Friday, February 28, 2014

Kisah temuduga 2 : Pegawai Sains Kimia C41


related post : Kisah temuduga


As salam,


Tarikh 28  Januari  2014

Menghadapi interview, Pegawai Sains Kimia C41,

Datang awal dalam 11.30 sampai tempat tuh, tengok-tengok tempat nak parking, sebab gueh mane terel sangat jalan Johor Bharu ni,

Singgah kedai Pokok Ceri, kat depan Persada Johor tu, lapar, tapi tak de selera sebab nervous sangat, aku kalau nervous macam ni lah, kalau tak de iman, memang sikit lagi nak sawan.

Mundar-mandir bahagian kuih, tapi tak de kuih  menarik, lekit-lekit jenisnya, takut semua lekat kat celah gigi , nanti hilang confident, padahal memang tak selera, tapi makan jugak sebab

tunggu turn mungkin lama, sejuk, lapar, lemah, tak dapat berfikir,dan  takut perut bunyi kuat masa interview.

makan lah kita laksam, agak thorbaik jugak laksam dia. memula tak nak order air, tapi order juga horlick ais tak tahu apesal. tapi tak habis, sudah membazir duit di situ. Sudahlah ais , sejuk, nervous, meransang pulak pundi kencing pi bilik air. (Jangan pulak ada orang google benda tak senonoh keluar pulak post ni)



Sampai- sampai, nampak beberapa orang calon dengan teman masing-masing ada bawak emak, ayah. , kawan , aku sekoq-sekoq pi, approach sorang awek comel ni , nama dia Aini tengah tunggu turn. borak borak , beramah mesra dan kongsi maklumat sikit sebanyak.

Dia share, ade kawan dia pernah ditanya soalan:
1. Apakah ayat-ayat al-quran yang berkaitan dengan sains ?, Hamikkkk kau
2. Pastu  tanya aku perlembagaan malaysia, hingat aku tahu 16 perkara, 13 perkara berjadual tuh? haha, dia  yang cakap.

Aku sedikit gelabah lah kan, aku google lah jugak sikit gune intelligent phone aku nih.. bahaha, sekadar nak tau ada ayat untuk digoreng jeklah, aku tak naklah ada perkara-perkara kecil yang mengganggu gugat peluang kita, peluang harus digunakan sebaik mungkin.


Patutnya pi dekat urus setia SPA depan tu, amik nombor giliran dengan susun sijil dalam fail. Tapi aku duk borak-borak dulu. ngeng.

Masa susun sijil tu, dia cakap, surat beranak dan IC, di muka surat satu.

Aku macam confidentlah, lepas letak IC muka surat first lepas tu surat beranak kat muka surat 2,

Pastu dia ulang lagi, surat beranak dengan IC di muka surat pertama,


Dah masuk 3 kali dia ulang, baru aku pick up, oh sekalikan IC dengan surat beranak tu,
Pastu dia cakap, nak saya cakap bahasa apa lagi nak bagi faham? Dalam nada gurau .

 Aku anggap dia berguraulah kan.


Haha, aku gelak je lah, aku tak amik hati langsung, dan tak mahu emosi terganggu dengan sentap benda-benda remeh ..

Aircond membuatkan degupan makin laju untuk aku.

Aku tak boleh aircond kuat sebab,  tangan aku berpeluh, pastu peluh tu jadik sejuk, lepastu ditambah nervous, pergh lagi sejuk...

okay masuk, mengikut pesan akak aku kena ketuk pintu, aku pun pi ketuk calon-calon lain pun ketuk gak.

pastu, ada 2 orang wanita manis mintak fail, dan aku dipersilakan duduk, aku pun duduk dan mengucapkan terima kasih.

pastu cambiasalah.

Pegawai SPA : Please introduce your self
Si comel  gagap  : In English?

Pegawai SPA: Angguk, yes.

Pastu aku pun debor, cakap jeklah omputih... aku kan nervous tahap biawak nak lintas jalan (macamlah debaran biawak tu aku dapat kesan), aku pernah jugak sangkut , name degree boleh blur aku tak hingat, brand aku punya produk pun boleh tak hingat.

Maka , aku belajar dari kesilapan, memang kena practice part introduction, penting, sebab masa ni penilaian bermula, first impression, nak promote diri ni kan.

masih tak berapa lancar jugak, tapi bolehlah...

Lepas tu dia pun cakap bahasa melayu.

Pegawai SPA  : Oh awak sekarang ni Assistant Chemist, ada can tak nak naik  jadi Chemist?

Si tengah tibai:  InshaAllah. Dekat sini, paling tinggi pun post dia ialah assistant chemist, post Chemist hanya ada di Lea Hin , HQ di Singapura.

Pegawai SPA : Awak ada mintak kerja lain? Kenapa awak tak mintak jadi Chemist di tempat lain , awak dah 2 tahun dah..

Si  gelabah kena psiko : saya ada mintak, 3 (aku maksudkan company yang aku pergi interview)  ....

Pegawai SPA  : 3?, orang lain lagi banyak, awak tak cukup berusaha kot...Kat mana awak cari?

Si control debar : Nama syarikat bla-bla.

Pegawai SPA : Dalam masa 2 tahun patutnya awak dah boleh tukar...


 Si gelabah maintain confident : Saya tak nak kerap bertukar kerja....

Pegawai  SPA : Kenapa pulak?

Si Baik Hati : Sebab , masa tahun pertama, saya memang tak cari kerja  lain, sebab banyak lagi saya perlu belajar. Tahun kedua baru saya cari kerja lain.

Pegawai SPA : Habis tu, kenapa awak nak kerja kat Jabatan Kimia?

Si Jujur : Sebab memang cita-cita saya, Jabatan kimia adalah sebuat syarikat yang dipandang tinggi.

Pegawai SPA : Syarikat?

Si  tengah cover : Maksud saya , jabatan,

Pegawai SPA : Dipandang tinggi?!  macam mana tu, awak kat bawah ,tengok jabatan ini tinggi, macam tu?

Si hafal skema jawapan :  Jabatan Kimia, membantu negara dalam menjaga kesejahteraan sosial dan kekayaan negara.

Pegawai SPA : Ha?! Mana awak dapat ni? Awak hafal kat laman web?!

Si noob : *angguk

Pegawai SPA : Cuba awak terangkan, saya tak fahamlah macam mana pulak Jabatan Kimia boleh membantu dalam kesejahteraan sosial dan kekayaan negara

Si tukang karang karangan bebas : Kekayaan negara, (bercakap pasal cd cetak rompak, yang    menyebabkan cd original dan pungutan cukai tidak dapat dilakukan,  bagaimana, Jabatan Kimia membantu pihak berkuasa dalam mengesan cd cetak rompak, dan padanan dengan mesin yang mencetak cd cetak rompak)


Pegawai SPA : Ini bukan tugas polis ke?

Pegawai Jabatan Kimia : Jabatan Kimia  ada buat part ni. (baik hati tolong terangkan)

Pegawai SPA : Macam mana pulak kesejahteraan sosial?

Si masih bertahan : sebagai contoh dalam seksyen makanan...

Pegawai SPA :  Lain-lain,  makanan saya boleh fikir logik.

Si tengah control tekanan: Seksyen air..

Pegawai SPA : Air pun saya dapat relate, lain?

Si tengah fikir ayat power : Seksyen kriminalistik.

Pegawai SPA : *Angguk.

Si tengah ingat hasil bacaan : Contoh dalam kes kebakaran, Jabatan Kimia akan membuat analisis, untuk mengesan punca kebakaran, sebagai contoh, jika kita dapat mengesan unsur hydrocarbon (petrol) maka, ia mungkin berpunca dari unsur khianat atau sebagainya,

Pegawai SPA : Nasib baik, awak buat orang biasa , layman macam saya faham

Si lega : * Senyum.

Pegawai Jabatan Kimia : Apa pentingnya akredasi dari American Society of Crime Laboratory Director nih (tak ingat macam mana boleh muncul, sebab aku yang sebut perkataan ni, mungkin nak cakap, pasal kredibiliti jabatan kimia), kita kan ada ISO semua, kenapa masih perlu lagi?

Si kaki  stalk orang lepas tu keluar belog politik : Ini penting bagi membuktikan pada pihak luar yang  Jabatan Kimia .. bla-bla tak ingat. (ayat corner-corner , tapi nak tunjuk yang dengan akredasi ni, dapat mengelakkan pihak lawan menjadikan ia sebagai bahan untuk melemahkan pendakwaan di mahkamah)

Sebagai contoh dalam kes liwat Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari., pihak tertuduh telah membawa pakar DNA dari Australia sebagai saksi... dan  bacaan lanjut di



Pegawai Jabatan Kimia : Awak ada kawan dari Jabatan Kimia? 
Si Naif : Tak de.

Pegawai Jabatan Kimia : Saudara Mara?
Si Sopan santun : *Geleng.

Pegawai Jabatan Kimia : Praktikal ?
Si lurus : Tak de, saya praktikal di Makmal Kesihatan Awam JB.

Pegawai Jabatan Kimia : Oh , tu tak de kaitan. Macam mana boleh awak tahu banyak pasal Jabatan kima 

Si Kembang Semangkok : *Betul ke apa yang aku dengar ni? banyak ke ?

Soalan teknikal!!! watchout
Pegawai Jabatan Kimia : Awak dari universiti mana?

Si ayu : UiTM Perlis.

Pegawai Jabatan Kimia : Orang kata , student UiTM Perlis lebih hands on dalam insrument berbanding di UiTM induk (UiTM Shah Alam)

Jangan buat malu bebudak UiTM Perlis, control ..jangan kembang sangat bontot tuh.
 

Pegawai Jabatan Kimia : cuba awak terangkan , beza HPLC dan GCMS.

Bab ni aku segan nak share jawapan aku, hentam jeklah Bedah. Pergi google sendiri.

Pegawai Jabatan Kimia : Apa beza normal phase dan reverse phase chromatography?

Si gelabah : Puan, kenapa puan tanya soalan zaman Hang Tuah?. Mana lah saya ingat.


Kau gila? nak aku jawab macam tu?

Aku ada baca, tapi tak lekat kat otak, padan muka aku ha.

Si cuak menyumpah diri apesal tak hafal betul-betul : Maaf , saya lupa. Boleh tak Cik terangkan pada saya.

Guess what?! yes , that was my answer, urmm.. actually a question.

Pegawai Jabatan Kimia : *Gelak . Ni siapa interview siapa ni?

Pastu aku hentam langgar flyover , masuk terowong, terbang , landing masuk parking bawah tanah kat menara ansar.

Pegawai Jabatan Kimia : Apakah jenis sample yang boleh dianalisis oleh FTIR?

Si tangan keje google jek  : *bukak nota please

Pegawai Jabatan Kimia : Ok, dalam kes Kopi K**ang , awak buat analisis, dan terdpat DNA babi di dalamnya, tapi di mahkamah orang pertikaikan, macam mana boleh ada DNA babi sedangkan itu kopi. Kopi? apesal pulak nak ada DNA babi.

Si bercakap tak berfikir panjang : Saya akan menggunakan analogi air oren dan air sirap. Kalau dia mendakwa dia buat air oren kenapa pulak keluar warna merah....Saya merapu la..la lala.....


Pegawai SPA : Kalau awak ditempatkan di Sabah dan Sarawak, awak terima tak?
Saya terima, kerana saya tiada komitmen, tapi kalau diberi pilihan sememangnya saya mahu di semenanjung.

Pegawai Jabatan Kimia : Ada apa-apa soalan?

Si mengharap : Boleh saya tahu apa peluang saya, untuk dapat jawatan ni?

Pegawai SPA : bersedia mental dan fizikal jelah. Macam,  kalau awak dapat Sabah dan Sarawak.

Pegawai Jabatan Kimia  : Kalau awak tak nak, kita ada calon simpanan. Persaingan sangat banyak, dalam seluruh Malaysia yang kita interview, kita nak beberapa orang sahaja. (dia ada cakap figure, tapi aku tak berapa dengar)



 Tips interview SPA dari kakak aku, dia ni expert sikit berkaitan kerajaan nih..

 


 ....Dia ada tanya pasal mohon kerja kerajaan kerana benefit


 







 


 Ni dari kawan aku , Yati dia nya interview tanya pasal pengetahuan am,... hew hew hew




 Bawah ni pulak , dari kawan aku Ika, dia tanya ape yang ditulis di resume.





Perbualan twitter dari kawan aku Wani, soalan berkaitan kerja sekarang.











Dan dari Facebook, Diana Mokh ... berkaitan laman web jabatan


  • Diana Mokhtar
    Diana Mokhtar

    Uitt...iv da lps lame dh
    Alhamdulillah...dia xtnya bnyk pun
    Org spa cma tnya sal adk brdik je
    Soklan2 intgriti bagai xde pun
    Yg dr jbtn kmia tu cma tnya sal jbtn dia ade bpe seksyen,misi jbtan
    Pas2 tknikal pnya soklan dia tnya cane nk prepare 20% hcl.... N instrmnt ape untk dtect heavy metal...tu je
    Ko lak cane?


Xpe...relax2 je... Aah...dia tgk2 g2 je... Yg ftstat dia cma amik yg mcm dia statekn kt srt pnggilan je... Sijil2 koko xyah ftstat...tp letak je dlm folder tu
Lg satu btter g awl skit...sbb amik msa jgk nk susun sjil ikot turutan


Lme jgk...dlm 45mnit.... Tp dorg bnyk borak2 kosong je
Srius?ak xde pn soklan2 gitu
Mmg xmcm inteview pun
Ak siap hfl sal hplc...last2 satu pn dia xtnya
Haha
Tp ko bca2 la sal instrmnt...
Tau main use je...
Ak pnya 8.20 am... Tp kul 7.45 ak dh p...
G awl... Sbb nnti dpt turn lmbt2 lg cuak



Ni mengikut tips-tips yang orang bagi.

Baca, doa, dan yakin dengan doa kita, kita hanya bergantung pada Allah, dan pastikan kita berusaha.

1 .ambil maklumat dari semua pihak, laman web JABATAN, kawan, internet, blog, kalau ada klik lebih lagi bagus.


2.Praktis selalu, duduk tegak dan selesa (jangan membongkok dan jangan relaks sangat), bercakap dengan jelas

3. keyword YAKIN YAKIN YAKIN CONFIDENT CONFIDENT CONFIDENT.

3. Baca , make sure, tahu apa yang ditulis di resume, interviewer akan tanya pasal apa yang ada dalm resume tu.
Kalau tulis pasal Analytical chemistry. Apa yang tahu pasal subjek tu. Kalau tulis pasal instrument make sure tahu serba sedikit pasal instrument tu.



 4.  Wujudkan perbualan, maksudnya huraian, kalau tahu sesuatu perkara tu, cerita dengan mata yang bersinar-sinar dan pandang tepat pada mata-mata penemuduga (read:confident).
Contoh : aku pernah interview, di Siegwerk, dia ada tanya, Can you start from scratch? belajar balik semula.
Aku angguk, of course  . TITIK. lemau.  Aku dapat rasa silap aku kat situ, sebab aku jawab tidak bermaya. sebab tu perlu makan, bertenaga, jangan  give up,  aku mahu terangkan, aku sanggup belajar, life is a learning process, my current work also need me to learn, but I still can perform and do well in this job.

Walaupun aku gagal dalam interview-interview sebelum ni, tapi aku tak rasa membazir pergi, sebab dia mengajar aku untuk improve diri aku, boleh gain confident dan kita boleh belajar dari penemuduga apa yang kita boleh perbaiki dan apa yang baik tentang kita.

Ada satu tahap aku rasa aku tak perform dalam  interview dengan Siegwerk  tu, jadi aku terus tanya, what do you think about me?

 He answered,what do you think about yourselves? *sambil gelak.

He said ,  " You know what you are doing (my current job) , but to work with global company I can't see someone who is proactive  and it is normal during interview.

We want someone who not only wait for a question, and after that  answer.

So, jangan harap orang akan beri peluang kepada kita kalau kita lemau, malu-malu dan anggap, orang tak kenal kita lagi, kalau dah kenal , mesti okay punya. Kirim Salam.

Masa interview tu jelah peluang kita, untuk dia nilai kita, untuk serlahkan apa yang terbaik dalam diri kita.



Masalahnye sekarang ialah , aku tak lulus temuduga ni. Kecewa tahap kau bayangkanlah .. kau nak sangat makan pistachio Amerika limited edition yang dipetik sendiri oleh kau, dah lah nak pergi amerika atau  U.S lah , punya susah dan hampir mustahil untuk aku, yang orang lain petik kau tak nak,  pastu tiba-tiba kau nampak ada satu kacang pistachio tu (macam mana tahu aku yang petik, sebab ada nama :P)  atas meja, tak sempat kau amik dan jerit , abang kau  lalu keluar bilik ...amik, selamba terus makan dan telan. Muka puas hati.

Nampak tak aku punya kecewa ?
Nampak tak aku punya kecewa ?
Nampak tak aku punya kecewa.?

Tapi aku redho. Aku tahu aku ada silap dalam interview tu..



What comes to you of good is from Allah , but what comes to you of evil, [O man], is from yourself. And We have sent you, [O Muhammad], to the people as a messenger, and sufficient is Allah as Witness.
                                                                                                                  Surah An-Nisaa'(4:79)
source  : Qur'an


Apa yang baik itu datang dari Allah,dan yang buruk itu dari diri sendiri.

*Nangis.

Okay, petua nak lepas interview?

md : hari ni, Jumaat , sudah seminggu pemergian rakan serumah, Rahayu Norbaya. Alfatihah.




11 comments:

  1. Kenapa ada soalan dari uni mana? Ada kelebihan ker dari uni tertentu.. sekrang kerja kat mana? Persediaan utk sy plak pas nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, soalan tu x compulsary, dia nak wujudkan perbualan jek dengan kita.. Bagaimana kita respon dengan soalan dia, negatif atau positif.....huhu

      Delete
  2. Kisah yang menarik dan nasihat yang baik.... Boleh saya share kisah artikel ini? Nampak menarik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, kredit eh..tapi.. Terima kasih

      Delete
  3. salam....nak tanya,saya dah ada diploma juruteknologi makmal perubatan dan sedang berkhidmat dgn KKM di klinik kesihatan....
    mcm mana nak naik pangkat pegawai sains? ijazah bidang apa yang harus saya teruskan ?

    ReplyDelete
  4. saya bukan pakar, tapi memndgkan awak dah ade diploma tu, dan lebih2 lagi dah bekerja dalam bidang kesihatan, teruskan sahaja , ijazah dalam teknologi makmal perubatan, boleh apply untuk jawatan spa sebagai juruteknologi makmal perubatan (pegawai)

    ReplyDelete
  5. Salam nak tanya macam mana awak apply praktikal dekat makmal kesihatan awam johor ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam , maaf lambat masa tu tahun 2009 , saya tak pasti, seingat saya, dapatkan no.telefon mereka untuk beritahu tujuan, dan faks surat permohonon rasmi dari universiti.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D