dan tidak bekerja, aku rasa nikmat.

Mungkin, pada orang lain situasi ini tidak menyenangkan.

PENGANGGUR.
Habiskan duit mak bapak.

Tapi, kalau dilihat dari sudut positif. Ini adalah rahmat dan peluang untuk kau berbakti.

Ya, bukan dari segi kewangan tapi perhatian.

Betapa mudah kau mengalirkan air mata,  melihat mak kehilangan anaknya yang bisu dalam Bhajrangi Bhaijaan.

Atau seorang budak yang terpaksa berpisah dengan ayahnya dihukum gantung atas kesalahan yang dia tidak lakukan dalam Miracle in cell no.7.

Adakah kau akan hargai masa yang Allah anugerahkan kepada kau untuk menatap dan hargai wajah-wajah ibu, ayah, kakak,  abang,  adik anak-anak buah.

Mungkin,  kasih sayang itu secara automatik lahir dalam diri.

Namun, jarang kali kita bersyukur kepada Pencipta kepada kasih sayang itu yang melahirkan rasa itu dalam hati ini.

Sungguh. Nikmat
Segala puji kepada Allah.

Namun, kau terleka, kau tak menghargai wajah-wajah yang ada didepan kau.

Kau lupa.

Hakikatnya,

Aku bukanlah orang yang reti nak lahirkan rasa suka aku pada kanak-kanak.

Aku juga bukan reti untuk lahirkan rasa kasih aku pada orang-orang tua.

Kenapa kau sibuk feeling tengok cerita sedih di wayang tapi kau abaikan insan sebenar dalam kehidupan kau.

Aku tidak rasa suka pada pekerjaan, maka Allah tak anugerahkan itu.

Tapi, aku dianugerahkan peluang dan masa untuk aku luahkan kasih sayang aku pada kanak-kanak dan orang tua.

Mbah dan anak buah ku.

Allah hadirkan masa beberapa minggu untuk aku jaga anak buahku. Iman Tariq.
Aku yang berjiwa keras, tak suka layan budak-budak. Cuba untuk mengaktifkan deria penyayang dalam hati ku.

Sifat tak sabar dan pemarahku, dilatih oleh anak kecil ini.

Mbah.

Dia adalah wanita yang dipanjangkan usianya untuk memberi peluang kepada waris keturunannya berbakti.

Orang tua kalau dilihat, tiada apa yang dapat diberi dari sudut fizikal.

Tapi, Allah masih beri peluang. Apa yang kau lakukan,  jika orang itu pada kau tidak memberi manfaat secara kasarnya.

Dia mendidik sabarmu,
dia memberi peluang kepada mu merancang  hari tuamu,
Hari tua yang mana kau pilih, dilayani dengan penuh kasih sayang, atau dibiarkan sepi melayan perasaan.

Mungkin jika dipanjangkan usia.
Jika masih sendiri dan diberi peluang melalui hari tua.
Mungkib kau sepi,  tapi kau tidak sakit hati bila mempunyai keturunan yang meninggalkan kau sendiri.

Al-Kisah hari Isnin 14 November , #barunakmasukkewei

Mbah aku teragul di pintu bilik air, kepalanya berdarah.. Dan aku hanya perasan setelah berapa ketika.

Darah menitik di lantai.
Mak menghantar ke klinik.
Mujur lukanya tidak dalam.

Syukur Allah panjangkan umurnya.
Mungkin mahu memberi pengajaran agar tak leka.

Sementara, emak menghantar mbah ke klinik. Aku bersama anak buah ku Iman Tariq, ketika dia minum air,  ntah macam mana, tergelincir dari kedudukan sepatutnya. Apalagi, menjeritlah dia. Mulutnya berdarah..ku ingat gusinya.. Rupanya, bibir..

Hailahhhh, Munirah.

Innalillahiwainallilahirajiun.

Jadi, apa kesimpulannya, sentiasa tanya diri, sementara sibuk menjaga kebajikan orang lain, adakah sudah cukup kebaikan yang kita lakukan pada ahli keluarga kita sendiri.




Antara kesan darah mbah di sekitar rumah


Firman Allah SWT yang bermaksud: 
"Sembahlah Allah SWT dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada kedua-dua ibu bapa, ahli keluarga, anak yatim, orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah SWT tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri.  (Surah an-Nisaa', ayat 36)






Tuesday, November 8, 2016

Luahan Jiwa di Gunung Tebu & Bukit Kluang, Terengganu




As salam



Terengganu negeri islamiah
sekali ada jual telur penyulah





Terengganu dok tepi laut
Habis sampah semua ke laut







Dari selatan naik bas bertiga
Penat der 10 jam buat tahi mata






Banyak gila pilihan makanan
Nak tungu turn tu yang tak tahan
Beli jelah sotong telur letak lada
Asal jangan jubur pedas daa.




Bawak beg besar pergi pesta
Orang ramai dok jegil mata




Seni bina di sini sangat menarik
Tapi kalau tak jaga apa guna cantik





Masjid berkunci tak bagi orang mencuri 
Nasib baik pak guard izin  mensuci diri





Pagi-pagi perut  sebu
Apalagi, gi cari nasi kerabu





Hati debar tak tentu hala
Maklumlah senamnya kadangkala



Johor terkenal asam pedas ayam dan ikan 
 kegemaran warga Johor dan selatan
Ni kali orang Kedah, masak dalam hutan
Rasa boleh tahan, siap dapat pujian.


Masak nasi pakai api 
kalau hangit jadi kutukan
guna sahaja beras basmathi
 air pulak  1 nasi: 1.5 sukatan.


Makan roti memang biasa
style lain, bagi tambah bisa



Roti ,telur , lada hitam dan keju,
letak sosej tambah padu ha, setuju?






Tranung dan kepok losong tak dapat dipisahkan
tak mboh ayam, hari-hari mahu ikan





Kami daki Gunung Tebu,
Tapi haram nak jumpa tebu




Bawak bekal untuk mendaki
nak senang bawak je chokichoki



Hikers memang jiwa kental
Tidoq tangan qiam, tanpa bantal.












 Musafir dulu tak ada kamera
hanya dalam minda bila kembara
sekarang rasa rugi tak bergambar
rasa suasana jadi hambar.




Kenapa  seksa diri daki ke puncak
tidur lena di katil lebih enak
jangan tanya cuba dulu
sekali naik ketagih, kau tahu






Jangan cuba-cuba mendaki,
takut teringat-ingat nanti




Hidup di bandar  rasa seksa
Di hutan pula, tak lama bertahan
kenapa perlu tergesa-gesa,
kita usaha ,yang lain kerja tuhan



Bila ditimpa bencana,
Kau tanya 'Kenapa mesti aku?'
Bila diberi wang dan singgsahsana
Kau lupa pada Yang Satu.




Dikala mengeluh barang naik harga
ada yang pilih untuk redha
ada yang galak berbelanja
ada yang guna kayu api cuma




Kadang rasa nak berlari
Kadang rasa nak bawa diri
Jangan terlalu seksa diri
Hidup ini hanya sekali.



Dalam mencari kebahagiaan
kadang bukan datang dari kebendaan
bukan juga dari manusia dan haiwan
Tapi, jalan kembali kepada tuhan



Kau fikir lain,  dia fikir lain
komunikasi dua hala itu penting
Tak perlu kau salahkan yang lain
kalau diri sendiri rela dikencing






Hati yang baik sukar dicari
Tak terlahir dari lembutnya gigi
Zaman sekarang semua nak bukti
Budi terserlah bila dah mati.




Hidup bukan hanya untuk bersuka-suka,
Tapi juga bukan untuk bermuram durja,
Carilah teman yang bisa hadir waktu duka
Tidak semestinya yang lain jantina sahaja.



Berjalan sendiri  kau lebih pantas
 Berteman kau pergi lebih jauh
Usah risau jika kau hidup sendiri
Kerana perjalanan kita masih jauh.:P



Kau mahu mudah
Kau mahu bahagia
Kadang kau tersalah
Kembalilah pada Dia.




Dunia yang fana banyak duri 
Pada siapa mahu mengadu?
Sujudlah di waktu dinihari
Lebih elok dari terus beradu.



Tak ambil kisah kata tak berguna
Bila sensitif kata cengeng
Apa guna ijazah dan sarjana?
Kalau selalu buat cerita dongeng



Kenduri kahwin di Kemaman
 Tak sanggup pergi, sebab jauh
Alasan lagi,  tiada teman
Kalau hiking, dandan angkat sauh.


md: gambar daripada pelbagai sumber, maklumlah banyak photographer
Mintak maaf ayat serabut, maklumlah penulisnya pun kelam kabut.