Friday, December 14, 2012

Melaka Aku datang

As salam,

hye uollsss.
u rindu me tak?
me rindu uolls manyak2 tau
(Hoi, cikgu BI sentap kot bace gini caranya merosakkan bahasa)


Okay, selalu bila kita kerja, kita akan stress, tak kiralah betapa korang suka sangat dengan kerja korang tukan.. apatah lagi bila kerja yang korang tak suka.

Apalagi?

Pergi bercutilah!

Percutian tak semestinya kene kebaboom , pergi book flight , terbang Paris ke Milan ke shopping bagai nak gila  (bile lah nak merasa nih)

Percutian dengan orang-orang yang menyenangkan hati iatu orang tersayang,  keluarga dan kawan baik adalah lebih bermakna.



Kali ni, aku pergi Muar ngan melaka, walaupun kampung kat Tangkak,Muar memang tiap-tiap tahun takkan pernah lah tak balik.

Tapi , memang tak pernah ar gi Gunung Ledang, walaupun matrik pun kat sini, Jalan gi melaka pun bila matrik bawak pergi situ, mahkota parade ngan padang pahlawan...masa muda-muda you....dah hampir hilang memori  dah kat otak kuning I nih.


Asalnya Plan nak gi 8 orang, biasalah bila plan lama-lama ni, mesti ada yang tak dapat join atas perkara yang tak dapat dielakkan. sobs..sobs..



Setelah bergetar satu badan menempuhi perjalanan dari Johor Bharu ke Muar dengan kancil sebijak anda,
sampailah kita ke Muar, dan pekena lah mee bandung Muar kat bus stand ting tong kat Muor

.


This is our sponsor for homestay kat Muar.  Huhu. taklah  , ni rumah auntie izzah yang cuma ada orang waktu malam jek.

Cantik, angattt  umah die,


set kayu jati satu rumah.





bergambolah kite ye..











bagilah can die nak koya ......*Loya..


Gi Melaka malam tu jugak, masing-masing tak tahu jalan ,sesat kejap,  tunggu kat masjid kandang, kawan Tubeng, Azri datang amik , bawak jenjalan suwittt sangat. :p


Masjid , cantik ada pengaruh cina, tapi tempat wudhu' perempuan terbukak woi, acaner tu?



ada taman permainan kat sini . Pinjam budak nih, jap! Ko mampu dressing macam tu zaman bebudak.



Jonker Walk

Azri a.k.a tourist guide baik sangat, bawak kitaorang jenjalan , kalau nak cari sendiri Jonker walk nih, memang harem lah.


Dia bukak weekend jek. Kira macam pasar malam lah, yang panjang sangat dan tempat lepak orang cina.






buktilah .. dah sampai.


Jalanlah kita sampai hujungkan, sesak. pastu patah balik dah tak sanggup, jalan kat tepi-tepi rumah kedai jek.




Tidur, sambil tersengih.








gagah jugak nak masuk kepala naga dalam gambar.



cenderahati tuk bawak balik orang kampung....





haha...memang tak ar kan.......






Umbai


Tidur sambil betulkan tudung.




apple juice satu jug RM12.



" Kak, jangan ambil pulak gambar saya!" huhu.. masuk jelah dik , akak promote ko nih..huhu

Siakap. RM38 seekor siap masak, tak kira besar ke kecik ,  jadi baik anda pilihlah yang besaq-besaq.





Pilihan makanan laut lain, udang, sotong, ketam, kepah dan sebagainya...skema pulak ayatnya.







sotong goreng tepung



kailan ikan masin





siakap stim



siakap 3 rasa.

2 ikan siakap?!  banyak duit ko jemah!

haha tipu, sebelah ikan masak stim, sebelah lagi masak 3 rasa.




air epal satu jug, nasi putih 5 pinggan, ikan siakap, sotong goreng tepung, kalilan ikan masin.. semua sekali RM87.
Blurpp.



best kalau bawak cameraman nih, bolehlah masuk empat-empat gadis sunti dalam satu gambar... huhu




Melaka Wonderland

Ni dah lepas mandi-manda salin baju semua, mainan semua kira okaylah... takde lah gempak sangat, tapi kecut jugaklah jari -jemari I.





Dinasour ape tah tempat nih, amiklah gambar dengan beberapa ekor dinasour, yang mengeluarkan bunyi-bunyian...








Jom tidur atas dinasour, ko mampu?







Dah puas. Moh ler berangkat pulang...

 
Rumah Atuk Ijah.




Maka, dengan itu saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Zawani Rohani a.k.a Tubeng yang gagahkan diri temankan saya bawa kereta kancil sebijak anda ke Muar.

terima kasih juga di 'lemparkan' kepada izzah dan keluarga kerana telah sponsor penginapan dan kenderaan ke Melaka yang sangat kebaboom, kalau sewa mahu ratus ringgit kena bayar.


Jugak kepada Atiqah yang baik sangat temankan kitaorang dan memeriahkan suasana . Kalau tak , agaknya sunyi jek.

dan, akhir sekali Azri yang sudi join kitaorang yang tak kenal ni except Tubenglah kan, ...ehem..ehem...

bawak jalan  pergi Melaka.



My favorite picture.

 Bye-Bye
Atiqah, Izzah, Tubeng, Azri.




XOXO :D

Publish!




2 comments:

  1. HUHU, x perlulah nak jeles, ko punye cuti lg grand.....

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D