INSTAGRAM

Tuesday, July 30, 2013

Buka Puasa Mana ?

Salam,

Bulan Ramadhan adalah bulan yang melatih kita mengawal segala nafsu yang ada kat dalam diri, baik nafsu makan, nafsu mengate/ gosip , nafsu shopping, dan lain-lain (nampak tak , tak da idea, bila tulis dan `lain-lain')


Tapi , sekarang bukan masalah tak ada idea, ni masalah, bila bulan Ramadhan ni lah, orang duk gila shopping sebab shopping complex baik online ataupun offline dok sibuk buat sales, promotion , ngan baju cantik-cantik , ok , sekarang kita dah ada pihak untuk disalahkan, sebab selalu asyik salahkan syaiton jek.

Bulan ramadhon jugaklah nafsu makan bertingkat-tingkat, aku tengok anak buah aku yang 9 bulan tuh gigit buah epal tuh rasa terliur * telan air liur
Bukan ape, dah kalau pergi bazar tuh kau tahulah .. tahukan? so , tak payah elaborate.

Tapi, aku rasa nafsu makan ngan shopping aku under control, sebab aku tak delah nangis-nangis kalau tak dapatkan.. Yelah, kena fikir road tax kereta , duit raya, duit tuh duit nih, dulu masa budak nganga je lah, mak pak huluq , senang ke susah depa, mana kita tahu kan, kalau tahu pun, buat tak tahu jek lah...

bila dah besaq gabak ni, nak tak nak ko hadaplah... orang ni pun satu lain kali nak tukar kereta baru ke hape jangan buat time raya, tapi, tak dapatlah tayang kereta raya kat kaum kerabat.

Masalahnya , sekarang bukan kereta baru, ni kereta dah berabad, nak buek camno hadap jek, mujur ada kereta.

Baiklah, bila kita tahu kita kena bayar macam-macam.

Pilihan yang ada setakat ni ialah potong bajet makan.
Tak payah nak restoran yang ada tax, ( sepanjang bulan puasa , cuma 2 kali jek pergi :P)

Pergi bazar, pilih makanan yang bawah 5 ringgit. 
Tu yang update kat instagram dengan hastag #cabaran5ringgit hehe.

Nampak tak perbezaan?, kalau lah restoran yang ada tax tu paling kurang 15 hinggit ,
pergi bazar dah boleh makan untuk 3 hari. 

Tapi takkanlah RM15 kan kalau kat fancy restaurant. Katakanlah RM30 sekali makan, 6 hari beb boleh makan dengan hanya belanja 5 hinggit di bazar.





Mee udang utara kat bazar ramadhan Desa jaya , Johor agak memuaskan hati aku .
RM5. menu lain kalau rajin nak tengok : #cabaran5ringgit

Tapi, masalahnya hari-hari kau nak pergi bazar sepanjang 29 hari puasa?

Baguslah kalau pergi berbuka dengan keluarga, tu memang FOC, buka puasa ngan orang masjid , ni pun Alhamdulillah boleh tunjuk kat mak pak, buat calon menantu pilihan.

Selain tu mestilah nak pergi buffet ramadhon, makan kat restoran ada tax, dan LAIN-LAIN (fefaham sendiri tak da idea)

Oleh yang demikian, kawan-kawan satu batch sekolah zaman pertengahan aku (SAKTI) , yang dikenali sebagai DragonS odyssey  (ODC) cawangan Johor telah mengadakan buka puasa  di Kapten Steamboat.

Ni lah motif entry ni, panjang tak aku karang mukadimah.


Sebagai wanita melayu yang segan lagi sopan ssangat selain sibuk aaaamat, aku tak pernah join event ODC, tapi ada awek comel nak bawak aku kan , so aku pergilah, kalau harap aku nak sampai Kapten Steamboat and grill  ni, kang tak jadi iftar, sahur baru sampai.

Bila ada gathering, biasalah selain tanya buat apa sekarang, update jugak keadaan fizikal masing-masing,



 makin panjang ke rambut,

Raya balik mana?



 Raya balik  kampung isteri dulu okay tahun pertama jadik laki bini, sweet tak sweet..
jangan pandang rupe tau.




 dah berubah ke perangai dulu?



Dah makin kurus  atau sudah sekarang bertukar warna mata?



Ada style bergambar terbaru ka? 
senyum  sambil besarkan mata tanpa cermin mata, mahupun senyum sikit, cover comel, atau ketawa ceria, ada jugak yang kembung pipi style, gadis remaja zaman sekarang, eh, mungkin lah ada sesuatu di mulutnya.


 



 

 Selain update petua-petua bagaimana mendapat jambang yang rapi dan perut yang kempis didalam gambar


  
 Ya, beramah tamah, adakah Yasmin seorang doktor atau pengacara , serta Tubeng apakah itu muka tahan sakit pewot.


 
 Atau muka menahan ngantuk , sehingga mamai mendengar cerita Pjord, mungkin terlalu menarik jalan ceritanya.


Update jugak couple yang eh , tak tahu bercinta sejak bila bebudak nih. Kat sekolah dah start eh?
Yang penting bertunang dah. 
 Bila langsungnya nih?



Jugak gosip eh, betul ke? sekarang  ...huhu
Oh, Ain sekarang kerja hospital Sultanah Aminah, pharmacist kat situ rupenya.. ohhhh

Oh, Nutdieya kerja kat HSA jugak, doktor .... oh, Yas pun dah balik dari Jordan ,doktor jugak bulan 10 ni kot start.


 
 Zuai, Kpop lover kat Lotte Chemical Titan , Pjord  kerja Ambank Bukit Indah .




Terjadi jugak sesi kejut- mengejut, walaupun lelaki , dia orang punya rasa untuk mengembirakan sahabat kadang-kadang lebih daripada perempuan , maka cek yam  terus terkezut, lalu terharu dek kek harijadi muncul tiba-tiba.


dan sesi bergambar syok sendiri di sekitar Kapten Stemaboat

Tak jauh beza baju aku ngan mak cik korea dalam drama, tapi si kamilia anak buah aku tu cakap baju aku ni macam mbah yut.  
Hoi Plag Jalan-Jalan Cari Makan tuh, tapi biasa jek...huhu
Hai , abang comel, butang sampai atas, jangan marah eh .:P




 Walaupun rock sembahyang maghrib tidak lupa, tak gitu, Tubeng yang matang?. Sembahyang lah di mana pun, walau tempat sembahyang cover ngan divider lipat-lipat.



 bila pulak nak bergambar dengan orang kanan.




 Adik, kenapa tak cakap nak amik gambar, nampak belakang je..Autograph pun akak boleh bagi.
 Ke belakang lagi cantik? kecik hati akak, dik..



 Dessert ada ABC, buat sendiri dalam hidup, aiskrim mint kesukaan ramai..yummeyh...




 Baiklah over memang bagi kat kau.




 Dah bergambar ramai-ramai, tu maksudnya nak balik lah, tu, okeh, salam-salam, peluk-peluk, laga-laga pipi mesra-mesra, pastu buat muka..

haha... Kidding :P




 
 I know you love me kan, Tubeng, awek comel. terharu ai.


Tolong jagakan hadphone ai eh?




RM35 sorang, aku ngan Tubeng padahai lupa kitaorang tak dak duit lupa nak cucuk ,  terpaksa korek-korek wallet, nasib baik cukup.. hahaha kalau tak , tak pasal-pasal pinjam duit kengkawan yang dah lama tak jumpa, malu tau.
Huahua, 35 hinggit makanan seminggu tuh :P


md : Sempena malam 10 hari ramdhan ni nak minta maaf zahir dan batin , jika ada menyinggung perasaan.  Saya gurau-gurau jek. kalau tak berkenan, habaq mai. I delete. Okeh... *buatmukakesian



2 comments:

  1. woi mukadimah panjang berjela. hahaha. cek yam kurus seh hihihi.

    rm35 adalah murah untuk steambot. okbai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohmai, haha... kannn biaselah taukeh alphalipid , Murah tu betul murah ke , murah di kontra kan maknanya..huhu

      Delete

terima kasih sudi baca :D