Tuesday, February 9, 2021

Rindu Makanan Malaysia

As  Salam, 

Walaupun Malaysia dan Singapura hanya dipisahkan oleh Tambak Johor yang berapa km tu je. Tapi, tetap ya, maggi kari dari kilang yang sama rasa lain. Tahu tak faktor apa? 

Tentu lah faktor rindu. 

Seperti katil empuk hotel terasa indah cuma 2 malam je. 
Rumah orang cantik, cantik untuk tengok je. 
Kau tetap kenangkan bantal berpeta kau, rumah bersepah kau, makan nasi pun rasa lain kalau kat tempat berbeza. 

Tapi, kau rasa dah 8 bulan kau duduk sini, kau fikir, kau ada masa untuk memilih? ? 
Tak. 
kau rasa kau ada pilihan? 😂 

Alhamdulillah, aku punya lidah boleh dah terima masakan kat sini, mungkin sebab dia downgrade atau dia dapat sesuaikan dengan level rasa kat sini. Dah ada tempat-tempat yang aku tahu nak pergi, kalau nak melampiaskan nafsu makan. 



Contoh; kalau aku rasa nak nasi lemak yang berlemak, sambal telur, kerang, aku pergi Marsiling. Rasa lah sikit feel Malaysia. 

Restoran Hajah Maimunah 

Tempat ni aku tengok kat igs kawan aku, terus nakkkkkkk.... sebab  dengan hanya tengok video makanan tu terus cacing perut aku lompat-lompat menagih untuk makan makanan tu. 

Sangat rare okay nak dapat siput sedut kat kedai-kedai nasi berlauk. 

Bila sampai sini, tak banyak sangat pun makanan, sebab masa tu dah lewat jugak untuk makan tengah hari, tapi Allah rezekikan juga dapat siput sedut masak lemak, sambal sotong, bila rasa makanan tu fuhhhhhhh dapat lah nikmat berada kat tanah tumpah darah kejap. #patriotiktibah



Tahan tangan, amik gambar satu dua, terus ngappppp. 

Lau Pa Sat

Di sini, suasana dia mengingatkan makan kat Luton van di Johor Bahru, atau kat Majlis Bandaraya Ipoh makan buka meja malam malam, ada Food truck, suasana meriah  berkumpul yang rasa 'mahal' tu. #eracovid





Udang pada aku kering dan tak berasa. 

 
Satay sedap


Kailan rasa standard 


Siput gong gong rasa standard. Layannn. 


Ni orang first time makan siput gong gong, terus sangkut. 


Sekarang kat sini pelan-pelan aku ada  beberapa menu yang aku gemari antaranya, Ban Mian. Luls, kawan cina aku kata, normal je rasa dia, memang macam tu lah. 



Beef Boat noodle ni pun mengingatkan rass boat noodle kat Malaysia. Tapi, ni versi besor ar. 
Yang versi Tom yam Amphawa belum jumpa lagi. Kalau jumpa tu, hmmm mau tiap - tiap minggu layan. 


Lama tak rasa pisang goreng, kat rumah, mak aku, mesti ada stok pisang buat goreng, sebab biasa ar wong jowo, gorengan is life. Kat sini amik lah kau, Ada yang 3 keping sgd 2, lima biji yang potong ala ball sgd 2, ada yang sebiji sgd1. 50. Nasib sedap, boleh lah buat-buat hilang kepingin. Nak beli hari-hari buat minum petang tu memang tak ar. 

Kadang-kadang bukan makanan yang menjadikan makanan tu sedap, tapi dengan siapa kita makan tu yang menjadikannya lazat. 


Itu kadang-kadang lah. 

Selalunya, aku enjoy my own company. 
Much better for me to enjoy the food #gengbartable #singleisabless


La ni aku lapaq cendol, orang kata kena pergi Geylang Serai.
Nak makan nasi kerabu belum settle-settle lagi ni, aku dah ngences habis ni.

Tak kira nak balik jugak raya ni, nak sambal goreng.
Ya Allah, bantulah hamba Mu ini. 

No comments:

Post a Comment

terima kasih sudi baca :D