INSTAGRAM

Thursday, May 19, 2011

Bangkok

As salam


Apa yang menarik di Bangkok?

LadyBoy (pondan).?! no lah



Floating Market



excited naik bot. pikir-pikir, dah lah takde jaket keselamatan, kalo jatuh ni guane lah




mak cik ni pakai sampan , penat tuh nak kayuh , kalo aku tak sampai-sampailah


dia orang gune air ni sepenuhnya, buat basuh pinggan, mandi..hitam oh, nak sua tangan bermain-main air memang taklah kan...mestilah air dari toilet kuar ikut sinikan?



beg pun jual kat sampan ha. buat-buatlah nampak, kamera handphone je ha.



pisang salai, ke pisang bakar ke.




 Time nih, musim buah...fuhh..I loike, aku dah beli jambu ni kat sampan lain ingat dah murah bila compare dengan kat R&R Tapah, 
 sekali jalan beberapa tapak tengok lagi murah...kurang gula betul.




 nampak tak I sensor sesuatu di situ.



Makanan

masakan Thai memang favorite aku, rasa masam dan pedas , guna cili padi dan  banyak guna limau... punca orang siam langsing dan kulit cantik.

Nak cari makanan halal tak delah senang gila, tapi bolehlah..banyak makanan Indian, Pakistan...

orang tempatan cakap, Mcdonald kat sini tak halal, tapi KFC halal, sebab ayam die import dari Malaysia...wallahualam

ni dekat Al-Hilal Restaurant , makanan kat sini sedang-sedanglah sedapnya.

sup serai kat tengah-tengah tu ala-ala seafood masak singgang, ayam, kerabu, telur dadar, ikan goreng


kat Yana's Restaurant dalam MBK shopping centre, tempat famous orang shopping. Makanan kat sini boleh tahanlah sedapnya.


daging . apetah nama dia

green curry



dessert, koktail buah berkuahkan santan.



dekat Yana`s restaurant nih, mak Zahin belanja (memang hari-hari pun auntie yang belanja makan) masa nih  6 May , hari jadi kitewwww.

Dekat Restaurant Mak Yah, makanan kat sini sodappp, pemiliknya boleh cakap bahasa Melayu, orang Pattani

Tom Yam pedas woo, betul-betul Hao Liao


ayam goreng pun sodapp


rebut-rebut ikan


Dekat luar restaurant, ade orang jual durian, salah sorang team Herbalife, doktor muda  belanja durian Thai..woah, ape lagi!

benda free mana boleh tak  sedap!
 gambar durian dari yuni.


pemilik restaurant yang pakai singlet putih tuh.


Public transport



Colourful Taxi


warna lain-lain menunjukkan syarikat teksi yang berbeza, biasalah kat mana-mana pun kereta jepun memang banyak orang pakai, kat sini Toyota Altis buat teksi jek..huhu


oren  dan kuning

 pink

ayuni dengan teksi Brazil ke Kedah tah
biasanya, kalau naik teksi, pemandu akan cuba jugak bawak kita kat tempat pelancongan, walaupun kita memang tak nak pergi pun, sebab ape, dieorang akan dapat komisyen dari situ.

Macam hari tu, kitaorang cuma nak makan jek, die pujuk die kate nak bagi murah 20 baht jek sorang (lebih kurtang RM2) tapi syaratnye kite kena pergi dekat tempat nih, jewellery store, masing-masing memula tak nak tapi pergi juga sebab win-win situation,
 dapat naik murah, dan taxi driver dpt komisen 



so kitaorang rancang tak nak beli ape-ape pun, semua memang cakap tak nak beli
sekali masuk, fuhh...barang kemas masing...jangan cakap r.

lepas tu, baru taxi driver tu bawak gi tempat makan (Mak yah's restaurant). Tapi, masalahnya lepas kitaorang makan, dia tak amik-amik pun kitaorang. masa tu dah lewat dah, kitaorang kena gerak pegi airport...

rupa-rupanya, baru kita orang sedar yang kita dah bagi resit-resit yang kitaorang beli kat jewellery store tu dekat driver taxi tuh, maka, die dah dpat untung dari situ dah
dan tak perlu 20 baht kita orang tuh...

kesimpulannya, kalo nak naik teksi dan jadi situasi gini, lepas settle semua destinasi kita baru bagi resit dan baru bayar okeh. Nasib baik kita orang tak bayar lagi duit teksi.. kalo tak nyesal tak sudah
Tapi, ada hikmahnya,
 saya dapat naik tut tut yang dah lama diidamkan.....uhuuuuuuuuu


Tut-tut 
 

Boleh sumbat sekali 6 orang, dekat sane tak kisah nak sumbat berape orang pun, taxi die pun nak berpangku-pangku pun , No problem, polis tak saman!


 dahlah tak de pintu, aku yang mencangkung kat lantai tu bila-bila masa boleh tergolek kat jalan raya kalau takde kaki yuni sebagai pengganti pintu.

Seram ohhhhh.... tapi best!!!


Have you had your shake today?

 MRT

zahin tak habis-habis puji yang sistem jalan kat Thailand lagi canggih dari Malaysia, flyover diaorang memang jenis yang 3 tingkat punya  lah, dan laluan pejalan kaki dari shopping complex ke MRT station bertingkat-tingkat jugak. 


 Zahin beli tiket

kami jakun, sebab pass die macam nih..huhu

Shopping dan kraf tangan

Siam Paragon

Ni ala-ala Pavillion lah, barang-barang berjenama semua kat sinih, setakat tengok jelah kita yerk.

MBK

kat sinih, pun banyak barang tempatan yang boleh pilih, kalau aku sebagai perempuan haruslah teruja dengan selendang yang bertingkat-tingkat, baju, kain, fuhhhhh













Floating market

kat sini pun banyak barang boleh pilih, lagi murah dari shopping mall , haruslah kan..






Leather shop dan jewelery factory outlet

dekat leather shop  memang tak boleh amik gambar, so, amik gambar kat luar sebab kat dlam tengok sekali lalu jek sebab tau tak mampu nak beli, kat sini, ade jual barangan kulit dari kulit buaya, ular, lembu , ikan pari ngan kulit ape tah lagi.

Jewelery factory outlet pun same, pergi semata-mata sebab tourist guide bawak jek, cheq bukan nak dtg shopping pun, pergi sana cari toilet, amik air sembahyang pastu sembahyang, lalu kat barang-barang kilau, pastu balik.

dekat jewelery store kat bandar bangkok yang taxi driver pergi tuh beli lah gelang tangan harga RM4 ,kira adalah juga yang aku beli kan....kang sedih sangat pulak, tak beli ape-ape..;(. 
belilah jugak shawl dkat MBK 150 baht pastu terus pakai masa hari last kat sane.




amik gambar ngan staf dekat jewelery store. I pakai shawl harga 150 baht you...:p

btw,sepanjang kat 6 hari 5 malam kat bangkok, tidur dekat Bangkok Palace, terima kasih kepada sponsor Presiden team Rahimah Sulaiman, Puan Rohaya dan Zahin Zulkifli.  Sayang awak semua.

md ::: banyak amik video merepek mase kat bangkok

3 comments:

  1. sape nk pegi blh contact ktorng..hua2 ttibe jdik travel agent...tringat eric nangis kne tinggal...hahaha

    ReplyDelete
  2. mun...r u wearing blouse that I give to you??? terharunyaaa...dh sampai bangkok dh blouse tu haha

    ReplyDelete
  3. yuni, haha, travel agent? tdo sokmo dlm bas..huhu

    shah, haha, barang baik haruslah pakaikan.. TYSM

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D