INSTAGRAM

Sunday, June 12, 2016

Rezeki dalam Pelbagai Bentuk dan Rupa


As salam,


Selalu kau mengeluh tentang apa yang kau dapat apatah lagi tentang benda yang kau tak dapat.


Sesungguhnya, Allah telah tetapkan apa yang terbaik , namun kerisauan selalu hadir dalam diri manusia.


Setelah secara rasminya tamat pengajian,
pencarian kerja bermula.
Kembalilah kita ke zaman lepas degree, 6 tahun dahulu.




Sebenarnya aku mula cari kerja bemula dari semester akhir lagi , lebih kurang bulan 7, tahun lepas.
Tapi, satu pun tak sangkut...luls



Pergi karnival kerjaya bulan Februari, mintak separuh masa kat Jabatan Perangkaan Negeri Johor., katanya temuduga akhir bulan Februari...

Tapi tak panggil  pun. I iz zaddd.

Jumpa iklan kat Facebook, terima kasih kepada yang share.




Telefon 20 April, temuduga 21 April, terus masuk  hari tu jugak.. walaupun di psiko tentang gaji (RM54 sehari) , tahap pendidikan dan jarak rumah (Pontian-JB). 





Orang kalau dah desperate kan.... Saya sangguppp!!!! (disertakan bunyi gema)




Alhamdulillah, sukar gambarkan betapa aku bersyukur diberi peluang ini.. walaupun aku selalu komplen kerja bluar panas tak hingat, kereta tak de air cond weih, muka haruk, sesat lagi belum kira jumpa orang yang macam-macam. Jadi, kepada peniaga mahupun sesiapa yang dibanci ,  kita tolong menolong , kasihanilah kami, kita banci untuk manfaat bersama. Tapi, sebenarnya aku seronok dapat pengalaman dan jumpa ramai juga orang-orang yang baik.






Berjumpa dengan orang baru dan cerita baru.
 (Yang hat paling depan tu bukan Akim Ahmad , husband Ummu Shaikhah Stacy Anam)



Selit sekali Di Sebalik Tabir , untuk 2 gambar atas ni. #Thestruggleisnotrealenough




Mendapat semangat daripada insan lain walaupun mereka jauh lebih muda..





Mendapat tunjuk ajar daripada mereka, walau muda lebih pengalaman... ape ni Mun?



Insan yang paling rapat dengan aku sepanjang bekerja sebagai pembanci untuk projek Banci Ekonomi 2016
Hat duduk tu, orang Pontian, lagi gigih, gerak sebelum Subuh 5 pagi, nak kejar naik bas ke JB.
Teka apa yang lagi mengejutkan?!
Dia junior waktu kat SAKTI, aku SPM 2005 , dia SPM 2010.




Dengan retis-retis, adik-adik semua ni ..21 tahun kecuali hat yang depan si Kusnul Kutimah 
(baju hitam nama unik) 23 tahun... tapi kahwin dahhhh..
Yang tudung pink tu bukan Neelofa yer... sesat apa pulak si Lofa kat sinikan.





Seronok dengar pengalaman hidup masing-masing. Bagaimana perjalanan mereka sebelum sampai sini , bekerja sebagai Pekerja Sambilan Harian(PSH), ada yang pernah jadi Manager Mcdonald, ada yang sebelum ni  Civil Engineer, tapi sebab stress berhenti, ada yang mohon nak masuk universiti , mohon 3 kali tak dapat.. walaupun keputusan STPM 3 pointer ke atas.




Ada jugak yang ada di sini kerana kawan baik dari kecil.




3 manusia pertama yang aku kenal , dan terus jadi paling rapat.. Bebudak ni kaki make up , doklah nasihat aku pasal jodoh dan penampilan... hew hew hew




Kancil legend yang telah bersama aku jauh dan dekat, susah atau senang...





demi mencari rezeki... walau berat atau busuk




walau masin mahupun pedas





Namun, jika kita bersyukur dan mencari hikmah...InsyaAllah, manis akhirnya..





kalau bukan rezeki, apa yang ada di dalam mulut , boleh terkeluar balik..

Ya, depa acah-acah jek, suap kek untuk aku , lepas bergambar,  depa masuk kek dalam mulut depa (telan ayaq liuq)...huhu




Sesunggunhya, rezeki bukan semata-mata dalam bentuk wang, rasa gembira, masa lapang, ketenangan fikiran dan dipertemukan dengan orang-orang yang baik , adalah  rezeki yang aku sangat syukuri.

21 April 2016 - 27 Mei 2016, satu purnama yang indah , yang Allah telah pinjamkan untuk aku.

Allah mengurniakan rezeki aku di tempat yang lain.




Saba ( 34 ) : 36
قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ وَيَقْدِرُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ 
النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
“Katakanlah: "Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya dan menyempitkan (bagi siapa yang dikehendaki-Nya). akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui".
sumber

Bak kata Rizalman Ibrahim, Rezeki itu dalam pelbagai bentuk dan rupa.
Alhamdulillah

md: Gambar last tu masa hari Jumaat (konon-konon overtime, yang sangat jarang berlaku) sebab tu pakai baju suka hati, hari lain kita sebagai penjawat awam ya, pakai baju kurung.

md: lokasi di pantai : Batu Layar, Kota Tinggi.
       lokasi cendol durian : Jalan Senai Utama 4/6 ,Taman Senai Utama.


Alhamdulillah. Rezeki bertemu di bulan ramadan.

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D