INSTAGRAM

Saturday, March 28, 2015

Ada apa di Kluang?: Gunung Lambak dan Gunung Belumut.


As salam,


Kluang ?

Ada apa seh kat Kluang?..


Kita panjat gunung?!

Laksanakanlah hajat seorang hamba Allah yang teringin hiking pada tahun 2014, tahun 2015 baru jadi.

Sultan kesayangan bagi cuti, kita manfaatkanlah ,ye dak?

Moh ler kita lepak kat Gunung Lambak, kita bukan kaya sangat nak lepak kat shopping mall, atau segigih perempuan-perempuan lain, beratur depan butik berjam-jam.

Jadi, kita pergilah dengan soul sister #pengaruhmediasosial1 yang level-level kita (baca : lebih suka jalan-jalan cari makan, dari jalan-jalan keluar peluh, geng lepak tepi longkang masa riadah, geng duduk tepi padang, masa sukan, geng yang selalu ada drama, bila bersama)




Oh, ni tutup mata jek boleh sampai puncak ni ..easy breezy , like eating candy. 



Nampak ni, sherramm tak?  #sangatt










Our kind of energy bar. Apek-apek dan nyonya manyak sangat, tempat bertaichi diaorang ni lek saja pakai selipar.




Eh, baru 1/5 jalan ni, macam nak patah balik je .




Nampaknya, jalan menuju puncak takkan sah tanpa diduga, bukan mudah menjadi perempuan, lebih-lebih lagi bila berkaitan dengan kitaran biologi setiap bulan. Jadi, lelaki-lelaki sekalian, jangan mudah jatuh hukuman.

Angin, senggugut, penat, lalu keluarlah isi perut kakak. 






Tak pe, kita rehat, bila kita dengan alam, tiada apa yang kita sibukkan, nikmati masa yang hado, no rush life like  in the city or factory.


Bila nampak pokok tumbang, ku rasa  bagai sofa dari langit jek, terus ku menerpa ke pokok tu kau tahu, perghh
Nikmat tuhan mana yang kau mahu dustakan. Rasakan penat like crazy not even close like eating candy! Tak de orang paksa kan, kau yang nak sangat kan...

Namun batang pokok itu telah mengoyakkan seluar 20 hinggit aku yang dibeli masa zaman remaja. siap terluka lagi #babakdrama




hui, walaupun gaya happy macam dah sampai puncak .... 
tapi, belum lagi bai...


Drama belum sampai klimaks lagi


Babak drama diteruskan oleh kakak ni , dengan adegan kasut zaman belasan tahun ke awal 20-an, telah kopak, walau dikatakan hanya pernah pakai sekali, bila duk dalam kotak .. herm, shelf life kasut harus diambil perhatian ya.. mula-mula sebelah jek tanggal
 #nampaktakkasutsukanduduknyadidalamkotaksahaja



Lepas tu dua-dua kasut sekali tanggal tapak 
Nah, kakak ni ajar bagaimana nak hadapai situasi genting begini ya adik-adik.




herm, biasa dalam gambar memang tak dehal punya, tapi,  hanya Allah jek yang tahu betapa seksanya nak angkat kaki menapak. Tak pe, nanti dah sampai puncak, kita lepak tidoq.






Memang biasa aku jalan belakang sekali, kalau jatuh, biarlah aku menjadi kusyen penyelamat #nampak? #padahalmemanglambat 
Mujur ada kakak-kakak sejiwa




haruslah bekerjasama, bagai semut ini semua. 


Tasbih kepada maha Pencipta.




helo ,  sampai puncak okayyy, muka gelabah macam tu sebab monyet , I sungguh tak ngam dengan haiwan ini, Ok, kita turun sekarang tak jadi nak tidoq. Tapi , at least satu gambar nampak signboard.
Nisak siap jumpa kawan masa matrik kat puncak, well rare ke idok jumpa kawan atas gunung.
Kawan dia yang pegang kayu nak takutkan monyet, setelah kakak baju biru tu mencampak beg aku , dan lari. Hampeh sangat soul sister ni



Pemandangan dari atas Gunung Lambak, tak lah berapa cantik, kalau nak cantik sikit kena panjat batang besi ni, sebagai seorang #villagepeople  ini memang kegemaran aku.
 Walau monyet aku geruni, skillnya aku miliki.



kakak baju biru ni pun panjat





kakak baju hijau kekelabuan  ke kelabu kehijauan ni walau #villagepeople jugak, namun tak berani nak naik.. dan sangat kagum sebab aku dapat panjat. hei, janganlah kagum awaa

malewww sia...




Tapi takpe sia amik gambar untuk awaa, sia  pun tak kuad sebenarnya #pengaruhmediasosial2




Moh leh kita turun, amboi apek ni potong kita... maleww ke idok?




Biarlah ku dibelakang , agar tiada 'siapa' yang mengikutmu pulang..




 Namun, masih ada yang lain mengganggu mu ketika ini.



Sementara itu, meh kita tengok tapak kasut dia.







Tak habis lagi ke hal factory Nisak, aku tidoq atas pokoklah jap.






Gunung Lambak tak de air terjun , air dia memang paras buku lali .
Siap ada seorang hamba Allah berlainan gender  tegur  kakak dua orang tu... Suka sangat karang lovestory diaorang ni #babakdrama



Air dia sangat jernih, sempat rasa, sedappp oooo rasa macam jus nenas #oranghaus



Surah Al-anbiya (ayat 30) 

Disebabkan si kakak-kakak berjiwa budak-budak ni nak mandi manda, kita pergilah satu gunung lagi di Kluang, Gunung Belumut .. masuk parking RM2, tiket dewasa seorang RM2. Kalau nak daki gunung ni kena ada renjer.
Perjalanan dia lebih 30 KM dari Gunung Lambak. Aku penat gila, siap layan mata dalam kereta ... hehe





Mata aku tu sebab baru terjaga dari lena, mata kakak sorang tu memang macam tu dari kecil. #taksedardiri





Kali ni, kami tak bawak makanan beria sangat macam kat entri Gunung Pulai dulu , bawak sandwich dan makanan ringan je.. kami kan sibukkk



Amacam ? Kedalaman okay? Ada makhluk lain? 
Okay,
Kalau macam tu baru aku masuk, haha...


Nampak tak soul sister katanya

Gunung Belumut pada aku best, port banyak, bersih sikit dari Gunung Pulai. Siap ada ikan langgar-langgar kaki ala-ala fish foot spa.



#sambilperhatimatanisak



Keep your circle small.
Remember , you don't need a certain number of friends,
just a number of friends you can be certain of.
-kredit instagram Fasha Sanda #pengaruhmediasosial3.

Nak pergi minum kopi kat Kluang Railway Station, tapi kedai tutup .. hahaha #krikkrik
Pergi Kluang Mall (ke Mall , jugak kita ye) lepak Old Town. huh.



No comments:

Post a Comment

terima kasih sudi baca :D