INSTAGRAM

Monday, August 26, 2013

Kisah bengang di hari raya episode 2

As salam,


Ok. .. boleh pulak episod 2. Aku ingat drama satu episod terus habis.

Kisah bengang di hari raya episod 1


Pada pagi Syawal ke-8 yang hening,  aku melalui hari-hariku seperti biasa, bersemangat untuk pergi ke kerja. Sila percaya.

Aku mengeluh sedikit dan berdengus sedikit pasai aku punya kereta kena burger,  oleh Viva sport rim hijau, ngan saga FLX hitam.

Tapi macam biasalah, aku pun dengan kepakaran memandu 2 tahun jagung, meloloskan kereta aku dari apitan kedua-dua kereta nasional terbabit.

Kemudian, kan aku dah kata aku terel,  eh bukan aku pakar, jadi pun reverse, nak keluar lorong, masa nak reverse tu aku cam biasalah tengok calar kat Saga FLX hitam tadi, disyaki dicalarkan dengan sengaja ... .. wallahualam....

Panjangnyaaaaaa....


Sekali aku tengok kereta aku dah sipi-sipi kat tepi longkang, aku reverse lagi sikit,

*PLUP!



Tayar depan aku masuk satu dalam parit.


 Apakah perasaan aku ketika itu?

Aku keluar kereta dan pi lock kereta sempat lagi ko nak lock, macamlah ada orang nak buat apa-apa dekat kereta Kancil sebijak anda ... yang masuk longkang.


Nak buat macam mana ni, nak telefon suami, tak kahwin lagi,  telefon pak aku?! cari pasai namanya.


Aku naik atas kejutkan pemilik viva putih sport rim hijau ngan Saga Hitam FLX, mentang-mentang masuk kerja lambat suka hati jek kan bangun lambat .. bikin jeles.



Dia orang mamai tak gosok gigi tengoklah kejadian berlaku... Kau tengok nasib ada kawan yang nak jugak pi tengok, dah lah pagi-pagi, pastu kejutkan bawak masalah, walaupun diaorang pi ..

dengus jugak kat aku, Apa pun tak boleh!


Diaorang pi henjut kat tayar belakang tu pun tak boleh, nak angkat , kudrat tak cukup.





Pemilik viva putih sport rim hijau, pi mintak tolong kawan lelaki dia, mekanik, nasib diaorang tak gaduh time ni.

Punyalah hero, kawan laki dia ni, datang tak lama kemudian, naik motor, mata merah...

Kalau aku, orang kejut aku tidur, nak settle kan masalah ? ermm... entah lah




Jiran? , keluar, tengok , masuk balik....#meleys ok... ha sape suruh tak kamcing dengan jiran kan jiran tak nak tolong bila kereta accident tepi rumah .

Orang lain lalu tepi tu, auntie ngan uncle chinese lalu tegur, pastu pergi lah.. Yolah pagi-pagi kan orang sibuk, lagi nak tolong naikkan kereta kau, tak kuase lah dia nak melayan kan...



Sekali tengah si Mat, kawan lelaki si pemilik viva putih sport rim Hijau tu nak adjust-adjust, siap telefon kawan dia, bawak tali, kengkonon nak tarik ke hape...

Datang lah warga asing naik motor berdua, dia lalu pastu , berhenti, kitaorang macam ....mmmmmm..... tahulah kan kes-kes pelik macam kat dunia sekarang nih, pastu dia parking motor dia, bagi Salam, si Mat ni suruh lah awek pemilik kereta si putih dan si hitam (malas taip) naik pi mandi... tinggal aku je perempuan..

Boleh , tolong? Pastu dia cakap rumah dia dekat jek...

kat situ. kawan dia ramai, pastu si Mat cakap mintak tolong diaorang angkat boleh tak.

Pastu diaorang adjust letak batu ke angkat sikit ke, hape,

Kereta aku boleh naik...

Alhamdulillah...

Tak, dia orang tak mencurigakan , walaupun dalam hati risau gak lah kan, nampak sangat ikhlas ...

waaaa... nak nangis

Mat ni selamba jek kan cakap ngan 2 orang yang tolong tuh , "oh, malam ni ada makan-makan , jemput lah datang.".

Asbestos betul mat ni.


Korang kena tengok video ni, sebab kena dengar apa yang si Mat ni cakap last-last.  Walaupun tajuk ngan video ntah pape terlabik pulak tuh. Eh, tak payah pun tak pe, dia cakap, " Habislah, kau Munirah"






Terima Kasih manusia berhati baik sekalian, begitu juga dengan Encik Raven Murugesan nih.




source:  instagram Hanis zalikha,. #positivelyMalaysia

Setakat ni, diaorang yang tolong aku ni, tak pernah datang, tak de kejadian buruk . Tengok orang berniat baik, kau berburuk sangka pulak..aku pun tak terserempak ngan diaorang lagi.






Moralnya di dini, setiap manusia , dalam diri masing-masing ada sifat baik tak kira bangsa apa , keturunan apa, tapi bila dah hidup dalam keadaan jahil, orang sekeliling jahil, maka menganggap benda yang tidak elok menjadi halal di mata mereka.

Biasalah tu, beb buang sampah sepah-sepah , biasalah kat bandar nak hidup, kena lah makan rasuah, kenalah bodek, jangan sampai jenayah berat, seperti bunuh pun dah lali.

 Firman Allah SWT:


"Wahai manusia! Sungguh, kami telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan, kemudian kami jadikan kamu berbangsa bangsa dan bersuku-suku, agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di sisi Allah adalah orang yang bertaqwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Teliti."
(Al Hujurat:13)


selalu amik part yang lelaki dan perempuan, jek kan untuk saling mengenal .

*Ini adalah bunyi rekaan.

md: Harap tak de episod 3




Friday, August 16, 2013

Faktor-faktor yang menggembirakan di hari raya


As salam,

Raya kan, tolonglah jangan sakit jiwa sangat kalau tak excited bila raya, silalah buat-buat gembira. Jangan cari gembira dengan hanya menonton rancangan tv Hari Raya jek... sebab mesti last-last sedih. ni je ke raya aku? Terbongkang depan TV semata-mata?

Walaupun sebenarnya raya aku dari sejak zaman aku cenonet hingga besar tapi comel ni lebih kurang sama, rutin yang sama,  , menu yang sama, pergi tempat yang sama, cuma semakin besar, semakin kurang rumah yang di pergi, akibat orang-orang tua, sudah kembali menghadap ilahi.... Semoga mereka tenang di sana. Amin


Biasanya, kita akan automatik gembira bila dapat jumpa

Makanan di Hari Raya

Konon dah puasa sebulan kan , tengok makanan balas dendamlah. Untuk menambah rasa dalam raya kali ni, aku rasa dah lama aku tak buat kuih raya, dulu time jadi suri rumah aku rajin jugak buat, ni akak aku yang beranak 3 tu pulak semangat nak buat kuih, dah bertahun sejak anak dara aku rasa dia  last baking . Aku sebagai adik yang baik dan  to'at pun membantu melaksanakan impian dia nak buat kuih suji, conrnflakes dengan semperit.





Akak aku kate , jangan amik gambar dia tengah buat, nanti orang tak selera nak makan.. haha, setakat aku bawak gi kilang ni, habis dah orang bedal. Aku tak buat lah semperit ni, nanti akak aku komplen sengetlah , buruklah..



Ni aku buat, si Iman Alif tolong buh chocolate rice tuh. Senang tahap tadika 4 tahun buat biskut chocolate cornflakes ni, gaul cornflakes, chocolate , masuk dalam cup, letak sprinkle, masuk peti sejuk. Siap. Dah lah senang , sedap pulak tu. Pastu boleh pulak bos aku tak nak makan, dia kata tak pernah  jumpa cornflakes  warna chocolate ni. Sesungguhnya, dia adalah manusia yang rugi ... sebab tak nak cuba.







Suji oat, ni akak buat, yang buruk-buruk tak kembang, leper tu aku yang buat.. akak aku time ni tengok anak dia, Iman Haidar dok bangun tidur, nangis.. Pastu akak aku ngan mak aku cam biasalah kritik, pastu aku tak buat dah, kerja bakar jek.... sebab dah habis benda alah beads tu, guna lah chocolate chip kat peti sejuk zaman bila punya tah.






Akak aku punya kemaruk nak buat kuih raya tahun ni, sampai biskut batik pun nak di buat nya. Oh menng, biskut batik? Tapi aku juga yang makannya.




Kuih tart, favorite sepanjang zaman ... aku buat tapi tak memuaskan hati aku, pasai aku rasa aku buat pakai majerin, tak cukup gebu untuk mulut aku.




Biasalah esok nak raya, hari tu dah sibuk-sibuk prepare barang nak masak bagai kan, aku memang tak pernah masak, yang masak sepanjang hidup aku ialah mak aku, menu tiap-tiap tahun ialah sambal goreng  ni memang favorite aku, kari ayam kampung dan daging masak lada dengan daun bawang



Aku jadi chef assistant lah kan, kopek bawang  semua





Tapi , tang bawang merah, aku mintak ampun dari hujung rambut  beruban ke hujung kuku cagu, aku serahkan pada yang pakar, langsung tidak menitiskan air mata.








Yeah, ini dia Puan Mariah, mbah aku ...sebab dia tak pernah nangis kopek atau hiris bawang merah, dia aku kagumi .. kalau aku , hurrmm...





Ketupat, burasak, sate , beli .  Huhu.









 Rumah Mak Long aku kat Bukit Kangkar, menu istimewa mestilah nasi lemak.Tahun ni ada laksa Johor. Nyummmeh


 

Pergi rumah kawan sekolah rendah , Hidayah  nikah raya ke-4, si Aishah ni suruh aku datang, padahal si Dayah tak jemput, jadi aku pergi dengan niat beraya , sebab raya tak payah jemput kan.. bukti betapa tebalnya muka aku.




Ziarah menziarahi dan mengeratkan silaturrahim



Hari raya, kalau tak ziarah, tak beraya bukan hari raya lah kan, time ni lah nak update cerita setahun, tanya, bila nak kahwin, dah ada pasangan belum, bila nak beranak , sekarang belajar kat mana, kerja kat mana, berapa result periksa hari tu, pakai kereta apa dan lain-lain lagi... miahahaha, suka tau aku dengar soalan-soalan macam ni, perbualan adalah sangat best berbanding hanya tengok status dan life update di laman sosial semata-mata.




Lihat ni , sepupu aku bertanya khabar dengan mbah kesayangan kami . Mengadap Yang Dipertua katanya.



Ni sepupu-sepupu aku jugak, yang comel pakai tudung awning, mak long kita, mak bebudak nih. Sepupu yang lain time nih, mana tah tak sampai-sampai, dengan sibuk merewang katanya. Masa ni, mak sedara aku kat Batu Pahat buat kenduri. Makanan haruslah sedap-sedap dan free..huahua




Amacam nampak mesra tak aku ngan mak aku, walaupun selalu gaduh. Padahal lepas amik gambar , mak, nampak kedut kat muka mak nih. Ampunkan anakmu ini , duhai ibuku.


Masa kawan sekolah rendah aku , Dayah ni nikah, aku pun dapat berjumpa dengan rakan-rakan, yang eh, kita macam pernah jumpa lah, dulu kau sekolah mana? Kau kenal tak dia ni? Aku rasa macam kenal kau lah, kau dulu comotkan? haha


Motif sangat pegang tangan kawan sebelah yang aku tak kenal pun, haruslah nampak mesra di dalam gambar.

Ha, awek comel ni pun , Aimi, kawan Matrik Johor, tapi dia blah pergi asasi UM, dia pulak roommate  dengan Dayah ni masa kat KMJ jugak. Aku pun, eh dulu ko KMJ ?  Nampak tak kecilnya dunia ni. Aku pun macam hilang ingatan, mamat sebelah dia tu boyfriend dia ,nasib aku tak try, miahahaha..Photographer Andaq photography, silalah like, nampak tak baiknya aku promote.



Disamping ziarah saudara mara yang masih hidup , tidak  lupa juga kepada yang sudah meninggal dunia, pagi-pagi lepas mak  pak aku balik sembahyang sunat raya, kitaorang pun pi tanah kubur, melawat kubur arwah atuk lelaki dengan  tok perempuan aku.



 


Lepas pergi kubur, pergi beraya, dulu, masa aku kecik aku melawat tok sedara ,  adalah beberapa rumah sampai balik dah flat tak larat dah, tapi semua dah meninggal dunia  ......

Jadi rumah yang tinggal rumah mak long, rumah kakak sulong pak aku. Lepas tu , rumah Pak noi, sedara pak aku. Pastu balik rumah dah.

Tapi, kehilangan orang-orang tua , di gantikan dengan kehadiran generasi baru


Kanak-kanak

Apalah makna raya jika tiada gelak tawa anak-anak kecil yang masyaAllah comel , yelah kadang-kadang jumpa comel lah, dia buat perangai pun comel, kalau dah hadap hari-hari ... ha, AMekaw








Biasalah budak-budak , nak amik gambar payah. Si kamilia buat perangai





 Adam ni umur tak sampai 2 tahun, anak sepupu aku, berat dia dah 16 kilo, haha, kitaorang selalu gelak tengok dia, time ni dia tak mahu amik gambar pepagi.









The Imans ngan pak dia...  Amoi kilang aku, Lulu tengok gambar ni, dia cakap si Kamilia macam lelaki, gangster sikit macam aku. Hoi, aku punyalah feminin macam ni dia kate aku ganas!



Motif sangat si Kamilia buat tangan gitu, layan kan je mak cik korang ni suruh posing, dia suka main kat luar, sebab tu dia hitam, nanti dah besar pakai whitening cream eh..



Sebab biasa tengok orang amik gambar dengan baby jadi macam rasa perlu jugaklah aku amik gambar dengan baby, maka anak buah aku, Iman Haidar jadi mangsa, untuk menyerlahkan sisi keibuan diriku, tapi tak berapa nak berjaya , nampak sangat fake kau nyah..



Apalagi bila balik kampung, dari kecik mesti tak sabar nak jumpa sepupu-sepapat, share cerita, main tah apa-apa, cume generasi sekarang ni jadi sekepala bila share pasal game kat gadget. Time ni aku amik gambar sekejap, pastu diaorang sambung balik ngadap gadget memasing.
 Hoi ,pergilah main kat luar, main lumba lari. haha
 Dunia zaman sekarang, kawan depan mata, dok ngadap benda alah tu. Sila terasa masing-masing.



Kiri : Ahmad okay eh ? (Emak Ahmad memangku anak sedaranya, Adam, dua pupu si Ahmad)
Kanan : Iman haidar kelihatan jeles, apabila mbahnya memangku cucu sedaranya, Hannah , Hannah adalah dua pupu Iman Haidar.




Sebelum kejadian, Iman Haidar dok dengan mak dia, sebelum menerpa ke mbahnya, Hannah air mata dia sentiasa statik dok situ, kesatlah air matamu, sayangku.





Zara Nabilah , posing ' eh kau mampu pindah rumah di hari raya?' di rumah mbahnya. Bertambah lagi keluarga yang menetap di Lorong Haji Tubari.



Durian

Tambahan untuk raya kali ini, adalah kehadiran musim durian, malam raya tu kitaorang sepupu yang minat durian, telah menikmati durian kampung.Pak aku juga  telah menyelitkan, program, ' Mari melawat kebun durian' dalam aktiviti Hari Raya Pertama,


Last aku pergi time kebun ni, time kanak-kanak, aku rasa banyak gila semak. sekarang dah muda belia remaja , lapang je.




kalau aku terapung, gambar hitam putih , mesti mampu memberi efek sedikit seram dalam gambar ini




Sian abang aku, ngidam nak kek coklat kukus, masalahnya, adik kau ni memang niat dah tebai nak buat beli barang semua. Dahlah dok jauh, mujur dapat balik raya kali ni, pastu pakai baju raya yang sama 5 tahun berturut-turut pulak tu. Tapi, badan aku pulak ni tak bergerak ikut niat aku tadi, maklumlah, syaiton dah terlepas. Tengok, menyalahkan pihak syaiton pulak.





Kitaorang datang, tetiba, durian jatuh gedebuk, Pak aku cakap tu namanya rezeki, durian kalau orang datang dia gugur, aku cam takutlah nak amik kan, kang, jatuh durian lain gedebuk atas kepala aku, kang tak pasal-pasal glamour, masuk Metro., 'Wanita comel dihempap durian pada 1 syawal'.
Tapi, pak aku cakap, durian ni pandai, dia tak pernah timpa kepala orang kalau gugur. Yolah , aku pun menurut perintah orang yang dah bertahun pengalaman kerjakan kebun ni kan.




Lihat close up wanita comel   durian tu, semangat kutip durian baru gugur, dengan daun ranting semua bergambar.








Mak aku bangga dengan hasil kutipannya.






Bergambar sakan dengan baju raya

Raya beb, mestilah bergambar, update gambar keluarga, makin kurang ke, makin bertambah ke , atau maintain je kan?




Ni dari kecik aku beraya kat sini, Tangkak rumah Mak ngah aku, ni pepagi raya lagi, budak-budak pun masih terkejut lagi.


Lepas tu masa raya rumah Pak Noi, yang awesome , mestilah bergambar sakan, rumah yang dibina dengan ciri-ciri melayu tradisional.














Kamilia ni aku amik banyak gambar dia , sebab nak suruh dia amik gambar aku. Bukan apa, dah bertahun-tahun pergi raya sini, satu gambar pun aku tak da. Dekat tingkap adabi tu. Nak buat camna sebab tak da orang amik gambar aku, dah terpaksa suruh Kamilia. Sila simpati.



Hasilnya tengoklah , kayu kayan lebih menarik dari aku. Photographed by : Kamilia Iman




Oleh itu, sila set self timer .. amik gambar sendiri. Sila nangis.









Shawl : Indah by By 'u Scarf
Baju Kurung moden : fabric Jakel tailored by Tukang Jahit Sin Sin
Model : wanita comel
Photographed by wanita comel


Sekian, sahaja, faktor-faktor yang menggembirakan raya saya kali ini, harap kita dapat jumpa Ramadhan akan datang.

Minta Maaf sekali lagi zahir dan batin. Harap kita dapat hapuskan musuh-musuh kita di dunia ini. Mampu, hapuskan dengan memaafkan.Okay, nak sambung makan maruku officemate bagi.



Salam.

Monday, August 12, 2013

Kisah bengang hari raya

As salam,

Salam raya ke-5,

Memberi duit raya, adalah amalan ketika hari raya, kalau hari lain di beri nama sedekah.

Tapi aku  pernah dengar, bulan ramadhan lah yang sepatutnya orang bagi duit nih, sebab pahala nya berlipat kali ganda.

Aku tak ingat pulak perkara ni, kalau aku ingat aku bagi duit raya  puasa  time last hari puasa tuh.. huhu

Kalau ikutkan ni tahun kedua lah aku hulur duit raya, itu pun berkira gak, nasib ar siapa dapat , dapat berapa semua tuh ..

Masalahnya sekarang,

Masa pagi 1 syawal tuh, aku pergi rumah mak cik aku, anak sepupu aku tu ada 2 orang budak kecik tahap baby-baby , lagi 4 budak besar kira dah pandai kira duit dah boleh buat add math lah kan,

aku pun hulurlah duit raya kononnya , walaupun mereka sopan-sopan menolak, aku cakap tak pe, buat duit tabung, dengan kondifent tahap adnan sempit .


Pastu aku baliklah  kan, dekat kereta aku baru perasan,



HOMai..

Aku bagi sampul Kosong!!!!


......dan aku pun kena consultant free ngan pak dan abang aku.

Kenapalah aku boleh perasan, kalau aku tak perasan sampai bila-bila kan bagus

Tahun depan punya raya, bila kena pergi raya rumah mak cik aku tuh , kalau malu aku belum hilang dan masih tak cukup kekuatan, aku buat selendang selubung muka aku .






hari senin ni lain macam sikit, aku rasa lebih-lebih lepas raya kan. Kena pulak kerja....blerghhh.. ha tu lah bahananya, time kerja buat benda lagha, kan dah bengang.





Maaf Zahir dan Batin , online dan offline.